مهاری. [ م َ را ] ( ع اِ ) ج ِ مهریة. ( اقرب الموارد ) ( ناظم الاطباء ). رجوع به مهریة شود. مهاری. [ م َ ] ( اِ ) دو رشته دوال بلند که سری متصل به دهانه اسب و سر دیگر بر دست راننده ارابه و درشکه و امثال آن باشد گاه راندن. ( یادداشت مؤلف ). مهاری. [ م َ ری ی ] ( ع اِ ) مَهار. ج ِ مهریة. ( اقرب الموارد ) ( ناظم الاطباء ). رجوع به مهریة شود.
معنی کلمه مهاری در فرهنگ فارسی
مهار جمع مهریه ٠
جملاتی از کاربرد کلمه مهاری
داروهای ضداضطراب علاوه بر ایجاد حس رفع تنش عضلانی، احساس آرامش و آسودگی را نیز به همراه میآورند. این داروها در درمان اختلالهای اضطراب مورد استفاده قرار گرفتهاند. معروفترین خانواده از این دسته داروها بنزودیازپینها هستند که تعدادی از شناخته شدهترین داروهای این دسته عبارتند از دیازپام، کلردیازپوکساید و آلپرازولام. این داروها با اثر بر گیرندههای گابا که نوعی انتقالدهنده عصبی (نوروترنسمیتر) مهاری در مغز میباشد، تحریک نورونی را کاهش میدهند و باعث کاهش اضطراب و تنش میشوند. پروپرانولول در واقع از دسته داروهای ضداضطراب نیست ولی با کاهش علایم فعالیت سمپاتیک میتواند تاحد زیادی اثر ضداضطرابی و آرام بخشی داشته باشد..
از روی ارتباطات ناحیهٔ زیر تالاموس میتوان حدس زد که این ناحیهٔ مکانی مهم برای هماهنگی تعدادی از مراکز حرکتی میباشد و نیز ناحیهٔ زیر تالاموسی دارای عمل مهاری بر روی قشر مغز و گلوبوس پالیدوس میباشد.
کلسترول دربرابر اکسید شدن مستعد است و به آسانی مشتقات اکسیژنی مانند اکسی استرول تشکیل میدهد. سه مکانیسم مختلف میتواند آنها را شکل دهد: اتواکسید شدن؛ دوم اکسید شدن ثانویه به پراکسیداسیون لیپیدها؛ و اکسیداسیون آنزیم سوخت و ساز کلسترول. اکسی استرول تمایل زیادی دارد که اثر مهاری روی تولید کلسترول داشته باشد. این یافتهها به عنوان فرضیه اکسی استرول شناخته میشود. سایر نقشهای اکسی استرول در فیزیولوژی انسان شامل شرکت در ترکیب شیمیایی اسید صفرا، انتقال اشکال کلسترول و تنظیم بیان ژنها میباشد.
تحریک نورونها میتواند یک محرک فیزیکی، الکتریکی یا شیمیایی باشد که میتواند نورون تحریک شده را مهار کند یا تحریک کند. یک محرک مهاری به دندریت نورون منتقل میشود و باعث هایپرپلاریزاسیون نورون میشود. به دنبال هایپرپلاریزاسیون یک فعالیت بیش از حد ایجاد میشود که باعث کاهش زیاد ولتاژ درون نورون در حال پتانسیل استراحت میشود. با استفاده از فشار بیش از حد نورون، یک محرک مهاری بار منفی بیشتری را به همراه میآورد که باید برای دفع قطبی شدن استفاده شود. از طرف دیگر، محرکهای انگیزشی باعث افزایش ولتاژ در نورون میشوند، که منجر به عصبی میشود که از لحاظ قطبی شدن از نورون یکسان در حالت استراحت آسانتر است. صرف نظر از تحریک یا مهاری، محرکها برای ادغام از دندریتهای یک نورون به بدن سلول عبور میکنند.
زلف او گفت اگر عقل شود بختی مست من بیکموی به بینیش مهاری دارم
در اثر هورمسیس که ناشی از ایجاد یک شوک به بدن است میزان ترشح هورمونهای آدرنالین و تیروکسین خون، ضربان قلب و میزان دریافت اکسیژن به یکباره افزایش مییابد. معمولاً تماس با دوزهای پایین، اثرات تحریکی یا سودمند و دوزهای بالا اثرات مهاری یا سمی ایجاد میکنند و این پدیده اغلب در مشاهدات سمشناسی رخ میدهد. در بدن انسان سیگنالهای داخل سلولی و بین سلولی، هورمونها، نوروترانسمتیرها، فاکتورهای رشد، کلسیم و پروتئین کینازها از این قانون پیروی میکنند.
عشق نگذاشت دلم را که کند خدمت عقل اشتر مست چه تمکین ز مهاری بکند
برج با مهار اضافه همان دکل مهارشده و با مهاری اضافی است که یک سازه برج مستقل پایدار است.
نکته از فارماکولوژی کاتزونگ: هالوتان و انفلوران دو داروی بیهوشی عمومی هستند که با اثر مهاری خود بر میوکارد سبب کاهش برون ده قلبی میشوند.
ادعا میشود خاطرات در مغز توسط مدارهای عصبی که به شدت متصل هستند، بیان میشوند؛ بنابراین انعطافپذیری سیناپسی یکی از مهمترین اساس یادگیری و حافظه است. تغییر انعطاف اغلب ناشی از تغییر تعداد گیرندههای نوروترانسمیتر موجود در یک سیناپس است. در اینجا چندین مکانیسم اساسی که برای رسیدن به انعطافپذیری سیناپسی مشارکت میکنند، وجود دارد. از جمله این مکانیزمها میتوان تغییرات در مقدار نوروترنسمیترهای آزاد شده در سیناپس و نحوه مؤثر پاسخ سلول به این نوروترنسمیترها را نام برد. کشف شدهاست که انعطافپذیری سیناپسی چه در نورونهای مهاری و چه در نورونهای تحریکی وابسته به کلسیم رهایی از نورون پس سیناپسی هست.
شبکه میانتریک در حرکت لوله گوارشی نقش دارد ولی نباید ان را کاملاً تحریکی دانست بلکه ممکن است در برخی مواقع مهاری باشد. برعکس شبکه عصبی زیر مخاطی در ترشح موضعی نقش دارد و به سلولهای اندوکرینی رودهای و اپیتلیوم غدهای و رگهای خونی زیر مخاطی عصب میدهد
هر که از عقل زند دم به بر شیفتگان عشق البته به بینیش مهاری بکند
این شرکت از سال ۱۳۴۷، انواع مدلهای ژیان را میساخت. در سال ۱۳۵۲ با یک توافق با شرکت خودروسازی فرانسوی رنو، رنو ۵ در مدلهای ۲ و ۴ در به بازار عرضه شد. پس از سال ۱۳۵۳، خودروهای ژیان مهاری و ژیان پیکاب نیز در مدلهای معمولی و دو لوکس ساخته شدند.