منجیل
معنی کلمه منجیل در فرهنگ فارسی
معنی کلمه منجیل در دانشنامه عمومی
شهر منجیل در مجاورت سه استان زنجان، قزوین و گیلان، یکی از شهرهای هفت گانهٔ شهرستان رودبار در کشور ایران است. منجیل مرکز تجاری شهرستان رودبار استان گیلان شناخته می شود. سد سفیدرود در این شهر ساخته شده است.
به نظر می رسد منجیل یا منگیل ( مان+جیل ) به معنی خانه جیل ( گیل ) و ( من+جیل ) به معنی منش و اندیشه و جایگاه قوم گیل باشد.
برخی از تاریخ نگاران پیشین مانند زین العابدین شیروانی که مؤلف کتاب بستان السیاحه است، گیلان را مأخوذ از نام جیل بن ماسل از فرزندان حضرت نوح می دانند که این سرزمین را بنا نموده است.
در کتاب سرزمین های خلافت شرقی دربارهٔ نامگذاری این سرزمین ( گیلان کنونی ) به نام جیلان آورده است: «زمین های رسوبی دلتا را جغرافی نویسان عرب به طور خاص جیل یا جیلان می گفتند و وقتی می خواستند تمام ایالت گیلان را اراده کنند، آن را به صورت جمع یعنی جیلانات ( گیلانات ) می نامیدند. [ نیازمند منبع]
در کتب و مقاله های بسیاری نام منجیل آمده است از جمله در کتاب "عارف دیهیم دار" نوشته "جیمز داون" از شریف منجیلی نام برده است.
مقبره و گنبدی سالیان سال در آرامستان منجیل به نام محلی دلی گنبز که برگرفته از دلیر گنبد می باشد وجود داشت و کمتر کسی از نام اصلی مکان و شخصیتی که در اینجا مدفون بود خبر داشت. با مطالعه ای که از کتاب عارف دیهیم دار جلد دو از صفحات ۱۹۸ تا ۲۰۵ آمده است می توان به این سؤال قدیمی پاسخ داد.
شریف منجیلی از افسرانی بود که در جنگ با سربازان شاه اسماعیل شمشیر به دست نگرفت. کاظم شفتی، شریف منجیلی و موسی تولمی … که از مدافعان بودند دستگیر شدند این سه نفر از جمله امرایی بودند که در قتل میرزا حسن و کارکیا شرکت داشتند به دستور شاه اسماعیل تحت نظر قرا گرفتند تا نگریزند. پس از شکست سپاه شورشی چون دیگر موردی به حضور سپاه شاه اسماعیل در منطقه رودبار تا کناره دریای خزر وجود نداشت شاه اسماعیل آن قسمت از سپاه خود را احضار کرد و شورشی های دستگیرشده را تحویل کارکیای جوان داد و قصاص آن ها را به او سپرد. موسی تولمی توبه کرد و شاه اسماعیل دستور داد از قتل او صرف نظر شود؛ و او را در حبس نگه داشتند تا فرصت یابد از کرده خویش پشیمان شود. اما در مورد کاظم شفتی و شریف منجیلی شاه اسماعیل گفت چون سمت ریاست داشتند و اوامر مربوط به قتل عمو و پدرت را داده اند باید قصاص شوند. شاه اسماعیل سپس از لاهیجان رفت و کارکیا روزی را برای قتل کاظم شفتی و شریف منجیلی تعیین نمود.
معنی کلمه منجیل در دانشنامه آزاد فارسی
نیروگاه بادی، شهری در استان گیلان، بخش مرکزی شهرستان رودبار. با ارتفاع ۳۳۵متر، در منطقه ای کوهستانی، در ۶۲کیلومتری جنوب غربی رشت و ۶کیلومتری جنوب رودبار، سر راه رودبار به قزوین قرار دارد. جمعیت آن ۱۷,۱۷۹نفر (۱۳۸۵)، اقلیم آن معتدلِ مایل به گرم و جزو مناطق بادخیز، و از نظر بارندگی نیز جزو نواحی نیمه خشک است. در زمین لرزۀ ۱۳۶۹ش، آسیب سختی دید و سپس بازسازی شد.
جملاتی از کاربرد کلمه منجیل
زمینلرزه رودبار و منجیل در خرداد ۶۹ نیز آن منطقه را نابود کرد. آثار «هرزویلهای قدیم» را در روی تپههای اطراف شهرک فعلی میتوان یافت. مردم هرزویل در کنار شاهراه ایران به قفقاز و اروپا پیوسته از طرف حکومت مرکزی مأمور و مسئول نظم، ایمنی و کنترل آمد و شد در این مسیر و منطقه بسیار حساس و حیاتی بودند.
سد سفیدرود یا سد منجیل، سدی است که در ابتدای رودخانه بزرگ سفیدرود بر روی رود قزلاوزن در نزدیکی منجیل ساخته شدهاست و برای تنظیم آب این دو رود برای کشاورزی در جلگه گیلان و نیز تولید برق به کار میرود. ارتفاع سد از کف رودخانه ۴۱۲ متر و طول تاج آن ۴۲۵ متر است. سد سفیدرود پنج واحد تولید برق دارد که در مجموع بیش از ۸۷ مگاوات برق تولید میکند.
این روستا در دهستان جیرنده قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۶۴ نفر (۱۶خانوار) بودهاست. بیشتر اهالی این روستا سالهاست در شهر قزوین سکونت میکنند.بخش اعظمی از این روستا در زمین لرزه رودبار و منجیل به کلی ویران شد. مردم دشترز به زبان لکی صحبت میکنند.
در شهر منجیل اکثر ساختمانها ویران شدند و صدها کشته برجای ماند. سد منجیل در جریان زمینلرزه بشدت آسیب دید، بهطوریکه دریاچه پشت سد تا پایان مرحله بازسازی بهطور کامل تخلیه شد. در تونلهای محور منجیل ـ رودبار شکستگیهای بزرگ و چپ گرد به وجود آمد و مبادی ورودی تونلهای به علت ریزش کوه تخریب گردیدند. شهرک هرزویل در شمال غرب شهر منجیل به علت پایداری ساختمانهای مسکونی از تلفات کمتری برخوردار بود، لیکن روستاهای هرزویل به علت لغزش کوه به کلی ویران گردیدند.
در استان گیلان حداکثر بارندگیهای ماهانه در شهرها و مناطق ساحلی و جلگهای بر ماههای پاییز منطبق است ولی نقاط دور از تأثیر رژیم اقلیم خزری نظیر رودبار و منجیل از رژیم بارندگی دیگری تبعیت میکنند و حداکثر بارندگیهای ماهانه آنها در زمستان است. هسته بیشینه بارش در سواحل دریای خزر در بندر انزلی قرار دارد و از این نقطه به سمت شرق و غرب به تدریج از بارندگی کاسته خواهد شد. میانگین بارندگی در سطح استان حدود ۱۵۰۶ میلیمتر در سال است. پربارانترین ماه در استان گیلان مهر ماه (اکتبر) با حدود ۲۵۷ میلیمتر بارندگی است. تیر ماه نیز کم بارشترین ماه در استان گیلان است.
نیروهای مشروطهخواه گیلان پس از کنترل کامل رشت، به انزلی نیز دست یافتند و در اندیشهٔ فتح تهران، در اسفند ۱۲۸۷ منجیل و رودبار و در ۱۵ اردیبهشت ۱۲۸۸ قزوین را از کنترل نیروهای دولتی خارج کردند.
ژنرال لیونل دنسترویل، فرمانده نیروی دنسترفورس بود که برای اشغال باکو از همدان به انزلی و در ژوئن ۱۹۱۸ از انزلی به باکو حرکت کرد. این نیروی هزار نفره انگلیسی بعلاوه نیروهای بیچراخف، در منجیل با نیروهای جنبش جنگل به رهبری میرزا کوچک خان درگیر شدند که منجر به شکست جنگلیها از قوای مجهز تحت فرمان انگلیسیها شد.
دستهای رفت ز خلخال به منجیل و به رشت صید خورشید، تمنای دل شبپره شد
بخشی از این رود که از منجیل تا دریای کاسپی قرار دارد سفیدرود نامیده میشود. فرهنگستان ایران نام سفیدرود را برای تمام این رود مقرر کرد ولی هنوز از سرچشمه تا منجیل به قزل اوزن نامیده میشود.
شهر رودبار در مقایسه با شهر منجیل از شدت تخریب کمتری برخوردار بود، لیکن به اکثر ساختمانها آسیب شدید وارد آمد. در کیلومتر ۲۵ جاده رشت-رودبار جاده در اثر ریزش سنگهای عظیم مسدود گردید. شدت زمینلرزه در ناحیه رودبار-منجیل حدود ۹ درجه در مقیاس مرکالی تخمین زده شده است. در شهر گنجه کارخانه کفش و چرم گنجه بهکلی ویران گردید و خسارات زیادی به شهر وارد شد. خسارات ناشی از زمینلرزه در ناحیه امامزاده هاشم جزئی بود و آثار حاصل از زمینلرزه در این منطقه کمتر به چشم میخورد ولی با نزدیک شدن به شهر رشت آثار تخریب تا اندازهای بارزتر بود.
زمینلرزه رودبار و منجیل (۱۳۶۹) در ساعت ۳۰ دقیقه بامداد به وقت ایران در پنجشنبه ۳۱ خردادماه ۱۳۶۹ (برابر با ۲۱ ژوئن ۱۹۹۰ در ساعت ۲۱ به وقت گرینویچ) در نزدیکی شهر رودبار و روستاهای تابعه در استان گیلان و شمال غرب استان زنجان در ناحیه طارم علیا بروز نمود و تا شعاع ۱۰۰ کیلومتری از مرکز زمینلرزه موجب سی و هفت هزار نفر کشته و پانصد هزار نفر بی خانمان و خسارات جانی و مالی فراوان گردید.