ممتازالدوله

معنی کلمه ممتازالدوله در لغت نامه دهخدا

ممتازالدوله. [ م ُ زُدْ دَ ل َ ] ( اِخ ) میرزا اسماعیل خان ، ملقب به ممتازالدوله. به سال 1295 هَ. ق. در تبریز ولادت یافت. تحصیلاتش را در همان شهر تمام کرد. معاون وزارت خارجه و وزارت مالیه و رئیس مجلس و چند بار وزیر شد. پس از آنکه احتشام السلطنه از نمایندگی واز ریاست مجلس شورای ملی کناره گیری کرد به ریاست مجلس برگزیده شد، دوره ریاستش کوتاه یعنی 2 ماه و 29 روز بود. توپ بستن مجلس شورای ملی در این اوقات واقعشد. ممتازالدوله با یک دست لباس مندرس عملگی که باغبان پارک امین الدوله در اختیارش گذاشته بود بطور ناشناس از باغ خارج گردید و سپس در خانه یکی از آشنایان خود مخفی شد. وفات وی به سال 1352 هَ. ق. ( 1312 هَ. ش. ) بود. ( از تاریخ مشروطه کسروی بخش 2 ص 548 ).

معنی کلمه ممتازالدوله در فرهنگ فارسی

میرزا اسماعیل خان ملقب به ممتازالدوله ( و. تبریز ۱۲۹۵ - ف. ۱۳۵۲ ه.ق مساوی ۱۳۱۲ ه.ش ) تحصیلاتش را در تبریز تمام کرد معاون وزارت خارجه و وزارت مالیه رئیس مجلس و چند بار وزیر گردید. سومین رئیس مجلس شورای ملی بود که دوره ریاستش کوتاه یعنی ۲ ماه و ۲۹ روز بود. مهمترین وقایع زمان او توپ بستن مجلس شورای ملی است . ممتاز الدوله با یکدست لباس مندرس عملگی که باغبان پارک امین الدوله در اختیارش گذاشته بود بطور ناشناس از باغ خارج گردید و سپس در خانه یکی از آشنایان خود مخفی شد .

معنی کلمه ممتازالدوله در دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:ممتاز، اسماعیل (تبریز ۱۲۵۳ـ ۱۳۱۱ش)

جملاتی از کاربرد کلمه ممتازالدوله

وثوق‌الدوله هر کسی را که به او اعتراض می‌کرد، به زندان می‌انداخت یا تبعید می‌کرد. هفده نفر از معترضان که در مسجد شیخ عبدالحسین تهران گردآمده بودند، به دستور او در مسجد توقیف و ماه‌ها در قزوین زندانی شدند. چهار وزیر مخالف با قرارداد، ممتازالملک، محتشم السلطنه، ممتازالدوله و مستشارالدوله و همچنین حاج معین‌التجار بوشهری سرمایه‌دار و سیاستمدار و مخالف قرارداد نیز به زندان کاشان فرستاده شدند.
از ۱۹ فصل تشکیل شده. ملک‌زاده این جلد را با عنوان به یاد حاجی میرزا ابراهیم‌آقا شروع کرده‌است. فصل اول با عنوان اولتیماتوم شاه به مجلس شورای ملی دربارهٔ درخواست محمدعلی شاه برای تبعید چهار نفر از سران مشروطیت (ملک‌المتکلمین - میرزا جهانگیرخان - سید محمدرضا مساوات - آقا سید جمال‌الدین) است. فصل دوم با عنوان تحصن در مجلس به رویدادهایی که به دنبال اولتیماتوم شاه به مجلس صورت گرفته پرداخته و در آن به نامه‌ای اشاره شده که نمایندگان با صرف چندین روز وقت برای شاه نگاشته‌اند و روز سه‌شنبه ۱۶ جمادی‌الاول ۱۳۲۶ به وسیله ممتازالدوله رئیس مجلس و شش نفر از وکلا تقدیم به شاه نمودند. در این فصل اشاره به ستون چرند و پرند در روزنامه صور اسرافیل شده‌است.
ممتازالدوله در کابینه مستوفی‌الممالک عهده‌دار پست وزارت مالیه و وزارت پست و تلگراف، در کابینه محمدولی تنکابنی (سپهدار اعظم) وزیر مالیه و در کابینه صمصام‌السلطنه عهده‌دار پست وزارت عدلیه شد. در ۱۶ تیر ۱۲۹۲ علاءالسلطنه، رئیس الوزرا، برای ترمیم کابینه خود، ممتازالدوله را به عنوان وزیر تجارت معرفی نمود.