ملطیوی

معنی کلمه ملطیوی در لغت نامه دهخدا

ملطیوی. [ م َ ل َطْ ی َ وی / م َ ل َ طی ی َ وی ] ( ص نسبی ) منسوب به ملطیه. رجوع به ماده بعد و ملطیه شود.
ملطیوی. [ م َ ل َطْ ی َوی / م َ ل َ طی ی َ وی ] ( اِخ ) محمدبن غازی ، از اهل ملطیه مؤلف کتاب روضةالعقول. یکی از بزرگان فضلای دستگاه سلاجقه روم است که چندی دبیر ابوالفتح رکن الدین سلیمانشاه بن قلج ارسلان ( 588 - 600 ) بود و سپس منصب وزارت او یافت. وی پیش از عهد سلیمانشاه به ترجمه و تهذیب مرزبان نامه شروع کرد و بعد از آنکه به خدمت او رسید به تشویق او کار خود را در 598 هَ. ق. به اتمام رسانید و آن را به «روضةالعقول » موسوم کرد. و رجوع به مقدمه مرزبان نامه چ محمد قزوینی و تاریخ ادبیات ایران تألیف ذبیح اﷲ صفا ج 2 صص 1003 - 1005 شود.

معنی کلمه ملطیوی در فرهنگ فارسی

( صفت ) منسوب به ملطیه از مردم ملطیه توضیح مشهور و اصح در نسبت مزبور [ ملطی ] است ولی در نسبت مولف روضه العقول ملطیوی آمده .

جملاتی از کاربرد کلمه ملطیوی

غازی ملطیوی این کتاب را در سال ۵۹۸ هجری تمام کرد.
سعدالدین وراوینی ، از منشیان اواخر قرن ششم و اوایل قرن هفتم، چند سال بعد از آن که محمد بن غازی ملطیوی نخستین ترجمه از مرزبان‌نامه به فارسی را نگاشت، بدون اطلاع از کار او، و به پیروی از اسم اصلی عنوان مرزبان‌نامه ترجمه جدیدی را بدان داده‌است.
روضةالعقول از جمله آثار مهم نثر فارسی، و ترجمه و تحریری به زبان مصنوع از مرزبان‌نامه اسپهبد مرزبان بن رستم از زبان طبری است. نویسنده کتاب محمد بن غازی ملطیوی یکی از فضلای دستگاه سلجوقیان روم بوده‌است. روضةالعقول به روش کلیله و دمنه در ذکر قصص و امثال و حکم ترتیب یافته و مطالب آن از زبان وحوش و طیور و دیو و پری و آدمی بیان شده‌است. شمار گفتارهای روضة العقول دو گفتار بیش از مرزبان نامه وراوینی و حجم کتاب مفصّل‌تر است.