مفرده. [ م ُ رَدَ ] ( ع ص ، اِ ) تأنیث مفرد. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). تنها. ( غیاث ) ( آنندراج ). || در اصطلاح اهل دفتر، جمع را گویند از جهت آنکه قرینه ندارد. ( غیاث ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ). در اصطلاح سیاق ، مدی که زیر آن جمع نویسند. ( فرهنگ نظام ) : روزی که سر به دفتر تدبیر می کشد مجنون بجای مفرده زنجیر می کشد.امیر شهرستانی ( از فرهنگ نظام ). || در اصطلاح فن سیاقت و دیوان ، دفاتر سیاقت یایکی از دفاتر هفتگانه فن سیاقت است : اقتلوا کاتبان مفرده را اول آن عبدی فلک زده را. واحد کرمانی ( در هجوخواجه عبدی بیک شیرازی سیاق دان ، از فرهنگ نظام ). و رجوع به مفرد شود. || مفرد و ساده و بی آمیغ. ( ناظم الاطباء ). - ادویه مفرده ؛ دواهای طبیعی که در آنها ترکیب صناعی نباشد. مفردات ، مقابل ادویه ٔمرکبه. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). و رجوع به مفردات شود. - اعضاء مفرده . رجوع به همین کلمه شود.
معنی کلمه مفرده در فرهنگ فارسی
۱ - ( اسم صفت ) مونث مفرد : [ ... از بهر آنکه ازین ترکیب جزوی حاصل میشد مرکب از اسباب مفرده ... ] ( المعجم . چا. دانشگاه . ۴۳ ) جمع : مفردات . ۲ - ( اسم ) مدی که زیر آن جمع نویسند . ۳ - ( سیاق ) مجموع اقلام یک محاسبه . ۴ - فن سیاق : [ اقتلوا کاتبان مفرده را اول آن عبدی فلک زده را . ] ( واحد کرمانی در هجو خواجه عبدی بیک شیرازی سیاق دان تحقیق الاصطلاحات فرنظا. ) ۵ - ادویه مفرده مقابل مرکبه .یا ادویه مفرده . داروهای ساده و بدون اختلاط و ترکیب با داروهای دیگر مانند : کافور گنه گنه و غیره مقابل ادویه مرکبه .
جملاتی از کاربرد کلمه مفرده
سازمان حج و زیارت سازمان دولتی وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است، که مسئولیت اجرا و نظارت بر حج تمتع و عمره مفرده در عربستان سعودی در شهرهای مکه و مدینه، همچنین عتبات عالیات عراق و نیز سفر زیارتی به سوریه را برعهده دارد.
عمره مفرده یکی دیگر از انواع عمره است که به تنهایی و بدون انجام حج انجام میشود و اساساً مستحب است و نه واجب و لذا در هر زمانی امکان پذیر است.
باری چون این روزها سلام مستمر و اعتکاف در خانه و اینلاف سالار فرصتی نمیداد امروز که روز حرکت و یوم فترت بود غنیمت شمردم و از دیشب که میرزا مهدی رفته تا حال نه خواب کرده ام نه خوراک و نه با احدی متکلم شده ام و بر وجه استمرار بافراد حساب و مفرده و مستهلک و باقی و فاضل صحبت میدارم.
ابواب دلم کند نهانی از مفرده ی حساب ثانی
صد محشر نقد گشته بیخرج در مفرده ی فغان من درج
تشخیص ثانی: در ذکر صفات افعال ادویه و بیان افعال کلیه و مشابه آن و تفسیر اسامی و معانی لغاتی که در طی انشاء این مجموعه مذکور میشود و در کتب ادویهٔ مفرده مدار علیه است.
انگشت گزیده از فسوس است یا مفرده ی حساب بوس است
حسین بن علی به خاطر ناامنی مکه برای ایشان و اینکه مطلع شد نیروهای یزید در صدد قتل او در مکه هستند، تصمیم گرفت حج را به عمره مفرده تبدیل کند. احرام بست و طواف و سعی و تقصیر انجام داد و از احرام بیرون آمد، چون نمیتوانست حج را به پایان برد. ایشان بیم آن داشت در مکه او را گرفته، به سوی یزید ببرند، یا غافلگیرانه ترور کنند. این از نظر فقهی نیز بی اشکال است. در حدیث آمده است که حسین بن علی روز ترویه در حالی که در عمره بود، به سوی عراق بیرون شد: «ان الحسین بن علی خرج یومالترویة الی العراق و کان معتمرا».