مغیره بن شعبه

معنی کلمه مغیره بن شعبه در دانشنامه آزاد فارسی

مُغَیْرَة بن شُعبه (طائف ۲۰پیش از هجرت ـ۵۰ق)
از سیاستگذاران فتنه گر و دسیسه باز در جهان عرب. در ۵ ق به مدینه آمد و اسلام آورد. مغیره در عصر خلفا در جنگ یمامه و فتوح شام و ایران حضور یافت. در زمان خلافت عمر و عثمان مدتی طولانی حاکم شهرهای بصره و کوفه بود و در آن مدت جنایت های زیادی مرتکب شد. پس از شهادت امام علی (ع) و به حکومت رسیدن معاویه، به دربار وی راه یافت و مدتی از سوی او حاکم شهر کوفه بود. مغیره از مشاوران معاویه بود و پیشنهاد ولایتعهدی یزید را داد. وی را در کنار معاویه، عمروعاص و زیاد از زیرکان نیرنگ باز عرب می دانند.

معنی کلمه مغیره بن شعبه در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مغیرة بن شعبه (ابهام زدایی). مغیرة بن شعبه ممکن است اسم برای اشخاص ذیل بوده و یا اشاره به مقالات ذیل باشد: • مغیرة بن شعبه تا دوران امام علی• مغیرة بن شعبه در دوران امام علی
[ویکی فقه] مغیرة بن شعبه ملقب به ابوعبدالله ثقفی، از صحابه پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) و از صاحب منصبان دستگاه خلفای راشدین و معاویه است.
مغیرة بن عامر بن مسعود ثقفی کوفی ملقب به ابوعبدالله و ابوعیسی، یکی از سرداران و ولات عرب و از صحابۀ رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) بوده است. پسرانش عروة، حمزه، عقّار و افرادی چون ابوامامه باهلی، عروة بن زبیر و دیگران از او حدیث روایت کرده اند و در صحیحین ۱۳۶ حدیث از وی نقل شده است.
اسلام آوردن مغیره
مغیره در طائف متولد شد و در ایام جاهلیت با گروهی از بنی مالک آن جا را ترک و به اسکندریه رفت. سپس به حجاز آمد و در ابتدا در قبول اسلام مردد بود تا این که در سال پنجم هجرت اسلام آورد و در جنگ های حدیبیه، یمامه، فتح شام و همدان شرکت کرد و چشم خود را در جنگ یرموک از دست داد. در جنگ قادسیه فرستادۀ سعد به سوی رستم، و در جنگ نهاوند در میسرۀ نعمان بن مقرّن بود. در جنگ فارس و عراق نیز به همراه مسلمین به مدائن رفت.
مغیره زناکار
مغیره در سال ششم هجری در حدیبیه و نیز در حجة الوداع حضور داشت. پس از رحلت پیامبر، ابوبکر او را به تجیر فرستاد. در روزگار عمر هنگامی که والی بصره بود برای اولین بار دیوان بصره را وضع کرد. سپس والی کوفه شد. و طبق گفته ابن عساکر و حلبی در آن جا به سال ۱۷ه. ق با زن شوهرداری به نام امٌ جمیل ارتباط نامشروع برقرار کرد. این کار آن قدر آشکار بود که چهار نفر از فضلای صحابه به نام های ابوبکرة، نافع بن حرث، شبل بن معبد و زیادبن سمیه بدان گواهی دادند اما چون زیاد بن سمیه به اشارۀ عمر شهادت ناقص داد، مغیره از سنگ سار شدن نجات یافت.
نورچشم عمر
...
[ویکی شیعه] مُغِیرَة بن شُعبَه از اصحاب پیامبر(ص) و از افرادی که در ماجرای هجوم به خانه فاطمه زهرا(س) نقش داشته است. او از سوی خلیفه دوم به حکومت بحرین و بصره و کوفه گمارده شد و در حکومت معاویه نیز حاکم کوفه بود. او بر منبر مسجد کوفه، امام علی(ع) و شیعیانش را لعن می کرد. ابولؤلؤ قاتل عمر بن خطاب، غلام مغیره بوده است.
مغیرة بن شعبة بن أبی عامر بن مسعود از قبیله ثقیف است. کنیه او أبوعیسی‏ یا ابوعبدالله بوده است. در سال دوم یا سوم بعثت متولد شد و در سال ۵۰ق در کوفه از دنیا رفت. او را فردی زیرک توصیف کرده اند.
در سال ۵ هجری اسلام آورد و در ماجرای صلح حدیبیه و بیعت رضوان حضور داشت. در سال ۹ هجری پس از آنکه قبیله ثقیف اسلام آوردند، به دستور پیامبر(ص) مغیره و ابوسفیان به طائف رفتند و بت لات را شکستند.
[ویکی فقه] مغیره بن شعبه (ابهام زدایی). مغیرة بن شعبه ممکن است اسم برای اشخاص ذیل بوده و یا اشاره به مقالات ذیل باشد: • مغیرة بن شعبه تا دوران امام علی• مغیرة بن شعبه در دوران امام علی
...

جملاتی از کاربرد کلمه مغیره بن شعبه

سرانجام عمر در سن ۵۳، ۵۵، ۶۰، ۶۱ یا ۶۳ سالگی در ۲۶ ذی الحجه ۲۳ هجری/۳ نوامبر ۶۴۴ میلادی توسط پیروز نهاوندی یا ابولؤلؤ غلام مسیحی مغیره بن شعبه والی بصره، با ۳ یا ۶ ضربه با خنجر ۲ سر کشته شد. برخی شیعیان بر این باورند که قتل او در ۹ ربیع‌الاول واقع شده‌است.
حمله اعراب به آذربایجان جنگ نظامی بود که منجر به پیوستن آذربایجان به خلافت اسلامی شد. در سال ۶۴۳ میلادی (۲۲ هجری قمری)، عمر پس از فتح ری و ایران مرکزی، فرمان فتح آذربایجان را صادر کرد. فتح آذربایجان در دوره خلفای راشدین برای نخستین بار به رهبری مغیره بن شعبه بود. این را ابوجعفر طبری به نقل از گزارش احمد بن ثابت رازی گزارش داده‌است.