[ویکی فقه] معنای حقیقی، موضوعٌ له لفظ می باشد. معنای حقیقی، مقابل معنای مجازی بوده و عبارت است از معنایی که لفظ برای آن وضع گردیده، و بی آن که به قرینه و علاقه نیاز داشته باشد، در آن به کار برده می شود، مانند: معنای «حیوان درنده خاص» برای لفظ «اسد». عناوین مرتبط ۱. ↑ تقریرات اصول، شهابی، محمود، جزء ۲، ص۴۱. ۲. ↑ بحوث فی علم الاصول، صدر، محمد باقر،ج۱، ص۱۲۰. ...
جملاتی از کاربرد کلمه معنای حقیقی
با خشک شدن دریاچهٔ بختگان، پرندگان مهاجر و کوچکننده هم دیگر به سوی بختگان نیامده، در نتیجه اکوسیستم بهم خورده و کویر، بهعنوان مهمان ناخوانده، به معنای حقیقی آن واقعیت تلخ منطقه شد؛ که البته برخی از آنان دریاچهٔ پشت سد سیوند را برای زندگی برگزیدهاند. بسیاری از متخصصان بر این باورند که چون آب رود سیوند به بیرون از ایران یا به سمت شنزارهای بیحاصل کویر لوت نمیرفت، لذا احتیاجی به احداث سد سیوند نبود. در واقع احداث سد سیوند سبب شد آبی که در دریاچهٔ بختگان گرد میآمد و در کشاورزی و دیمکاری و دامپروری به کار میرفت به پشت سد سیوند منتقل شد و به کشاورزان و مردم ناحیهای دیگر داده شد؛ یعنی تقریباً کاری عبث و بیهوده.
قدمعلی سرامی: «پیش از رابعه، کسی از حب و محبت الهی سخن نگفته بود. درواقع او نخستین عارفی است که این مضمون را به معنای حقیقی و تام و تمام کلمه و نه صرفاً به لحاظ تعبیر لفظی آن مفهوم که کاربردی زبانی و ظاهری است، در تصوف و عرفان اسلامی وارد کرد و به علاوه به قولی «جسارت ورزیده، میان مفهوم حب و مفهوم خلّت (صمیمیت و یکرنگی) که هرکه بدان درجت در دوستی حق رسید طاعت از وی برخیزد و حکم تکلیف از او ساقط میگردد، وفق داد و بدینگونه غوغایی برانگیخت و گشاینده راه دور و دراز و پرخطری شد که حسینبن منصور حلاج با پیمودنش بر سر دار رفت.»