معتضد عباسی

معنی کلمه معتضد عباسی در دانشنامه آزاد فارسی

مُعْتَضِد عبّاسی (۲۴۲/۲۴۹ـ۲۸۹ق)
شهرت اَبوالْعَباس احمد، ملقب به اَلْمُعْتَضد بالله، شانزدهمین خلیفۀ عباسی (حک: ۲۷۹ـ۲۸۹ق). معتضد پسر مُوفق بود و پس از مرگ معتمد به خلافت رسید. فردی شجاع و در عین حال سنگدل و خونخوار بود که خود برای فرونشاندن آشوب ها به جنگ مخالفان می رفت و اطرافیان از خشم او اجتناب می کردند. در جنگ با زنگیان ، یاور و مددکار پدرش ، موفق ، بود و هوشمندی و دلاوری بسیاری از خود نشان داد. بعد از مرگ پدر، و خلع مفوض بن معتمد، به ولایتعهدی رسید . بعضی مورخان او را تجدیدکنندۀ عظمت خلافت عباسی دانسته اند. هنگامی که وی به خلافت رسید در خزانه کمتر از دو دینار مانده بود، اما او چنان کرد که درآمد خزانه به ۱۹ میلیون دینار رسید. به دوران معتضد فتنه ها آرام و شهرها آباد شد، جنگ ها تا حدودی فروکش کرد، قیمت ها ارزان گردید و مخالفان با او از در صلح درآمدند. پس از وی دولت عباسی روبه زوال و انحطاط گذاشت .

معنی کلمه معتضد عباسی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ابوالعباس احمد بن موفق بن متوکل مشهور به «معتضد» شانزدهمین خلیفه عباسی است که در ذی حجه سال ۲۴۲ متولد شد. مادرش کنیزی رومی بنام «ضرار» بود. در محرم سال ۲۷۹ ق، معتمد عباسی مجلسی برگزار کرد و در آن سپر سالاران و فرماندهان و قضات و بزرگان را گرد آورد و به همه اعلام کرد که پسرش «مفوض» را از ولایتعهدی برکنار و برادرزاده اش متعضد را به این سمت برگزیده است.
معتضد مردی بلند قامت، لاغر اندام، شجاع و عاقل بود. نقش خاتم او «ابن طلحه» بود. معتضد فردی کم رحم و جسور و خونخوار بود و علاقه داشت کسانی را که می کشت، اعضای آنها را ببرد. وقتی به یکی از سرداران یا غلامان خاص خشم می گرفت، می گفت که گودالی بکنند و سر او را در آنجا نهند و خاک بریزند، نیم تنه پایینش از خاک بیرون می ماند و خاک بر او می ریختند و همچنان می ماند تا بمیرد. وی به زن و ساختمان علاقه زیادی داشت و برای قصر خود بنام «ثریا» چهارصد هزار دینار خرج کرد.
تقسیم حکومت عباسیان
مورخان حکومت ۵۲۴ ساله عباسی را براساس نیروهای خلافت و تحول اوضاع سیاسی و شکوفایی فرهنگی و فکری به چهار عصر تقسیم کرده اند:عصر اول: دوران نیرومندی، گسترش و شکوفایی (۱۳۲ – ۲۳۲ ق)عصر دوم: دوران نفوذ ترکان (۲۳۲ – ۳۳۴ق)عصر سوم: دوران نفوذ آل بویه ایرانی (۳۳۴ – ۴۴۷ ق)عصر چهارم: دوران نفوذ سلجوقیان ترک (۴۴۷ – ۶۵۶ ق)
← حکومت در عصر دوم عباسی
معتضد در طول خلافتش، شیوه پدرش را در جنگ ها و کارهای اداری، با هدف توان بخشی به خلافت و استحکام هیبت آن پیشه کرد و در دوران او کاهش نفوذ ترکان ادامه یافت. وقتی خلافت به او رسید فتنه ها آرام شد، امنیت شهرها بیشتر شد و قیمت ها ارزان شد و همه مخالفان با وی صلح کردند. بیت المال در زمان حکومت او، نه میلیون دینار و چهل میلیون درهم نقره و دوازده هزار اسب داشت.
← اقدامات معتضد
...

جملاتی از کاربرد کلمه معتضد عباسی

محدث نوری، می‌گوید: «هرچه ما تفحص کردیم راجع به سرداب چیزی نیافتیم، جز جریان معتضد عباسی که در آن اشاره به سرداب دارد و این قصه را نورالدین جامی در کتاب شواهد النبوة آورده و البته این داستان در کتاب‌های خود اهل سنت آمده و ربطی به ما ندارد».