مظفریان

معنی کلمه مظفریان در لغت نامه دهخدا

مظفریان. [ م َ ظَف ْ ف َ ] ( اِخ ) رجوع به آل مظفر شود.

معنی کلمه مظفریان در دانشنامه آزاد فارسی

مظفّریان (حک: ۷۱۳ق ـ۷۹۵ق)
(یا: آل مظفر) عنوان سلسله ای از امرای مستقل محلی در قسمت های مرکزی و جنوب غربی ایران . جد اعلای آل مظفر، غیاث الدین حاجی خراسانی از ولایت خواف بود که در زمان فترت مغول به یزد کوچ کرد. فرزندان غیاث الدین هنگام لشکرکشی هلاکو به بغداد، همراه اتابک یزد، به اردوی او پیوستند. شرف الدین مظفر سرسلسله آل مظفر با پناهنده شدن به دربار ارغون خان مغول و نشان دادن شجاعت از خود، حکومت میبد یزد را به دست آورد و در ۷۱۸ق با تأیید الجایتو، اتابکان یزد را برانداخت و خود حاکم یزد شد. جانشین او مبارزالدین محمد نیز از فترت اواخر عهد ایلخانان مغول استفاده کرد و کرمان و فارس را گرفت و شیخ ابواسحاق اینجو را به قتل رساند. حکومت آل مظفر در دورۀ او به منتهای درجه وسعت خود رسید، اما تقسیم قدرت میان فرزندانش و شاهزادگان مظفری و رقابت آن ها با یکدیگر باعث ضعف و انحطاط آنان شد. قلمرو آل مظفر در اوج وسعت خود شامل کرمان ، سیستان ، فارس ، یزد، اصفهان ، خوزستان ، لرستان ، قزوین و برای مدتی آذربایجان هم شد. علاوه بر مبارزالدین محمد، شاه شجاع ، شاه زین العابدین و شاه منصور از دیگر امیران مشهور این سلسله اند. حافظ شیرازی با امرای این سلسله ازجمله شاه شجاع ، شاه منصور و شاه یحیی هم عصر بود و در اشعار خود آن ها را مدح کرده است . با اوج گیری منازعات داخلی شاهزادگان مظفری ، امیرتیمور که تازه به قدرت رسیده بود، در ۷۸۹ق به فارس لشکر کشید، او حکومت شیراز را به شاه یحیی مظفری واگذاشت . اما منازعات بی ثمر امرای مظفری بار دیگر تیمور را در ۷۹۵ق به شیراز کشاند و این بار دستور قتل تمامی شاهزادگان مظفری، جز زین العابدین و سلطان شبلی، را داد.

جملاتی از کاربرد کلمه مظفریان

دینور (به کردی: دینه‌وه‌ر)، شهری باستانی بود که در دشتی به همین نام در شرق استان امروزی کرمانشاه قرار داشت. این شهر در فاصلهٔ سده‌های ۸ تا ۱۱ میلادی یکی از مهم‌ترین شهرهای خاورمیانه بود و در دوره‌ای مرکز مظفریان محسوب می‌شد. دینور بر اثر تهاجم تیمور لنگ تخریب شد و دیگر مسکونی نگردید.
آل مظفر یا مظفریان سلسله‌ای از پادشاهان ایرانی که در قرن هشتم هجری، در فاصله میان حملهٔ مغول تا یورش تیمور، عمدتاً در جنوب ایران، بر یزد و کرمان، فارس، اصفهان و خوزستان فرمانروا بودند و مرکز حکومت آنان شیراز بود. مظفریان مدتی هم بر سراسر ایران بزرگ به جز خراسان حکومت کردند.
رایحه مظفریان در سال ۱۳۶۵ در شیراز به دنیا آمد. او پس از کسب مدرک کارشناسی در رشتهٔ مهندسی معماری از دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز در سال ۱۳۸۷، تحصیلات خود را ادامه داد و در سال ۱۳۹۰ در رشته کارشناسی ارشد جامعه‌شناسی با گرایش جمعیت و توسعه از دانشگاه شیراز واحد بین‌الملل فارغ‌التحصیل شد.
با گذشت هشتصد و پنجاه سال از نابودی شاهنشاهی ساسانی یک حکومت ایرانی توانست بر سراسر منطقه‌ای که قبلاً حکومت‌های محلی مانند طاهریان، صفاریان، سامانیان، غوریان، زیاریان، آل بویه، سربداران و مظفریان بر آن حکمرانی می‌کردند مسلط شود. فرمانروایی صفویان تمرکزگرا و مطلقه بود. روابط ایران و اروپا به دلیل دشمنی صفویه با عثمانی و بازرگانی ابریشم گسترش یافت و جنگ‌های مذهبی با عثمانیان و ازبک‌ها رخ داد.
رایحه مظفریان (زادهٔ ۱۳۶۵) فعال حقوق زنان و کودکان، نویسنده و مستندساز ایرانی، متولد شهر شیراز است. او بیشتر برای فعالیت‌های خود در زمینهٔ تحقیقات و آگاه‌سازی راجع به ختنهٔ زنان در ایران و همچنین تلاش برای رفع ممنوعیت فعالیت زنان در ورزش زورخانه‌ای از طرف فدراسیون ورزشی زورخانهٔ این کشور است. وی مؤسس کمپین‌های «گام به گام تا توقف ناقص‌سازی جنسی زنان در ایران» و «زن و زورخانه» نیز می‌باشد.
در سال ۲۰۱۵ محققان و کارشناسان علوم تغذیه و بیماری، با استناد به مطالعات و تحقیقات منتشر شده توسط دکتر مظفریان اعلام نمودند که: مصرف قند شیرین در انواع نوشابه و آشامیدنی، سالانه مسئول مرگ و میر حدود ۱۸۴٬۰۰۰ نفر در سراسر جهان است.