مصلا

معنی کلمه مصلا در لغت نامه دهخدا

مصلا. [ م ُ ص َل ْ لا ] ( ع اِ ) مصلی. نمازگاه و جای نماز. ( ناظم الاطباء ). جای نماز. ( غیاث ) مطلق جای نماز. ( آنندراج ). مسجد. ( ناظم الاطباء ) :
چون که اسلام مَنَت یاد آید
از مصلام به زنار کشی.عطار. || حصیر و بوریایی که بر آن نماز میخوانند.( ناظم الاطباء ). آن پارچه یا فرش یا زیلو یا حصیر که بر آن جانماز بگسترند و بنشینند و نماز خوانند. سجاده. مصلای نماز. مصلی نماز. جانمازی ، سجاده. جانمازی از زیلو یا قالی یا حصیر که بر آن نشینند و جانماز نیز بر آن گسترند و نماز خوانند. ( یادداشت مؤلف ) : از جهرم مصلای نماز خیزد. ( حدود العالم ). و ازناحیت گیلان جاروب و حصیر و مصلای نماز و ماهی ماهه افتد که به جهان ببرند. ( حدود العالم ). از او [ از بخارا ] بساط و فرش و مصلای نماز خیزد نیکوی پشمین. ( ازحدود العالم ). از وی [ از ورقان ] زیلوها و مصلای نماز خیزد. ( از حدود العالم ). بسیار غارت و کشتن رفت چنانکه بازنمودند که چندین از زهاد و پارسایان بر مصلای نماز نشسته و مصحفها در کنار بکشته بودند. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 471 ). پس از آن که امیر را دید به دیوان آمد و مصلای نماز افکنده بودند. ( از تاریخ بیهقی چ ادیب ص 153 ). سجده نمود و بسیار بگریست و مصلای نماز خواست و دو رکعت نماز کرد و فرمود تا این میخ را برداشتند و برنشست و بایستاد. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 198 ). مصلای نماز افکنده بودند نزدیک صدر از دیبا و پیروزه. ( تاریخ بیهقی ). در شهر طبریه حصیر سازند که مصلای نمازی از آن در همانجا به پنج دینار مغربی بخرند. ( سفرنامه ناصرخسرو چ دبیرسیاقی ص 30 ). مصلای نمازی حصیر دیدم آنجا که گفتند امیرالجیوش که بنده سلطان مصراست فرستاده است. ( سفرنامه ناصرخسرو ایضاً ص 58، 59 ). نقل است که ذوالنون مصری شیخ را مصلایی فرستاد. ( تذکرةالاولیای عطار ). || عیدگاه. ( ناظم الاطباء ). عیدگاه هر شهر. ( غیاث ) ( آنندراج ). جایی که مردم در عید فطر و قربان در آن نماز گزارند. || سیرگاه. ( ناظم الاطباء ). و این معنی مترتب بر معنی قبلی است ، چه مصلی ها بعدها گردشگاه مردم شده است. || نمازگاه در کعبه :
از دست آنکه داور فریادرس نماند
فریاد در مقام و مصلا برآورم.خاقانی.پس از میقات حج و طوف کعبه
جمار و سعی و لبیک و مصلا.خاقانی.
مصلا. [ م ُ ص َل ْ لا ] ( اِخ ) مصلی. نام جائی در شیراز که آرامگاه حافظ در آن است. رجوع به مصلی شود.

معنی کلمه مصلا در فرهنگ فارسی

رسم الخطی است در فارسی بجای مصلی
مصلی نام جائی در شیراز که آرامگاه حافظ در آن است .

جملاتی از کاربرد کلمه مصلا

دوست را باش و بساط عمل خود طی کن بس مصلی که رهش نقش مصلا زده است
باغ مصلا نائین، در آبان ۱۳۶۵، با شماره ثبت ۱۷۱۹، به عنوان یکی از آثار ملی ایران، به ثبت رسیده‌است.
سبز لباسان به خشوع تمام کرده به بالای مصلا قیام
زاهد چه کشی اینهمه بر دوش مصلا بردار سبوی من و رندانه نگه دار
این پارک در حاشیه شهر تربت حیدریه واقع شده‌است و با مساحت ۸۰۰ هکتار، بزرگ‌ترین پارک جنگلی در خاورمیانه نام گرفته‌است. بخشی از این پارک تا ارتفاعات ۳ قله امتداد یافته‌است. این پارک شامل گلزار شهدا، پارک سنگی، رستوران، کافه سنتی و مصلا است که در آن وسایل تفریح کودکان قرار دارد. عملیات اجرایی این پروژه از سال ۱۳۷۸ آغاز شده و هنوز ادامه دارد. پارک پیشکوه یکی از فضاهای سبز شهرستان تربت حیدریه است. موقعیت جغرافیایی، منابع غنی آب و خاک و مناظر زیبا از دلایل معرفی این پارک به عنوان منطقه نمونه گردشگری است و به دلیل قرار داشتن در دامنه کوه و اشراف داشتن به شهر تربت حیدریه، چشم‌انداز زیبایی را به وجود آورده‌است.
گر فروشیم مصلا ز پی می، به ازآنک رخت تزویر به بازار مکافات نهیم
وز آنها پاره ای دیگر بسان جامه کعبه به بین کش دوخته بر روی محراب مصلا شد
دعوی عصمت محال است از جنب زشت باشد بر مصلا بی‌نماز
گل گل خونش به مصلا چکید گفت چو فارغ ز نماز آن بدید
در نخستین روز برگزاری، برخی از کتاب‌ها، از جمله تمامی آثار یوسف صانعی و حسینعلی منتظری از سطح نمایشگاه برچیده شدند. این آثار را پس از جمع‌آوری در دفتر فرهنگی مصلا نگهداری کردند.
خوشا نگار گل اندام و باغ نوروزی خوشا هوای مصلا و آب رکناباد
تا بر رخ زیبای تو افتاده زاهد را نظر تسبیح زهدش یک طرف، مانده مصلا یک طرف
بیار ساقی قدح را چه جای اهمال است به رهن باده دهم خرقه مصلا را!