مسجدین. [ م َ ج ِ دَ] ( ع اِ ) تثنیه مسجد ( در حالت نصبی و جری ) که هرگاه بطور اطلاق آید مقصود مسجد مکه و مسجد مدینه است. مسجدین. [ م َ ج ِ دَ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان مهربان بخش کبودراهنگ همدان. واقع در 65هزارگزی شمال غربی قصبه کبودراهنگ و 24هزارگزی مشرق راه شوسه همدان به بیجار. آب آن از چشمه ها و رودخانه شیخ جراح و راه آن مالرو است و در تابستان از طریق النکو و شیخ جراح اتومبیل میتوان برد. بنای زیارتگاهی به نام قوشه گنبد که بین مسجد بالا و شیخ جراح واقع شده از آثار قدیم آن است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).
معنی کلمه مسجدین در دانشنامه عمومی
روستای مسجدین یکی از روستاهای استان همدان است که در بخش شیرین سو از شهرستان کبودرآهنگ واقع شده است. این روستا به دو قسمت علیا و سفلا ( مسجد بالا و پایین ) تقسیم بندی شده است. این روستا در دهستان مهربان علیا قرار دارد و بر اساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱٬۰۱۶ تَن ( ۳۴۹ خانوار ) بوده است ( مرد:۴۹۷ تَن - زن: ۵۱۹ تَن ) . شغل اغلب مردم روستا کشاورزی و دامداری است. کشاورزان این روستا گندم، جو، سیب زمینی، پیاز و انواع صیفی جات را کشت می کنند. مردم این روستا به زبان ترکی آذربایجانی تکلم می کنند. از اماکن تاریخی این روستا می توان به تپه مسجدین و امامزاده عبداله ( بنای تاریخی و زیارتگاهی به نام قوشه گنبد که بین مسجد بالا و روستای شیخ جراح قرار گرفته است ) اشاره کرد. بنای این امامزاده مربوط به دورهٔ ایلخانی می باشد. این روستا دارای آب و برقِ دولتی می باشد و به تازگی در این روستا لوله کشی گاز انجام شده و خدمات گاز رسانی نیز انجام می شود، جادهٔ رفت وآمد به شهر در این روستا آسفالت می باشد. این روستا در دهستان مهربان علیا قرار دارد و بر اساس نتایج براساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱٬۰۱۶ نفر ( ۳۴۹خانوار ) ( مرد:۴۹۷ تَن - زن: ۵۱۹ تَن ) . کشاورزی، دامداری و باغداری انگور، زردآلو، آلوچه، گلابی، سیب ترش، گل محمدی گندم، جو، سیب زمینی، پیاز، گوجه فرنگی، هندوانه، خیار تپه مسجدین، امامزاده عبداله مسجدین و برکه و چشمه مسجدین قالی بافی و گلیم بافی
جملاتی از کاربرد کلمه مسجدین
بر اساس بررسیهای سال ۱۳۸۳ در عملیات گمانه زنی و تعیین حریم محوطه تاریخی مسجدین همدان، مشخص شد بیش از ۵۰ درصد از این محوطه بر اثر برف وباران از بین رفته است.
تپه مسجدین مربوط به دورانهای تاریخی اشکانی - ساسانی (۲۴۷ سال قبل از میلاد تا ۶۵۱ سال بعد از میلاد) است و در شهرستان کبودر آهنگ، روستای مسجدین علیا واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۲ مرداد ۱۳۸۴ با شمارهٔ ثبت ۱۳۰۴۱ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
با توجه به کشف آثاری پراکنده در تپه تاریخی مسجدین و دستیابی به آثار تاریخی متعدد در این محوطه اقدامات اولیه در راستای شناسایی و بررسی این تپه از سوی یک تیم پژوهشی به سرپرستی محمد نقی سیدی تبار صورت گرفت. تپه باستانی مسجدین در ۶۶ کیلومتری شمال غربی شهرستان کبودرآهنگ همدان واقع شده است.
به گفته «سیدی تبار» هماکنون حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد از تپه باستانی مسجدین تخریب شده اما با اجرای عملیات اخیر نسبت به تعیین حریم و حفاظت این محوطه اقدام شده و ثبت این اثر مراحل اجرایی خود را میگذراند.