[ویکی فقه] مسجد بابری، مسجدی در شهر آجودهیا (آیودهیا) در ایالت اوتارْپرادِش هند که به دست هندوهای افراطی ویران شد. این مسجد در زمان ظهیرالدین محمد بابر (۸۸۸ ـ۹۳۷)، مؤسس گورکانیان هند، و به دست میرباقی اصفهانی، اولین حاکم دست نشانده بابر در ایالت اوده، بنا شد. مسجد بابری بر فراز تپه ای در آجودهیا، در نزدیکی فیض آباد و در صدکیلومتری شرق لکهنو، واقع بود و بر سر در ورودی و دو طرف منبر آن کتیبه هایی به شعر فارسی قرار داشت.تاریخ بنای مسجد در کتیبه سر در، ۹۳۵ و در کتیبه منبر، با عبارت خیرباقی (به حساب ابجد، ۹۲۳) ذکر شده بود. سیاست تفرقه افکنانه انگلیسیها در مورد مسجد بابری در زمان تسلط انگلیسیها بر شبه قاره هند و در پی سیاست تفرقه افکنانه حکام انگلیسی به منظور تحکیم تسلط خود بر هندوستان، مسجد بابری نیز موضوع درگیریهای خونین میان هندوان و مسلمانان در آجودهیا شد و بارها مصائب سیاسی و اجتماعی و کشتار مسلمانان را به همراه داشت.در ۱۲۷۲/۱۸۵۵، نویل، افسر ارشد انگلیسی، بدون ارائه سند تاریخی، در دفتر ثبت احوال حوزه حکومت اوده نوشت که بابر در ۹۳۵، پس از ورود به آجودهیا و یک هفته اقامت در این محل، معبدی را که به محل تولّد رام چَنْدَر مشهور بود ویران کرد و بر ویرانه آن مسجدی ساخت که به نام بابر نامگذاری شد. عقیده هندوها در مورد مسجد بابری به عقیده هندوها، مسجد بابری بر خرابه های معبد رام بنا شده بود به طوری که در محوطه مسجد و خارج از شبستان، سکو (چَبوتْرا) ی زادگاه رام و کمی دورتر از آن، آشپزخانه (رَسوئی) سیتا، زن رام، قرار گرفته بود. کشمکش بر سر مسجد بابری ...
جملاتی از کاربرد کلمه مسجد بابری
در انتخابات مجلس ۲۰۰۴ حزب ۸۵٬۸۶۶٬۵۹۳ رأی (۲۲٪, ۱۳۸ کرسی) دریافت کرد. حزب بهاراتیا جاناتا (بی، جی، پی) است که در سال ۱۹۸۰ تأسیس شد، طی ۲۰ سال به تدریج از قدرت چشمگیری برخوردار گردیده و بخصوص پس از واقعه تخریب مسجد بابری با حمایت این حزب، بیجیپی توانست طی سالهای ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۴ قدرت را در دست داشته باشد. اگرچه در این حزب گرایشهای نژادپرستانه و بخصوص ضدمسلمانان وجود دارد، اما از گذشته افراطی خود فاصله گرفتهاست و اکنون با تعدیل سیاسی و فکری، همچنان رقیب جدی برای حزب کنگره ملی بشمار میرود. گرچه برخی معتقدند وضعیت در هندوستان روز به روز برای مسلمانان بدتر میشود و پروپاگاندای حزب بهاراتیا بر ضد اسلام است.
برخی هندوها ادعا میکنند که محل دقیق زادگاه راما جاییست که زمانی، مسجد بابری در ایودیای امروزی قرار داشت. بر اساس این نظریه، گورکانیان زیارتگاه هندوها را که آن نقطه را مشخص میکرد، ویران کردند و به جای آن مسجدی ساختند. افراد مخالف این نظریه اظهار میکنند که چنین ادعاهایی فقط در سده هجدهم مطرح شد و هیچ مدرکی دال بر اینکه این نقطه زادگاه راما است، وجود ندارد. چندین مکان دیگر، از جمله جاهایی در سایر نقاط هند، افغانستان و نپال، به عنوان زادگاه راما پیشنهاد شدهاست. بگومگوی سیاسی، تاریخی و اجتماعیمذهبی بر سر تاریخ و مکان مسجد بابری و اینکه آیا معبد قبلی برای ایجاد آن تخریب شده یا اصلاح شدهاست، به عنوان مناقشه آیودیا شناخته میشود.
مسجد بابری یک سازهٔ متعلق به سدهٔ شانزدهم میلادی در شهر ایودیا در ایالت اوتار پرادش هند بود که در ۶ دسامبر ۱۹۹۲ به دست گروه عظیمی از هندو های افراطی ویرانشد. اقدام برای تخریب مسجد بابری نخست به صورت صفآرایی سیاسی انجام و سپس به خشونت کشیدهشد.
در این مکان در سدههای گذشته معبدی برپا بودهاست. اما در سده شانزدهم میلادی توسط بابر، مؤسس امپراتوری گورکانی به جای آن مسجد بابری را بنا کرد. در پی شورش هندوان در دهه پایانی سده بیستم به تخریب غیرقانونی مسجد بابری در سال ۱۹۹۲ انجامید. سرانجام، دیوان عالی هند در نوامبر ۲۰۱۹ فرمان داد که هندوان میتوانند به جای مسجد بابری در این مکان معبدی تأسیس کنند. در ۵ اوت ۲۰۲۰، نارندرا مودی، نخستوزیر هند، سنگ بنای معبد جدید را نهاد و در سخنرانی خود به تجلیل از احداث این بنا و کسانی که برای تأسیس آن کوشیدند، پرداخت.
در سال ۱۹۹۲، تخریب مسجد بابری توسط ملیگرایان هندو باعث خشونت گسترده میان هندوها و مسلمانان شد. اختلاف حقوقی بر سر این ملک به دیوان عالی هند رسید که پروندهٔ اختلاف مالکیت را از اوت تا اکتبر ۲۰۱۹ رسیدگی کرد. در ۹ نوامبر ۲۰۱۹، دیوان عالی دستور داد این زمین به یک تراست برای ساخت یک معبد هندو واگذار شود.