مزدقان. [ م َ دَ ] ( اِخ ) نام شهری است در قهستان. ( از برهان قاطع ) ( ناظم الاطباء ). نام شهری است در کوهستان ، خره نزدیک ساوه. شهرک معروفی است در نواحی ری. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). قصبه ای جزء دهستان مزدقانچای بخش نوبران شهرستان ساوه در 30هزارگزی جنوب خاوری نوبران واقع است. کوهستانی ، سردسیر با 2300 تن سکنه. آب آن از قنات و رودخانه مزدقان. شغل اهالی زراعت و مختصر گله داری و قالیچه بافی است. مزرعة احمد بیک جزء این ده منظور شده است. و ده کنار راه نوبران به ساوه واقع است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ). مزدقان. [ م ُ دَ ] ( اِخ ) نام رودی که از ساوه و زرند می گذرد.
معنی کلمه مزدقان در فرهنگ فارسی
قصبه ای جزئ بخش نوبران شهرستان ساوه. دارای ۲۲٠٠ تن سکنه . محصول : غلات بنشن سیب زمینی میوه . قصبه ای در شهرستان ساوه
معنی کلمه مزدقان در دانشنامه آزاد فارسی
مَزدَقان رودخانه ای دایمی در استان مرکزی، شهرستان ساوه، با طول ۱۷۵ کیلومتر. از کوه های ۹۵کیلومتری غرب شمالی ساوه سرچشمه می گیرد، به سوی شرق روان می شود و پس از عبور از دشت جنوبی ساوه به خشک رودی تبدیل شده و ناپدید می شود. مازاد آب این رودخانه در بارندگی های فوق العاده به قره چای می ریزد. میانگین آبدهی سالانۀ رودخانۀ مَزدَقان ۹۰میلیون متر مکعب است.
جملاتی از کاربرد کلمه مزدقان
دیگر از ارباب مناصب این قوم احمدخان نایب است که در همین سال از موقف جلال همایون مأمور تفلیس بود و خدمت نیکو نمود و افواج بسیار از پیاده و سوار در خیل جنود مسعود دارند که بعضی داخل جیش عراقند و اکثر حافظ ثغر آذربایجان و اکنون ایل والوس ایشان را در دو جا ربع و مقام است یکی ناحیه مزدقان که نزدیک دارالخلافه طهران است و دیگری در نواحی مراغه که از ملک آذربایجان است.
رود مزلقان یا مزدقان (مزدقان چای) در بخش نوبران ساوه قرار دارد و از ریزابههای قره چای به شمار میآید. این رودخانه از غرب به شرق جریان دارد. میانگین آبدهی سالانه آن ۹۰ میلیون مترمکعب است.
حمدالله مستوفی در مورد ساوه اینگونه نوشته:در اول در آن زمین بحریه (دریاچه) بوده و در شب ولادت رسول اکرم آب آن به زمین فرو شد و آن از مشروبات بوده است و بر آن زمین شهری ساختند. بانی آن معلوم نیست و در حمله مغولها باروی آن دچار خرابی شد و خواجه ظهیرالدین علی بن ملک شرفالدین ساوجی آن را عمارت نمود. هوایش به گرمی مایل است و آبش از رودخانه مزدقان و قنوات مشروب میشود.
راه ابریشم پس از گذشتن از ری، تاکستان، ساوه، کبودرآهنگ مزدقان (جرفادقان)، همدان، و گردنهٔ اسدآباد، کنگاور، صحنه، بیستون، فرمیس (کرمانشاه)، مازورستان، حلوان، قصر شیرین، جلولاء، دسکره الملک (دستگرد ساسانی) و نهروان وارد بغداد میشده است و در کرانه رود فرات ادامه مییافت و به حدیثه میرسید و سپس در ساحل دریای مدیترانه به شهر انکاکیه میانجامید که آخرین منزل راه زمینی بود. از حدود ۱۴ سده پیش، در زمان امپراتور خاندان هان در شرق چین، یک مسیر دریایی که البته بهطور رسمی بخشی از جادهٔ ابریشم نبوده است، نیز مورد کاربرد قرار گرفت.
شاخه غربی که از کوههای الوند همدان سرچشمه گرفته این رودخانه در انتهای بخش چرّا با رودخانه چرّا یکی شده و به طرف ساوه جریان پیدا میکند، در شهرستان فامنین رود قوری چای و کاهو چای را دریافت نموده و از روستای قره چای فامنین عبور میکند و سپس در ساوه نیز دو رود کوچک به نامهای «سامان» و «یاتان» بهم پیوسته به نام رود مزلقان یا مزدقان وارد قرهچای میشود.