مرجی

معنی کلمه مرجی در لغت نامه دهخدا

مرجی. [ م َ ] ( اِ ) به لهجه طبری ، عدس. مرجمک. ( یادداشت مؤلف ).
مرجی. [ م َ جی ی ] ( ع ص ) جنبان. مضطرب. ( ناظم الاطباء ).
مرجی. [ م ُ جی ی ] ( ص نسبی ) مرجی ٔ. منسوب به گروه مرجئه. رجوع به مرجئة شود.
مرجی. [ م ُ جی ی ] ( ع ص ) کسی که به تأخیر می اندازد کاری را که تعهد کرده است و درنگی می کند.( ناظم الاطباء ). نعت فاعلی است از ارجاء. رجوع به ارجاء شود. || نزدیک به زادن رسیده. گویند: ناقة مرجی و کذا ناقة مرجیة. ( ناظم الاطباء ). آبستنی که زمان وضع حملش نزدیک شده است . نعت فاعلی است از ارجاء. رجوع به ارجاء شود.
مرجی ٔ. [ م ُ ج ِءْ ] ( ع ص ) مرجئة. ( متن اللعة ). رجوع به مرجئة شود. || مرجی . مرجئة. ( از متن اللغة ). رجوع به مُرجی شود.

معنی کلمه مرجی در فرهنگ فارسی

از طایفه مرجثه

جملاتی از کاربرد کلمه مرجی

«بانل» و «آداما» جوانانی هستند که در اواخر نوجوانی خود در روستایی دورافتاده در شمال سنگال زندگی می‌کنند. آداما ساکت و درونگرا است، در حالی که بانل پرشور و سرکش است. این دو عاشق یکدیگر می‌شوند و تصمیم می‌گیرند جدا از خانواده خود، با هم زندگی کنند. وقتی آداما از انجام حق مادری خود برای خدمت به عنوان رهبر آینده دهکده امتناع می‌ورزد، هرج و مرجی در جامعه آنها ایجاد می‌شود.
در چنین محیط پر هرج و مرجی مهاجرت‌های بیشتری از ارمنستان به سمت کیلیکیه صورت گرفت که سرانجام منجر به تشکیل شاهزاده‌نشین ارمنی در منطقه و بنیانگذاری پادشاهی ارمنی کیلیکیه شد.
این آیت دلیل است بر بطلان قول مرجی که گفت: ایمان اقرار است و بس، که این قوم اقرار آوردند و اظهار آن کردند، اما چون تصدیق باطن نبود و سرائر موافق قول نبود، آن اقرار ایشان را بکار نیامد، و مؤمن نبودند و نیز در اسلام هجرت شرط بود، تا آن وقت که مکه گشاده شد، و این شرط در آن آیت است که: وَ الَّذِینَ آمَنُوا وَ لَمْ یُهاجِرُوا الآیة، پس چون شرط هجرت با اسلام ایشان نبود، اسلام ایشان پذیرفته نیامد.
این ترانه دربارهٔ امیدوار بودن در بین سیل هرج و مرجی و غم است. مثل تک‌آهنگ قبلی یعنی سوختن در آسمانها توسط مایک شینودا و چستر بنینگتون خوانده شده و در بعضی قسمت‌ها صدای اعضای گروه به صورت گروه کر شنیده می‌شود.
توکولتی-نینورتای یکم، نفوذ آشور را تا آنسوی جنوب خاوری، آنچه که اکنون خلیج فارس نامیده می‌شود، و تا ارمنستان در شمال خاوری گسترش داد، اما پس از مرگش، امپراتوری آشور رو به زوال گام نهاد. آن‌گاه هرج و مرجی رخ داد که تا پایان دوره پادشاهی میانه، ادامه یافت.
در تاریخ ۲۵ مرداد ۱۳۳۲ نخستین اقدام برای کودتا صورت می‌گیرد که با دستگیری سرهنگ نصیری خنثی می‌شود. در روز کودتای ۲۸ مرداد کودتای دیگر یصورت می‌گیرد که منجر به سقوط دولت مصدق و نخست وزیری تیمسار زاهدی می‌گردد. در این کودتا افسران اطلاعاتی آمریکا و انگلیس و نفرات لجستیک سفارت آمریکا و حمایت دولت ایالات متحده آمریکا نیز دخیل بودند. کودتا ضد دولت مصدق پس از آن امکان‌پذیر شد که ابتدا دولت آمریکا طی عملیاتی به نام «عملیات آژاکس» ایران را در آشوب و هرج و مرجی فروبرد که راه را برای سقوط مصدق هموار کرد.
بوغدا (گندم)، آرپا (جو)، مرجی (عدس)، نخود (نخود) و قیزیل گول (گل محمدی) از دیگر محصولات دمیرچی است.