مرتعی
معنی کلمه مرتعی در فرهنگ فارسی
جملاتی از کاربرد کلمه مرتعی
پوشش گیاهی منطقه از گونههای گرمسیری زاگرس و شامل درخت و درختچههای هر چند تنک و کم پشت کنار (سدر) است که از گونههای منحصر بفرد لارستان است (به حکایت نوشتههای ابن بطوطه، جهانگرد مشهور مراکشی هنگام عبور از لارستان در عهد صفویه، گویا از لار تا خنج، همه جا جز جنگلهای انبوه و سایه سارهای کنار چیزی مشاهده نکردهاست؛ و اگر بزرگنمائی و غلو نکرده باشد میگوید: خورشید را به چشم ندیدم)، بادام کوهی و در ارتفاعات، گیاهان صنعتی چون آنغوزه و گونی زده و گیاهان مرتعی متنوع و پر گل و بعضاً گیاهان داروئی همچون آویشن، بابونه، گلپر، گلرنگ و غیره یافت میشود.
این زیستبوم که بخشی از مناطق قشلاقی آن در بیله سوار وبخش دیگر در چپارس آباد واقع شدهاست دارای ۱۳۰۴ خانوار میباشد که از این تعداد ۶۴۱ خانوار عشایری و ۶۶۳ خانوار غیرعشایری ساکن در روستاهای زیستبوم هستند. زیستبوم «اینجی لی» از چهارسامانه عشایری بنامهای قیرلو (آق بورون) نوروز آباد، سهراب آباد و قطار و ۸۷ سامانه عرفی تشکیل شدهاست. سامانه عشایری به محدودهای که دربر گیرنده چندسامانه عرفی باشد گفته میشود و سامانه عرفی به محدودهای از اراضی مرتعی گفته میشود که ازگذشته موردبهرهبرداری تعداد مشخصی از خانوارهای عشایری قرار گرفته و عرفاً دارای حق بهرهبرداری از آن میباشند.
میچرانم به غزل چشم غزالان وطن مرتعی سبز به دامان تلی ساختهام
بهشت و آن همه وصفش چو مرتعی ماند به پیش باغ فرح بخش باصفای سخن
استان گلستان از نظر ناهمواری به سه ناحیه زیر تقسیم میشود: * ناحیهٔ کوهستانی: این ناحیه از ارتفاع ۵۰۰ متری تا بیش از ۳۰۰۰ متر را دربر گرفته و پوشیده از گونههای جنگلی و مرتعی است.
این منطقه دارای پوشش جنگلی نسبتاً متراکمی از گونههای بَنه، بادام و پسته کوهی در بین کوههای زاگرس جنوبی است. آویشن، بومادران، مرو تلخ و آنغوزه از مهمترین گونههای دارویی آن بهشمار میرود. کنار، استبرق، پسته کوهی، کیکم، انواع گون و گونههای مرتعی و گیاهان دارویی از دیگر گونههای گیاهی منطقه بهشمار میرود.
ملَکی بود قمر پیشِ خداوند عزیز مرتعی بود فلک خرّم و آزاد او را
یکی از اکوسیستمهای آب شیرین استان فارس، دریاچههای هفتبرم میباشد که شامل چهار آبگیر دائمی و سه آبگیر فصلی است مساحتهای برخی از پهنههای آبی آبگیرهای دائمی بیش از ۲۰ هکتار میباشند. مجموعه دریاچههای هفت برم به دلیل دارا بودن شرایط مناسب زیستگاهی و حضور عوامل اکولوژیکی مساعد نظیر پوشش گیاهی و آب شیرین از مناطق جذب و تجمع پرندگان آبزی مهاجر میباشد. آب دریاچههای هفتبرم از ریزشهای جوی و چشمههای پیرامون آنها تأمین میشود. لیکن باید اشاره نمود که به دلیل دخل و تصرفات انجام شده توسط اهالی و تبدیل اراضی مرتعی حاشیه آبگیرها، منطقه دچار فرسایش خاک شده، رسوبات وارده سبب تغییر شرایط اکولوژیک در این اکوسیستمها گردیدهاند که در کاهش سطح آبی این منابع تأثیر گذاردهاند.
از نظر اقلیمی این منطقه جزو مناطق با آب و هوای نیمه خشک سرد بهشمار میرود. به دلیل چنین ویژگیهای اقلیمی این منطقه از تنوع گیاهی زیادی برخوردار است به طوری که ضمن رویش گیاهان مرتعی شاهد رویش برخی از گیاهان جنگلی هستیم گونههای جانوری منطقه نیز حایز اهمیت است. علاوه بر تنوع نسبی گونههای جانوری پستاندار پرواز پرندگان به ویژه در محدودهٔ چشمه هفت رنگ وباغات ومزارع فرحزاد جلوههای خاصی به منطقه داده است.
از بذرها برای تکثیر بسیاری از محصولات مانند غلات، حبوبات، جنگلداری، چمنکاری و علفهای مرتعی استفاده میشود. بهویژه در کشورهای در حال توسعه یکی از محدودیتهای اصلی ناکافی بودن کانالهای بازاریابی برای رساندن بذر به کشاورزان فقیر است. بنابراین استفاده از بذرهای کشاورز همچنان رایج است. بذرها نیز توسط جانوران (شکار) خورده میشوند و همچنین به دامها داده میشوند یا بهعنوان بذر پرنده استفاده میشوند.