مدحت پاشا
معنی کلمه مدحت پاشا در فرهنگ فارسی
معنی کلمه مدحت پاشا در دانشنامه آزاد فارسی
دولتمرد اصلاحگر ترک و صدراعظم عثمانی. علاوه بر تحصیل صرف و نحو و فقه و منطق و حکمت، زبان فارسی را هم آموخت. مدتی والی دمشق و بغداد بود. او رهبر اصلاح طلبانی بود که خواهان تغییر در شیوۀ حکومت استبدادی عثمانی و تبدیل آن به حکومت مشروطه سلطنتی بودند. او را متهم به جمهوری خواهی کردند و به فرمان عبدالحمید دوم، سلطان عثمانی، در ۱۸۸۱ به طائف تبعید شد و ۳ سال بعد در همان جا کشته شد.
جملاتی از کاربرد کلمه مدحت پاشا
از دیرباز، سمتی با عنوان استادی باب عالی وجود داشت که برای آموزش زبانهای عربی و فارسی و دیگر تعلیمات لازم به مأموران دولتی که تا سال ۱۲۵۱ هجری ناگزیر از تحصیل آنها بودند، ایجاد شده بود و منشیان باب عالی هر روز قبل از وقت اداری به این تعلیمات که هیچ مؤسسه ای برای آموزش آنها وجود نداشت میپرداختند. در پرتو چنین تعلیماتی، اشخاصی چون رشید پاشا و مدحت پاشا پرورش یافتند.
در سال ۱۲۴۹ ش ۱۸۷۰م، ناصرالدین شاه به عتبات سفر کرد و در مسیر اوضاع پریشان مردم ایران را مشاهده کرد و با ورود به خاک عثمانی اصلاحات مدحت پاشا را مشاهده و مقایسه کرد. میرزاحسین در این سفر به عنوان سفیر همراه شاه بود، در زمینه اصلاحات عثمانی و لزوم انجام اصلاحات با او گفتگو میکرد.
مگر «اوتیان» ارمنی نبود که با مدحت پاشا در تألیف نخستین قانون اساسی ترکیه همکاری نمود. ارمنیان بهطور استثنایی و فوقالعاده سزاوار و مستعد این امر هستند که حاملان تمدن نوین جهانی باشند. آنها دستاوردهای تمدن جدید اروپایی را بهطور شگفتانگیزی کسب کردهاند که هیچ ملتی نتوانسته به آنها نائل آید.»
سلطان عبدالحمید در ابتدای حکومت خود مجبور شد قانون اساسی مدحت پاشا را که به پدر قانون اساسی معروف بود بپذیرد که بعدها او را به حاکم قانون اساسی تبدیل کرد، اما به فاصله کمی دستور انحلال پارلمان و تعلیق قانون اساسی را بهطور نامحدود صادر نمود.