مدار قطبی

مدار قطبی

معنی کلمه مدار قطبی در لغت نامه دهخدا

مدارقطبی. [ م َ رِ ق ُ ] ( اِخ ) نام هر یک از دو مدار قطب شمال و جنوب که نزدیکترین حد مناطق قطبی را به خط استوا مشخص میکند.

معنی کلمه مدار قطبی در فرهنگ فارسی

نام هر یک از دو مدار قطب شمال و قطب جنوب که نزدیکترین حد مناطق قطبی را بخط استوا مشخص میکند.

معنی کلمه مدار قطبی در دانشنامه عمومی

مدار قطبی یا به مدار قطب جنوب یا به مدار قطب شمال اشاره می کند. بر روی زمین، مدار قطب شمال بر روی عرض جغرافیایی ۶۶ درجه ۳۳ دقیقه و ۴۴ ثانیه شمالی و مدار قطب جنوب بر عرض روی ۶۶ درجه ۳۳ دقیقه و ۴۴ ثانیه جنوبی قرار گرفته است.

جملاتی از کاربرد کلمه مدار قطبی

طبق گزارش ها ، موشکی که کره شمالی آن را "یونها-3" می‌نامد، احتمالاً پیشرفته‌ترین نسخه موشک «تائپودونگ» این کشور می‌باشد. "پیونگ‌ یانگ" اعلام کرده که یک ماهواره ناظر بر زمین به نام "کوانگ میونگ سانگ-4" را در مدار قطبی قرار داده است.
هدف اصلی اس‌تی‌اس-۶۱-اف استقرار کاوشگر خورشیدی اولیس بود که ابتدا به مشتری سفر می‌کرد و از آن به عنوان کمک‌کننده گرانشی استفاده می‌کرد تا در مدار قطبی در اطراف خورشید قرار بگیرد.
ماهواره‌های مدارات قطبی جهت مشاهده سطح زمین مورد استفاده قرارمی‌گیرند. وقتی که یک ماهواره مدار قطبی در حال دوران از شمال به جنوب بدور زمین است و چون زمین نیز خود از شرق به غرب در حال گردِش به دور خود است، این نکته باعث جاروب تمام نقاط موجود بر روی سطح زمین می‌گردد. این کار شبیه پوست کندن یک پرتقال است؛ قسمت به قسمت و در نهایت یک شکلِ تصویرِ کروی از سطح زمین.
خورشید نیمه شب یک پدیده طبیعی است که در ماه‌های تابستانی در عرض‌های جغرافیایی شمالی در محدوده شمال مدار قطبی شمال و همچنین در زمستان در عرض‌های جغرافیای جنوبی مدار قطب‌جنوب رخ می‌دهد. در این رخداد طبیعی، خورشید در موضع مکانی خود در هنگام نیمه شب واضح و آشکار است. در آب و هوای مساعد و صاف، بیشتر مواقع خورشید به مدت ۲۴ ساعت به شکل پیوسته در شمال مدار قطب شمال و جنوب مدار قطب جنوب، پیدا و هویدا است. سرزمین‌های نزدیک تر به قطب بیشتر شاهد این پدیده هستند و با نزدیک‌تر شدن به قطب، این پدیده در روزهای بیشتری رخ می‌دهد.
نوعی از ماهواره‌ها را می‌گویند که مسیر مدار حرکت آن‌ها عمود بر خط استوا و مسیر دَوران آن از قطبهای شمال و جنوب می‌گذرد. مدار قطبی بی شباهت به مدارات ارتفاع پایین نیست و تنها فرق اساسی آن‌ها در جهت دَوران ماهواره است، ماهواره‌های مدار قطبی از شمال به جنوب در گردشند؛ برخلاف ماهواره‌های دیگر که از شرق به غرب است.
این جزیره در اقیانوس منجمد شمالی واقع شده. از آنجا که اسپیتس‌برگن در مسافت زیادی در بالای مدار قطبی قرار گرفته، خورشید از اواخر آوریل تا اواخر اوت ۲۴ ساعت در روز می‌درخشد.
این کسوف در ساعت ۱۹ و ۲۵ دقیقه و ۱۷ ثانیه به وقت جهانی از شمال شهر توکیو آغاز شد و حرکت خود را به سمت شمال در قاره آمریکا ادامه داد. این گرفت شمال شرق آسیا قسمتهایی از چین، مغولستان و سیبری را دربرگرفت و بتدریج قسمت بزرگی از مدار قطبی شمال را پوشاند و با پوشاندن ناحیه شمالی اقیانوس اطلس و شمال و شمال شرقی کانادا در ساعت ۲۳ و ۶ دقیقه و ۵۷ ثانیه به پایان رسید که از ایران قابل رویت نبود. زمان اوج این خورشیدگرفتگی ساعت ۲۱ و ۱۷ دقیقه و ۱۸ ثانیه به وقت جهانی اعلام شد. در این زمان ۶۰ درصد سطح خورشید پوشیده شد.
این گرفت تقریباً از ۱۹:۳۰ روز ۱۳ نوامبر ۲۰۱۲ به وقت جهانی از منتهی‌الیه جنوب شرق آسیا و شمال استرالیا آغاز شده تمام استرالیا را دربرگرفته و اقیانوس آرام جنوبی و نیمه‌ای از مدار قطبی جنوب را شامل شده و با رسیدن به نوار غربی آمریکای جنوبی و در نهایتاً در آب‌های اقیانوس آرام در حدود ساعت ۰۰:۵۰ روز ۱۴ نوامبر به پایان می‌رسد.
چون اکثر ماهواره‌های مخابراتی در مدار زمین‌ایست قرار گرفته‌اند، این ماهواره‌ها هیچ پوششی بروی قطب‌های شمال و جنوب ندارند. به همین دلیل و جهت پوشش قطب‌ها از ماهواره‌های مدار قطبی استفاده می‌شود. در واقع این نوع از ماهواره‌ها شمالی‌ترین و جنوبی‌ترین قسمت نیمکره‌ها را پوشش می‌دهند.
محدوده جنوب آن تا خط استوا منطقه مدارگانی شمالی، و محدوده شمال آن تا مدار قطبی شمال، منطقه معتدل شمالی نامیده می‌شود.