محمد بن جمهور عمی

معنی کلمه محمد بن جمهور عمی در دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] ابوعبدالله محمد بن جمهور عمّی عربی بصری (درگذشته ۲۱۰ق)، معروف به اِبْنِ جُمْهور از محدثان و ادبای شیعی و از یاران خاص امام رضا (ع) بوده و از ایشان روایت کرده است. برخی، او را به فساد عقیده و غلو متهم کرده اند. از وی آثاری به جا مانده است.
شرح حال نگاران، کنیه و نام پدر و جد پدری وی را با اختلاف آورده اند. ابن ندیم وی را محمد بن حسین بن جمهور عمی و نجاشی، محمد بن جمهور عمی خوانده است. طوسی از او با نام محمد بن جمهور عمی عربی بصری و نیز با عنوان محمد بن حسن بن جمهور عمی بصری یاد کرده است. او همچنین تصریح دارد که این نام ها متعلق به یک شخص است و او را از طایفه بنی عمّ تمیم دانسته است. ابن جمهور ۱۱۰ سال زیست، اما تاریخ تولد او معلوم نیست.
مسلم است که او از یاران خاص امام رضا(ع) بوده و از آن حضرت روایت کرده است.

جملاتی از کاربرد کلمه محمد بن جمهور عمی

آیت الله سید عبدالله فاطمی‌نیا نیز انتساب این رساله به علی بن موسی الرضا را رد کرده‌است. وی در همین رابطه می‌گوید: «رساله ذهبیه را به حضرت رضا نسبت دادند، بنده رفتم تحقیق کردم، دیدم این کتاب از اساس ساخته و پرداخته‌است. رساله ذهبیه یک راوی دارد و آن هم محمد بن جمهور عمی و این هم مقبول رجال نیست و نوشته‌اند لا تکتب روایته یا لا یقبل حدیثه. اینکه گفته‌اند امام رضا برای مأمون نامه طبی نوشته‌اند این غلط است. امام رضا هرگز برای مأمون رساله‌ای طبی ننوشته‌اند. رساله ذهبیه از اساس دروغ است.»