مجلس شورای ملی
معنی کلمه مجلس شورای ملی در لغت نامه دهخدا

مجلس شورای ملی

معنی کلمه مجلس شورای ملی در لغت نامه دهخدا

مجلس شورای ملی. [ م َ ل ِ س ِ ی ِ م ِل ْ لی ] ( اِخ ) یکی از مجالس قانونگذاری ایران است که از نمایندگان تهران و ایالات و درحدود نصاب قانونی و شرایط قانونی انتخاب و فراهم می شود و نماینده قاطبه اهالی ایران است ( اصل اول و دوم قانون اساسی ). ( ترمینولوژی حقوق تألیف دکتر جعفری لنگرودی ). و رجوع به قانون اساسی در همین لغت نامه و ایرانشهر ج 2 ص 1014-1026 و سرگذشت قانون ( مباحثی درتاریخ حقوق ) تألیف علی پاشا صالح صص 241-257 شود.

معنی کلمه مجلس شورای ملی در فرهنگ فارسی

یکی از مجالس قانونگذاری ایران

معنی کلمه مجلس شورای ملی در دانشنامه عمومی

مجلس شورای ملی (اسلوونی). مجلس شورای ملی جمهوری اسلوونی ( به اسلونیایی: Državni zbor Republike Slovenije ) مجلس سفلای این کشور است که از ۹۰ نماینده تشکیل شده است. نمایندگان برای یک دورهٔ چهار ساله انتخاب می شوند. از این میان ۲ نماینده از سوی اقلیت ایتالیایی زبان و مجار، دارای قدرت وتو در موارد مرتبط با آن اقلیت ها هستند.

معنی کلمه مجلس شورای ملی در دانشنامه آزاد فارسی

مجلس شورای ملّی
یکی از دو مجلس قانون گذاری ایران بعد از انقلاب مشروطیت تا پیروزی انقلاب اسلامی. با پیروزی نهضت مشروطیت و صدور فرمان از سوی مظفرالدین شاه قاجار، در ۱۸ شعبان ۱۳۲۴ق (۱۳ مهر ۱۲۸۵ش) در کاخ گلستان و با حضور مظفرالدین شاه گشایش یافت و ۲۴ دورۀ آن در تهران تشکیل شد. آخرین دورۀ آن در ۱۷ شهریور ۱۳۵۴ش منعقد گردید. در دورۀ اول انتخابات صنفی بود، و هریک از طبقات اعیان، خوانین، شاهزادگان قاجار و روحانیون و تجار و اصناف نمایندگانی در آن داشتند. این مجلس قوانین مهمی در قطع نفوذ مستبدین و متنفذین و استقرار عدالت تدوین و تصویب نمود. این مجلس در واقع مجلسی انقلابی بود که به فرمان محمد علیشاه به توپ بسته شد و نمایندگان آن برخی دستگیر و بقیه متواری شدند. پس از پیروزی مشروطه خواهان و فتح تهران و خلع محمد علیشاه مجلس دوم تشکیل گردید. در میان ادوار گوناگون مجلس، مجلس پنجم به سبب مبارزات اقلیت آن، که به رهبری مدرس اداره می شد، از شهرت بیشتری برخوردار است. دورۀ نمایندگی تا مجلس نوزدهم (۱۳۳۵) دو سال و از آن پس به چهار سال افزایش یافت. محل تشکیل مجلس شورای ملی در عمارت بهارستان بود. بعد از کودتای ۲۸ مرداد و اعادۀ قدرت مطلقۀ سلطنت، مجلس شورای ملی بیش از هر زمان دیگر تحت نفوذ و مداخلات دربار قرار گرفت و مجلس فرمایشی لقب یافت و به همین دلیل نیز مورد اعتنای مردم واقع نگردید. نیز ← انتخابات

جملاتی از کاربرد کلمه مجلس شورای ملی

ز صحن مجلس شورای ملی چنین مخلوق، باید کرد جارو!
به‌طور تاریخی در ایران، کشتی پرهوادارترین ورزش و ورزش شمارهٔ یک بود اما از میانه‌های دههٔ ۱۳۴۰، شرایط عوض شد و فوتبال کم‌کم جای کشتی را به عنوان محبوب‌ترین ورزش گرفت. پس از قهرمانی تیم فوتبال مردان ایران در جام ملت‌های آسیا ۱۹۶۸ تهران غرق در شادی شد و برای نخستین بار، فوتبال مردم ایران را به خیابان‌ها کشاند. فوتبالیست‌های تیم ملی مردان به کاخ نیاوران و مجلس شورای ملی دعوت شدند، خوانندگانی همچون ویگن و دلکش نخستین ترانه‌های فوتبالی در پشتیبانی از تیم ملی را خواندند و حتی نشریات غیر ورزشی نیز به پوشش و پیگیری اخبار مربوط به تیم ملی پرداختند. به عنوان مثال هفته‌نامه زن روز در سرمقالهٔ شمارهٔ ۴ خرداد ۱۳۴۷ نوشت: «اینک کلمه انگلیسی فوتبال کلمه ملی ماست.»
حسن بیات سیاست‌مدار ایرانی بود، که در دوره بیستم به‌عنوان نماینده شازند در مجلس شورای ملی حضور داشت.
بختیار دولت خود و برنامهٔ آن را در ۲۰ دی ۱۳۵۷ به مجلسین (شورای ملی و سنا) معرفی کرد. در ۲۶ دی ۱۳۵۷ بختیار به همراه وزرایش با ۱۴۹ رأی موافق، ۴۳ رأی مخالف و ۱۳ رأی ممتنع از مجلس رأی اعتماد گرفت. مجلس شورای ملی قبلاً به او رأی اعتماد داده بود. تنها دقایقی پس از اخذ رأی اعتماد محمدرضا شاه که در فرودگاه انتظار می‌کشید، در ۲۶ دی ۱۳۵۷ به همراه فرح پهلوی از کشور خارج شد. در آخرین لحظات خروج شاه از ایران، بختیار به وی اطمینان داد که تمام تلاش خود را برای حفظ کشور به کار بندد. ۱۶ بهمن ۱۳۵۷ بختیار در مجلس شورای ملی گفت:
پدرش آقا رضا رئیس‌التجار خراسانی فرزند حاجی ابوالقاسم ملک‌التجار اصفهانی، از ملاکان خراسان و بازرگانان و ملاکان ممتاز ایران بود که بیش از ۱۲۰ پارچه دهات در شیروان و سبزوار داشت. رئیس التجار هفت دوره به نمایندگی مجلس شورای ملی انتخاب شد و در دورهٔ اول نمایندهٔ صنف تجار (یکی از طبقات ششگانهٔ دارای حق رأی) از ایالت خراسان بود.
دوره هفدهم مجلس شورای ملی در ۷ اردیبهشت ۱۳۳۱ (۲ شعبان ۱۳۷۱ ه‍.ق) بازگشایی شد و در ۲۸ آذر ۱۳۳۲ به فرمان شاه منحل شد. نخستین جلسهٔ رسمی مجلس در روز ۸ خرداد برگزار شد.
دوره پانزدهم مجلس شورای ملی در ۲۵ تیر ۱۳۲۶ بازگشایی شد و در ۶ مرداد ۱۳۲۸ به پایان رسید. نخستین جلسهٔ رسمی این دورهٔ مجلس نیز در روز ۶ مرداد ۱۳۲۶ برگزار شد.
حاج میرزا آقا فرشی (۱۲۵۰ تبریز - امرداد ۱۳۱۵) بازرگان، از فعالان جنبش مشروطه‌خواهی در آذربایجان و نماینده مجلس شورای ملی در دوران قاجار و پهلوی بود.
احمدعلی خان غفاری معروف به فخرالممالک از سیاستمداران ایرانی بود، که در دوره دوم بعنوان نماینده کاشان در مجلس شورای ملی حضور داشت.
پدرش سید رحمت‌‏الله از مالکان خلخال بود. خودش نیز به ملکداری مشغول بود و پس از شهریور ۱۳۲۰ وارد فعالیتهاى سیاسى شد. در سال ۱۳۲۲ به نمایندگی خلخال در مجلس شورای ملی انتخاب شد (دوره چهاردهم). در اواخر این دوره بود که فرقه دموکرات در آذربایجان به قدرت رسید.
خلع ید اصطلاح حقوقی بمعنی رفع تصرفات غیرمجاز از ناحیه غیرمالک در ملک غیرمنقول (خانه، مغازه، زمین) است. در اواسط اردیبهشت ۱۳۳۰ مجلس شورای ملی دکتر علی شایگان، دکتر عبدالله معظمی، اللهیار صالح، حسین مکی و ناصرقلی اردلان و مجلس سنا مرتضی‌قلی بیات، دکتر احمد متین‌دفتری، محمد سروری، ابوالقاسم نجم و دکتر صادق رضازاده شفق را به عنوان هیأت مختلط نظارت بر اجرای خلع ید انتخاب کرد. هیأت نمایندگی خلع ید نیز عبارت بود از: مهندس مهدی بازرگان، محمدعلی وارسته، مهندس کاظم حسیبی، دکتر عبدالحسین علی‌آبادی و مهندس محمد بیات .