مجریطی

معنی کلمه مجریطی در لغت نامه دهخدا

مجریطی. [ م َ / م ِ طی ی ] ( اِخ ) مسلمةبن احمدبن قاسم بن عبد مجریطی ، مکنی به ابوالقاسم ( 338 - 398 هَ. ق. ) ریاضی دان و ستاره شناس و فیلسوف و پیشوای ریاضی دانان اندلس بود. او راست : «ثمارالعدد» در حساب و «اختصار تعدیل الکواکب من زیج التبانی » و «رتبة الحکیم » و «غایة الحکیم » و «کتاب الاحجار» و جز اینها. ( از اعلام زرکلی ). و رجوع به ریحانةالادب چ 2 ج 5 ص 190 شود.

معنی کلمه مجریطی در دانشنامه آزاد فارسی

مجریطی ( -395ق)
ابوالقاسم مسلمة بن احمد بن رضاع اندلسی قرطبی، حکیم، ریاضی دان، اخترشناس و عالم علوم غریبه. وی، که گویی یکی از نگارندگان رسائل اخوان الصفاء است، بخشی از عمر خود را به فراگیری علوم خفیه و چگونگی تأثیر کواکب و سیارات بر زمین گذرانیده و در این موضوع اثر مشهور غایة الحکیم و احقّ النتیجتین بالتقدیم را نگاشته است. مجریطی این اثر را بر پایة بیش از 200 نگاشته در علوم طلسمات و سحر ترتیب داده و در آن به روابط پیچیدة عددی و تأثیر کواکب پرداخته است. در این نگاشته بخشی از آراء هرمسی و فیثاغورسی به چشم می خورد.
62010200

جملاتی از کاربرد کلمه مجریطی

در سده دهم هجری این زیج توسط حکیم مجریطی تهذیب شد و در سال ۱۱۲۶ م. توسط آدلار آوباث به لاتین ترجمه شد. جداول خوارزمی علاوه بر «جیب» یا وتر مشتمل بر «ظل» یا سینوس نیز است که اولین بار منجمان هندی در قرن پنجم میلادی وارد ریاضی کردند.
مَسلمه مَجریطی (مادریدی) معروف به حکیم مجریطی (زادهٔ ۹۵۰ – مرگ ۱۰۰۷ میلادی)، مترجم، منجم، فیلسوف، شیمی‌دان، اقتصاددان و ریاضی‌دان مسلمان در قرن چهارم هجری (قرن نهم میلادی) بود. عمدهٔ شهرت وی به دلیل نوشته‌های هرمسی و آثاری است که در علوم غریبه از خود به‌جای گذاشته‌است.
هولمیارد در کتابش «سازندگان کیمیا» می‌نویسد؛ «إن أبا القاسم المجریطی یکفیه فخرا أنه انتبه إلی قانون بقاء المادة آلتی لم ینتبه إلیها أحد قط من الکیمیائیین السابقین له» یعنی همین برای افتخار مجریطی کافی است که او قانون بقای ماده و پایستگی جرم را برای اولین بار کشف کرد و بدان التفات حاصل نمود.
از حکیم مجریطی طبق برخی منابع تاریخی، فرزندی به نام فاطمه بر جای مانده‌است.
اگر چه آثار مجریطی در زمینه عقاید دینی نیست و نیز جو و زمانه اندلس طرفدار اهل سنت و اموی منش‌ها بوده و دانشمندان شیعی ان دیار مجبور به تقیه بوده‌اند ولی از لابلای کتب باقی‌مانده مجریطی به راحتی تشیع وی اثبات می‌شود. و برخی از اهل فن مانند آقابزرگ تهرانی نیز در نوابغ الروات خود وی را شیعه شمرده‌است.[نیازمند منبع]
حکیم مجریطی به سال ۳۹۷ ق/۱۰۰۷ میلادی در سن بیش از هفتاد سالگی در قرطبه (کوردوبا) دار فانی را وداع گفت.
تخصص مجریطی در علم ریاضی، فلسفه، کیمیا (شیمی)، نجوم و هیئت، حساب، هندسه، افلاک و رصد کواکب و منطق بوده‌است. مهارت عمده وی در ریاضیات بوده‌است به طوری که او را امام الریاضیین فی الاندلس یعنی رهبر ریاضی دانان اسپانیا نام نهاده‌اند. وی علم کیمیا را از خرافات زدود و همچنین در زمینه اکسید جیوه نیز ابداعاتی داشت.