گنبد کبود. [ گُم ْ ب َ دِ ک َ ] ( ترکیب وصفی ، اِ مرکب ) کنایه از آسمان است. گنبد کبود. [ گُم ْ ب َ دِ ک َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان سلگی شهرستان نهاوند که در 2000گزی باختر شهر نهاوند و 4000گزی جنوب خاوری مارسی بان واقع شده است. هوای آن سرد و سکنه اش 500 تن است. آب آن از چشمه تأمین میشود. محصول آن حبوبات و لبنیات و شغل اهالی زراعت و گله داری و راه آن مالرو است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ). گنبد کبود. [ گُم ْ ب َ دِ ک َ ] ( اِخ ) برجی است [ در آمل ] داری گنبدی مخروب که سابقاً با کاشیهای آبی مفروش بوده و این نام نیز به همان جهت است. رجوع به سفرنامه مازندران و استرآباد رابینو ص 63 شود.
معنی کلمه گنبد کبود در فرهنگ فارسی
برجی است در آمل دارای گنبدی مخروب که در گذشته با کاشیهای آبی مفروش بوده و این نام نیز بهمان جهت است . برجی است دارای گنبدی مخروب که سابقا با کاشیهای آبی مفروش بوده و این نام نیز بهمان جهت است .
معنی کلمه گنبد کبود در دانشنامه عمومی
گنبد کبود (مراغه). گنبد کبود از بناهای دورهٔ سلجوقیان در شهر مراغه می باشد. تزیینات به کار رفته در این بنا در مقایسه با سایر بناهای دورهٔ سلجوقیان و ایلخانان مغول کم نظیر است. دربارهٔ زمان احداث گنبد کبود نظرات دیگری نیز وجود دارد؛ عده ای آن را مربوط به زمان مغول می دانند و عده ای تاریخ بنای برج را مربوط به قبل از هلاکوخان ذکر کرده اند. انتساب این بنا به قبر مادر هولاکو با وجود شهرتی که در میان عوام دارد، مورد تایید باستان شناسان واقع نشده است. برخی از باستان شناسان تاریخ این برج را سال ۵۹۳هجری می دانند و برخی دیگر آن را بین سالهای ۵۸۲ و ۶۵۶ هجری ثبت کرده اند. گنبد کبود ده پهلو است و دارای گنبدی مخروطی بوده که در گذر زمان از بین رفته است. این گنبد از دو بخش سردابه و اتاق اصلی تشکیل شده است. از کتیبهٔ گچبری شدهٔ داخل سردابه احتمال می رود گنبد کبود به عنوان یک برج مقبره ساخته شده باشد؛ به همین دلیل این گنبد به قبر مادر هلاکوخان نیز شهرت یافته است. کلماتی همچون «الله»، «والحمد» و … با فرم های مختلف به خط کوفی و به روش های استامبی از عناصر تزیینی نقش بسته بر دیواره های سردابهٔ برج می باشند. تزیینات بدنهٔ بیرونی گنبد کبود به شکل قطاربندی و فرم های هندسی و سه ردیف مقرنس ساده است و دیوارهای داخلی آن دارای تزیینات نقاشی به رنگ فیروزه ای بوده که در گذر زمان از بین رفته و فقط بخش کمی از آن ها باقی مانده است.
معنی کلمه گنبد کبود در دانشنامه آزاد فارسی
گنبد کَبود گنبد کَبود بنایی در مراغه که آن را مقبرۀ مادر هلاکو که مسیحی بوده است می دانند. بنا کتیبه های قرآنی دارد. به همین سبب احتمال دارد که گنبد کبود مقبرۀ یکی از بزرگان مسلمان باشد. علاوه بر این، قطعات باقی مانده از کتیبۀ سردر بنا، که آن را آندره گدار بازسازی کرده است، تاریخ ۵۹۳ق را نشان می دهد، که ۶۳ سال قبل از حکومت هلاکو در مراغه است. این بنا از داخل و خارج به شکل ده وجهی است و سردابه ای با قاعدۀ چلیپا شکل در زیر آن قرار دارد. گوشه های خارجی بنا پیلک دارد. این بنا احتمالاً گنبدی دوپوش بر فراز خود داشته، که پوش خارجی آن به شکل گنبدِ رُکِ ده وجهی بوده است. امروزه این گنبد فروریخته است. دیوارهای داخلی بنا طاق نماهای بلند و باریک قاب بندی شده، و حاشیه ای از کتیبۀ گچ بری در گرداگرد بالای آن دارد. نمای خارجی بنا با سفال های لعاب دار و بی لعاب به زیبایی مزیّن شده است.
جملاتی از کاربرد کلمه گنبد کبود
حمید غلامعلی (زادهٔ ۱۳۴۶) خوانندهٔ سبک پاپ و آهنگساز اهل ایران است. او در دههٔ هفتاد و نیمهٔ اول دههٔ هشتاد شمسی، یکی از خوانندگان پُرکارِ موسیقی در ایران بود. نخستین قطعهٔ موسیقی که او به عنوان خواننده تک خوان (سولیست) اجرا کردهاست، تیتراژ زیر گنبد کبود معروف به «آقای حکایتی» به آهنگسازی بهرام دهقانیار در سال ۱۳۶۶ است. وی پس از سالها سکوت، از دههٔ ۱۳۹۰ با تولید و اجرای قطعات جدید، به فعالیت خود ادامه داد.
وی فعالیت هنری در سال ۱۳۴۶ با سرودن ترانه بهار برای غلامعلی روانبخش خوانندهٔ رادیو شروع کرد و سپس در سال ۱۳۴۷ با خواندن ترانه نور امید به جمع خوانندگان رادیو پیوست، وی بازیگری را نیز با حضور در فیلم زیر گنبد کبود آغاز کرد.
این آرامگاه در فراز تپه مرنجان با شکل و اسلوب نوین بنا یافته و گنبد کبود آن از خشت پخته، کاشی و باقی از سنگ مرمر ساخته شده است.
از وی دو داستان در کتاب زیر گنبد کبود که مجموعهای از آثار داستان نویسان معاصر هرات است چاپ شدهاست.همچنین از او یک مجموعه داستان کوتاه به نام گوشواره انیس و همچنین یک اثر پژوهشی به نام بررسی روند داستاننویسی در افغانستان توسط انتشارات روزگار در سال ۱۳۸۷ منتشر شد.
نخستین جشنواره تیرگان در سال ۲۰۰۶ با نام زیر گنبد کبود برگزار شد، که در بر گیرنده جشن نوروزی و همچنین برنامههای فرهنگی و هنری ایرانی بود. در آن برنامه که از ۱۷ تا ۱۹ مارس ۲۰۰۶ در مرکز هاربرفرانت تورنتو برگزار شد، هنر بیش از صد هنرمند ایرانی در زمینههای رقص، موسیقی، تئاتر، سینما و هنرهای تجسمی به نمایش گذاشته شد، و شمار ۲۵٬۰۰۰ نفر از ایرانیان درون و بیرون مرزهای کانادا از آن دیدن کردند. در سال ۲۰۰۸ هنرمندانی مانند محمدرضا لطفی، سعید شنبهزاده و شاهرخ مشکین قلم در تیرگان به اجرای برنامه پرداختند. بیش از ۶۰٬۰۰۰ نفر از ۵۰ برنامه گوناگونی که در تیرگان ۲۰۰۸ نمایش داده شد دیدن کردند.
که سخن ز آسمان فرود آمد سخن از گنبد کبود آمد
حمید غلامعلی سال ۱۳۴۶ در تهران متولد شد. او از سن ۷ سالگی فراگیری موسیقی را با نوازندگی پیانو و ویلن آغاز کرد. در سال ۱۳۵۹ خواندن در گروه کر را تجربه کرد و در سال ۱۳۶۳ همکاری خود را با گروه نوجوان رادیو، به عنوان خواننده آغاز کرد. اجرای تیتراژ مجموعهٔ تلویزیونی زیر گنبد کبود معروف به «آقای حکایتی» به آهنگسازی بهرام دهقانیار در سال ۱۳۶۶ و قطعهٔ مادر به آهنگسازی برادرش علی غلامعلی از نخستین آثار او به عنوان تکخوان بودهاست. حمید غلامعلی در بیش از ۶۰۰ قطعه موسیقی به عنوان خواننده حضور داشتهاست. او غیر از فعالیت در زمینهٔ خوانندگی، به عنوان کارمند در بانک مشغول فعالیت است. او همچنین ضمن تدریس موسیقی در بخشهای دیگری چون طراحی و نقاشی نیز فعالیت میکند.
آمد از گنبد کبود برون شد به گنبدسرای صندلگون
انیمیشن کوتاه "استریپی" ساخته استدیو گنبد کبود به کارگردانی بهنود نکویی و بابک نکویی در سال 2016 جز 60 فیلم نامزد شده در کمیته بررسی لس آنجلس و نیویورک برای معرفی در بخش فیلم کوتاه اکادمی اسکار بود. "استریپی" در پنجاه و پنجمین جشنواره انیمیشن "انسی" فرانسه و جشنواره برزیل شرکت داشت. جشنواره پویانمایی تهران به این انیمیشن دیپلم افتخار داد.
انیمیشن "روبی و جوجهها" به کارگردانی بهنود نکویی و بابک نکویی به بخش بین الملل دهمین جشنواره پویانمایی تهران راه یافت. این انیمیشن در بخش مسابقه جشنواره "انسی" فرانسه در سال 2018 و جشنواره انیماموندی برزیل در سال 2018 حضور داشت. در دومین جشنواره ملی پویانمایی و برنامه های عروسکی تلویزیونی ایران در سال 1398 مجموعه سریال انیمیشنی «روبی و جوجه ها» ساخته استدیو گنبد کبود به کارگردانی بهنود نکویی و بابک نکویی جایزه ویژه هیات داوران (تهیه کننده)، بهترین انیمیت و بهترین موسیقی را دریافت کرد.
زینسان که حمله میکند این گنبد کبود افتد، نرفته نیمرهی، گر تهمتن است