گناه کردن. [ گ ُ ک َ دَ ] ( مص مرکب ) مرتکب گناه شدن. جرم و عصیان کردن. اِقتراف. اِجترام. ( منتهی الارب ) ( ترجمان القرآن ترتیب عادل بن علی ). اِذناب. ارتکاب ؛ گناه و آنچه بدان ماند کردن. اتزار. ( تاج المصادر بیهقی ). جُرم. ( دهار ). اجرام. تجرم. جَلب. حَوب یا حُوب ، حِیابه. حَوبه یا حُوبه. ( منتهی الارب ) : بندگان گناه کنند و خداوندان درگذرند. ( تاریخ بیهقی ). گر نکردستم گناهی بیش از این چون فکندندم درین زندان و بند.ناصرخسرو.وگر گناه نخواهد ز ما و ما بکنیم نه بنده ایم خداوند را که قهاریم.ناصرخسرو.ناکرده گناه در جهان کیست بگو با عفو تو بی گنه چسان زیست بگو.خیام.وگر نیز کردم گناهی بزرگ غریبی بود عذرخواهی بزرگ.نظامی.با چنین حالتی عجب که مراست گر کنم طاعتی گناه کنم.عطار.گناه کردن پنهان به از عبادت فاش اگرخدای پرستی هواپرست مباش.سعدی ( طیبات ).مگرکرده بودم گناهی عظیم که بردم در آن است عذابی الیم.سعدی ( بوستان ).من از تو دست نخواهم به بی وفائی داشت تو هر گناه که خواهی بکن که معذوری.سعدی ( بدایع ).
معنی کلمه گناه کردن در فرهنگ فارسی
( مصدر ) مرتکب گناه شدن ارتکاب جرمی کردن خطا کردن بزه کردن .
جملاتی از کاربرد کلمه گناه کردن
هاوثورن در این داستان مانند دیگر داستانهایش به مفهوم گناه اشاره دارد. در نظر او گناه کردن اجتناب ناپذیر است زیرا جزء طبیعت انسان است، بنابراین اهمیت چندانی ندارد، بلکه آنچه حائز اهمیت است توبه پس از گناه و سعی و تلاش در جبران آن و در نتیجه رسیدن به رستگاری است. در واقع گناه راهی برای رسیدن به رستگاری است.
این گروه بر اساس دین اسلام پایهگذاری شده و پذیرای بانوان از هر مذهب و شاخهای از اسلام است. این گروه اعدا میکند با طلاق، خشونت خانگی و هرگونه بیماری اجتماعی از طریق آموزش زنان برای ارضاء مردانشان، در حال مبارزه است. به گفته یکی از اعضای این گروه: “مردی که با زنی ازدواج کند که در بخت خواب به خوبی یا بهتر از یک فاحشه باشد، دلیلی برای خیانت ندارد. یک زن میبایستی نه تنها مانع گناه کردن شوهرش بشود، بلکه باید تمام تلاشش را بکند تا تمامی خواستههای شوهرش برآورده شود. ”
یک نظریه دیگر درمورد ریشهٔ این واژه به عبارت آمریکایی «ترکی حرف زدن» برمیگردد که به معنی بی پرده حرف زدن و بدون آمادگی سخن گفتن است. ضربالمثل «ترکی سرد حرف زدن» هم بعنوان اسلنگ در ۱۹۲۰ به معنی اظهار گناه کردن گزارش شدهاست.
ماه عبادت است و من با لب روزهدار از این قول و غزل نوشتنم بیم گناه کردن است
طاعت من همین بود کز تو بقبله بنگرم زانکه نظر بغیر تو عین گناه کردن است
او شخصیتی بسیار کاریزماتیک داشت و هوادارانش را به شدت تحت تأثیر قرار میداد به گونهای که برخی از همرزمانش میگفتند که تا وقتی همراه او بودند، هیچ تمایلی به گناه کردن نداشتند. از جمله افرادی که بسیار تحت تأثیر او قرار گرفت، یکی از همرزمانش به نام "اتییِن دو وینیول" ملقب به "لائیر" (به معنای "خشم") بود. او که پیشتر به داشتن خلق و خوی تند مشهور بود، پس از آشنایی با ژاندارک، به تاسی از او، سعی نمود که از دشنام داد و سوگند خوردن به مقدسات پرهیز کند. لائیر، در زمان اسارت ژان، در کنار چند تن دیگر از همرزمان وی، از جمله سَنترای و ژان دو بروس، چندین لشگرکشی انجام دادند تا ژان را از اسارت نجات دهند ولی موفق نشدند.
بجرم گریه ز مژگان ره سگت روبم گناه کردن و ره باز رفتنم تا کی