گلیرد

گلیرد

معنی کلمه گلیرد در لغت نامه دهخدا

گلیرد. [ گ ِل ْ ی ِ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان مشک آباد بخش مرکزی شهرستان شاهی که در 5000گزی جنوب خاوری جویبار واقع شده است. هوای آن معتدل و سکنه اش 760 تن است. آب آنجا از رودخانه و رود ماچک تأمین میشود. محصول آن برنج ، غلات ، پنبه و صیفی و شغل اهالی زراعت و راه آن مالرو است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ).
گلیرد. [ گ ِل ْ ی ِ] ( اِخ ) دهی است از دهستان اهلمرستاق بخش مرکزی شهرستان آمل که در 10500گزی شمال باختری آمل و 3000گزی باختر راه شوسه آمل به محمدآباد واقع شده است. هوای آن معتدل و سکنه اش 340 تن است. آب آنجا از چشمه چائوسر و فاضلاب دارابکلا تأمین میشود. محصول آن برنج ، کنف ، حبوبات ، پنبه و مختصر غلات و شغل اهالی زراعت و راه آن مالرو است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ).

معنی کلمه گلیرد در دانشنامه عمومی

گلیرد (طالقان). گِلیَرد از مهم ترین روستاهای طالقان بوده و در ۱۴ کیلومتری مرکز طالقان ( شهرک ) قرار دارد. در برخی از اسناد تاریخی ، خیمه لحم ( kheymeh lahm ) نام برده شده است. در زبان محلی طالقان ، گیلیرد هم گفته میشود.
روستای گلیرد در بخش بالاطالقان قرار گرفته است. اهمیت این روستا بیشتر به خاطر زادگاه بودن آیت الله طالقانی می باشد. خانه سید محمود اعلایی نژاد طالقانی مربوط به دوره معاصر است و در شهرستان طالقان، روستای گلیرد واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۲ اردیبهشت ۱۳۷۷ با شمارهٔ ثبت ۲۰۰۹ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
غالب جمعیت اصلی گلیرد از سادات هستند و نسب نزدیک به سادات روستای اورازان دارند. اقلیت غیر سادات این روستا در دهه های گذشته وارد این روستا شده و به تدریج ساکن شده اند.
گلیردی ها به زبان تاتی تکلم می کنند.
گلیرد از روستاهایی است که با پیشنهاد آیت الله طالقانی، ( حتی قبل از قانون شوراهای شهر و روستا ) به صورت شورایی اداره می شده است .

جملاتی از کاربرد کلمه گلیرد

این روستا واقع در بخش بالا طالقان بالاتر از روستای گلیرد و مسیر ورودی روستا بعد از سوج خاخی اول منگلان ورودی روستاهای گوران که در امتداد جاده ان به روستای خودکاوند ختم می‌گیردد.
وی در ۱۳ اسفند ۱۲۸۹ خورشیدی در خانواده‌ای اهل علم و دارای روحیات انقلابی در روستای گلیرد طالقان در استان البرز دیده به جهان گشود. پدرش ابوالحسن علایی طالقانی نخستین استاد وی بود. در اسفند سال ۱۳۱۶ با بتول اعلایی فرد ازدواج کرد. جلال آل احمد پسر عموی طالقانی می‌باشد.