کرکمیش
معنی کلمه کرکمیش در دانشنامه آزاد فارسی
دولت ـ شهری باستانی، بر کرانۀ باختری رود فرات، در ۹۶کیلومتری شرق حلب و ۶۱کیلومتری شهر کنونی غازی عینتاب، در مرز سوریه، واقع در جنوب ترکیۀ کنونی. این شهر در ملتقای جادۀ اصلی میان بین النهرین شمالی و مدیترانه واقع بود و به سبب عبور کاروان ها از رود فرات، در سوریه، بین النهرین و آناتولی موقعیتی مهم و سوق الجیشی داشت. نخستین بار نام کرکمیش در مآخذ مربوط به ۱۷۰۰پ م آمده است. این شهر در مملکت میتانی بود، امّا در ۱۳۴۰پ م به دست حِتّی ها افتاد و در ۱۱۹۰پ م ویران و به جای آن شهری جدید ساخته شد. در میانه های قرن ۹پ م خراج گزار آشور شد. نبوکدنصر دوم در این شهر، نخو دوم، فرعون مصر، را شکست داد (۶۰۵پ م) و بدین ترتیب دولت بابل بر قلمرو آشور در سوریه استیلا یافت. باستان شناسان بریتانیایی در قرن ۱۹ در آن جا بقایای یک دژ با کاخ و معبد، و نقوش برجستۀ سنگی و کتیبه هایی از دورۀ حکومت حتیان یافتند.
جملاتی از کاربرد کلمه کرکمیش
به نظر میرسد مصر در اوایل این دوره گسترش به خاور نزدیک داشتهاست. طیف گستردهای از یافتههای باستانشناسی از شام، اشغال و کنترل مصریها را در دهههای پایانی قرن هفتم قبل از میلاد نشان میدهد. اینها شامل اشیاء مصری مختلف از چندین مکان، استراکا و اسنادی است که سیستم خراج/مالیات را نشان میدهد و شواهدی از قلعه مزاد هاشاویاهو.نفوذ مصر در مناطقی مانند کیموهو و قورامتی به منطقه فرات رسید. بعداً آنها با شکست در نبرد کرکمیش عقب رانده شدند، اگرچه به نظر میرسد مداخله مصر در خاور نزدیک پس از این نبرد ادامه داشتهاست.
اگرچه پس از ۶۰۹ قبل از میلاد دیگر نامی از آشور-اوبالیت دوم وجود ندارد، لشکرکشیهای مصریان در شام برای مدتی ادامه یافت تا اینکه در نبرد کرکمیش در سال ۶۰۵ پیش از میلاد شکست خورد. در طول قرن بعد، مصر و بابل که از طریق سقوط آشور در تماس مستقیم با یکدیگر قرار گرفتند، اغلب بر سر کنترل هلال حاصلخیز با یکدیگر در جنگ بودند.