کره بند

کره بند

معنی کلمه کره بند در لغت نامه دهخدا

کره بند. [ ]( اِخ ) قریه ای است یک فرسنگ بیشتر در مغرب هفت جوش ، واقع در ناحیه انگالی دشتستان. ( فارسنامه ناصری ).

معنی کلمه کره بند در دانشنامه عمومی

کره بند، روستایی از توابع بخش مرکزی در شهرستان بوشهر، استان بوشهر ایران است.
این روستا مرکز دهستان انگالی است و بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت آن ۱۲۷۷ نفر ( ۲۵۷ خانوار ) بوده است.
دو روایت در این خصوص وجود دارد . یک روایت که سطحی تر به نظر میرسد نامگذاری به دلیل پرورش اسب در این منطقه است و کره بند با ترکیب کُرّه + بند است. قبول این نامگذاری سطحی نگری ما و اجدادمان را نشان میدهد به خصوص که همجواری با روستاهای زردکی و قلعه سوخته روایت دوم را بیشتر تایید میکند. روایت دوم بر پایه وجود بناهایی از جنس آجر و نه خشت خام، به وفور در عمق خاک در این دیار است. بناهای قدیمی که افراد مسن تر این دیار به خوبی به یاد دارند که در عمق فرسایش یافته رودخانه هاوجود داشته و دارد و چه بسیار از آنها برای ساخت آب انبار و غیره در روستا استفاده شده است. در واقع بر این مبنا کوره بند ریشه اصلی کره بند است که میتواند اشاره به کوره پخت آجر در گذشته داشته باشد. با توجه به نام قدیمی این ده یعنی کُرو َند می تواند ریشه لری داشته باشد. [ نیازمند منبع] در این رابطه دکتر امان اللهی بهاروند به طورکلی دهستان انگالی را از نواحی لٌرنشین استان بوشهر داسنته است.
شغل اکثر مردم روستا کشاورزی و دامداری است. محصولات کشاورزی این روستا گندم، جو و کلزا است. در چند سال گذشته بعلت بارش کم باران و کم آبی رودخانه حله تعدادی از کشاورزان زمین های خود را به نخلستان تغییر داده اند. دامداری نیز شامل پرورش گاو، شتر، گوسفند و بز است.
رودخانه ی دائمی حله از دو رود دالکی و رود شاپور سرچشمه می گیرد. رودخانه حله در کنار روستای این روستا به دو شاخه تقسیم می شود. یک شاخه آن از شمال روستا گذشته به دریا می ریزد و شاخه دیگر آن از جنوب روستا گذشته و منطقه حفاظت شده حله را تشکیل می دهد. این تالاب یکی از مهمترین تالابهای کشور بوده و در فصل زمستان پذیرای جمعیت مختلفی از پرندگان مهاجر است.

جملاتی از کاربرد کلمه کره بند

رود حله ازپیوند دورود دالکی وشاپور در درودگاه تشکیل می‌شود. این رود دائمی است و در شمال شرقی روستای کره بند به دو شاخه شمالی وجنوبی تقسیم می‌شود که شاخه جنوبی آب تالاب حله راتشکیل می‌دهد وتداخل آب شور و شیرین در این تالاب سبب شده‌است که انبوهی ازگیاهان آبزی وحاشیه‌ای درمنطقه ایجاد شوند و محیطی مناسب برای پرورش میگو که نقش اقتصادی مهمی در استان بوشهر به عهده دارند، در مصب همین رود ایجاد شده‌اند.