کربلائی

معنی کلمه کربلائی در لغت نامه دهخدا

کربلائی. [ ک َ ب َ ] ( ص نسبی ) کربلایی. منسوب به کربلاء. رجوع به کربلایی شود.

جملاتی از کاربرد کلمه کربلائی

می‌دانید که امروز برای شما چه عید بزرگی است. امروز روزیست که شما از خرابه ندانی به شهر دانایی داخل شده‌اید. تا دیروز ولگرد کوچه‌ها بودید. امروز شاگرد مدرسه شده‌اید. مردم به کربلا و مشهد و مکّه می‌روند، کربلائی و مشهدی و حاجی می‌شوند. شما امروز اصل حاجی شده‌اید که به مدرسه آمده‌اید.
حوض کربلائی نجف یک روستا در ایران است که در دهستان بجستان واقع شده‌است.
۲- از کربلائی غلامعلی و پسرش کربلائی مصطفی: خانواده‌های منصف - رجبی - دلاور (معروف به کربلائی مصطفی طایفه) که کربلائی غلامعلی و کربلائی صفر با هم پسرعمو بوده‌اند.
خانه‌های قدیمی کاردان و موسوی برزک: خانه کاردان ها در دوره زندیه بنا شده و یکی از قدیمی‌ترین خانه‌های تاریخی شهر برزک به‌شمار می‌رود. معمار آن استاد کربلائی عبدالله عظیمی معروف به معمار عظیم بوده‌است. این خانه که از زمان ساخت تاکنون در مالکیت خاندان کاردان بوده به همین نام در بین اهالی شهر تاریخی برزک معروف شده‌است. این بنای تاریخی که در بافت قدیم شهر استقرار یافته هم‌اکنون نیز دارای کاربری مسکونی است، در تاریخ ۲۴/ ۸ / ۸۶به شماره ۱۶۳۱۴در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.
تپه کربلائی محمد کلاته مربوط به دوران پیش از تاریخ ایران باستان است و در شهرستان شاهرود، روستای کلاته خان واقع شده و این اثر در تاریخ ۵ آذر ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۲۵۱ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آب انبار سردل برزک: این آب انبار در دوران پهلوی با سبک معماری سنتی محل ساخته شده‌است. بنای این آب انبار به سفارش ساکنان محل جهت استفاده عمومی توسط شیخ میرزا جلال مصطفوی و کربلائی حسینعلی که معماران برزکی بوده‌اند ساخته شده و چون در محله سردُل (شهید رجایی) جنب خانه روحانی ساخته شده به همین نام معروف گشته‌است. این بنای تاریخی در تاریخ ۲۴/ ۸ / ۸۵ در فهرست آثار ملی ایران به شماره ۱۶۲۰۵به ثبت رسیده‌است.
این روستا دارای قنات و چشمه‌های آب معدنی زیادی می‌باشد که آب شرب و کشاورزی مردم این روستا و روستاهای اطراف را تأمین می‌کند. که قنات پتوک، بهشهر و قنات کربلائی سلیمان، بهشهر واقع در این روستا را می‌توان نام برد.
مصالح بناها در معماری قدیم باریکان همانند قرون متمادی قبل از آن عبارت بود از: خشت در ابعاد مختلف -کاه گل و تیرهای چوبی. خانه‌های روستا رو به جنوب قرار داشت و به استثنای منزل مرحوم کربلائی فتحعلی باریکانی عموماًدر یک طبقه احداث شده بودند.
هر لخت دل شهیدی است دست از حیات شسته دامان اشک ریزان صحرای کربلائی است
نیای بزرگ این خاندان، کربلائی مسلم بارفروشی از اهالی بابل بود که از طریق تجارت در مازندران دارای ثروت و شخصیت شد و با یکی از خاندان‌های ثروتمند بندپی (هم اکنون جزو شهرستان بابل) ازدواج کرد. فرزند او زین‌العابدین حائری مازندرانی از علمای بزرگ سده ۱۳ هجری قمری بود. نوادگان کربلائی مسلم در زمینه‌ها‌ی متفاوتی از جمله روحانیت، تصوف، نویسندگی و سیاست صاحب‌نام بودند. خاندان‌های «رهنما»، «تجدد»، «جهان»، «حائری»، «رشیدی حائری» و «دانا حائری» شاخه‌های مختلف این خاندان هستند.
بود هر دل و سینه یی زآن عزا شهیدی جدا، کربلائی جدا