چکا
معنی کلمه چکا در فرهنگ فارسی
چکاوک
معنی کلمه چکا در دانشنامه آزاد فارسی
نخستین سازمان پلیس مخفی شوروی، تشکیل شده در دسامبر ۱۹۱۷ درست پس از پیروزی انقلاب بلشویکی. این نام برساخته از سرواژه های عنوان روسی «کمیسیون فوق العادۀ مبارزه با ضد انقلاب و خرابکاری در سراسر روسیه» است. ریاست آن در دست انقلابی لهستانی فلیکس دزیرژینسکی بود.
چکا، افزون بر وظایف بازپرسی و تحقیق، بسیاری از کسانی را که دشمن دولت نوپای شوروی می دانست را بازداشت، زندانیو اعدام کرد. چکا در ۱۹۲۲ منحل شد و جای خود را به «اُ گ پاو» (۱۹۲۳)، «ان کا و د» (۱۹۳۴)، «ان کا گ ب» (۱۹۴۳)، «ام گ ب» (۱۹۴۶)، و سرانجام، «کا گ ب» (۱۹۵۴) داد که آخرین مورد، بیشترین وحشت را در دل ها افکنده بود.
فلیکس دزیرژینسکی
نشان «چکا»
جملاتی از کاربرد کلمه چکا
معروفترین محلههای همجنسگرایان در جهان، محلههای دهکده گرینویچ، هلز کیچن در نیویورک، ساوت اند، بوستون در بوستون، بویزتاون در شیکاگو، سوهو در لندن، وست هالیوود، کالیفرنیا در لس آنجلس، سیتخس در بارسلونا، چرچ اند ولسلی در تورنتو، چکا در مادرید، نیوتاون در سیدنی، شونبرگ و نولندورفپلاتز در برلین، محله لومری در پاریس، گرین پوینت در کیپتاون و ملویل در ژوهانسبورگ هستند. معروف ترین محل گردهمایی همجنسگرایان در ایران، بوستان دانشجو است.
وی در سال ۱۹۱۷ به حزب بلشویک پیوست. از سال ۱۹۱۸ الی ۱۹۲۲ در چکا کار میکرد.
از اواسط سال ۱۹۱۷، ارتش روسیه، جانشین سازمان ارتش روسیه امپریالیستی شروع به تجزیه کرد؛ بلشویکها از نیروهای گارد سرخ مستقر به عنوان نیروی نظامی اصلی خود استفاده کردند که بعدها بخش امنیتی خفی به نام چکا به آن اضافه شدکه بعدها به کا گ ب تغییر نام کرد. لئون تروتسکی در ژانویه ۱۹۱۸، برای سازماندهی مجدد ارتش از کارگران و دهقانان روسیه استفاده کرد تا ارتش قدرتمندتری دربرابر سفیدها ایجاد کند. بلشویکها کمیساریای سیاسی را به فرماندهی هر واحد از ارتش سرخ منصوب کردند تا سربازان روحیه خودرا حفظ و وفاداریشان تأمین شود.
چکا چاک شمشیر بد هولناک دل کوه شد ز آن چکا چاک چاک
از اوایل دههٔ ۳۰، پلیس مخفی، چکا و بعدها کمیساریای خلق در امور داخلی به بررسی نوجوانان آلمانی مظنون به عضویت در جوانان هیتلری پرداختند ولی این بررسیها پیش از پاکسازی بزرگ بود و افراد دستگیر شده مجازاتهای سخت سالهای بعد را دریافت ننمودند. در طول پاکسازی بزرگ بسیاری از خانوادهها محکوم و تبعید شدند و کمونیستهای آلمانی که از نازیسم به روسیه گریخته بودند هدف تبعید و زندانی شدن قرار گرفتند. هنگامی که والدین آلمانی به اتهام جاسوسی دستگیر میشدند، چنین اتهامی برای فرزندانشان که خارج از شوروی نرفته بودند ممکن نبود، در نتیجه آنان متهم به تشکیل شاخهای از جوانان هیتلری گشتند.