چنگوره
معنی کلمه چنگوره در لغت نامه دهخدا

چنگوره

معنی کلمه چنگوره در لغت نامه دهخدا

چنگوره. [ ] ( اِخ ) از قرای خرقان قراگوزلو است. زراعتش نصف آبی و نصف دیمی است. باغات میوه زیاد دارد ویکصد خانوار در این قریه سکونت دارند. ( مرآت البلدان ج 4 ص 275 ). دهی است از دهستان خرقان بخش آوج شهرستان قزوین در 38 هزارگزی شمال باختر آوج و 38 هزارگزی راه عمومی واقع است. کوهپایه و سردسیر است. 936 تن سکنه دارد. از رود گامشکان مشروب میشود. محصولاتش غلات ، سیب زمینی ، سردرختی ها، انگور، بادام ، قیسی و عسل است. اهالی بکشاورزی ، قالی و جاجیم بافی گذران میکنند. راهش مالرو است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ).
چنگوره. [ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان قاقازان بخش ضیأآباد شهرستان قزوین واقع در هیجده هزارگزی ضیأآباد و چهارده هزارگزی راه شوسه عمومی. معتدل و دارای 242 تن سکنه میباشد. از چشمه سار و رودخانه مایان مشروب میشود. محصولاتش میوه جات ، یونجه ، انگور. اهالی بکشاورزی ، قالی ، گلیم ، جاجیم بافی گذران میکنند. راهش مالرو است از آثار قدیم ، قلعه خرابه ای در جنب آبادی دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ).

معنی کلمه چنگوره در دانشنامه عمومی

چنگوره (آوج). چنگوره، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان آوج در استان قزوین ایران است.
این روستا در دهستان حصار ولیعصر قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۵۴ نفر ( ۱۸خانوار ) بوده است. اما در حال حاضر جمعیت روستای چنگوره به بیش از ۵۰۰ نفر می رسد.
روستای چنگوره در تیرماه ۱۳۸۱ بر اثر زلزله تخریب و روستای جدید در محلی به نام دوُوَ گِچَن به معنی محل عبور شتر بنا گردید. از محل های دیدنی آن می توان به قارا تپه - آشاقو چای - بش تپه - یوغوش - پاپو - آغ اتاق - جندره - سدچنگوره - استخرذخیره آب و. . . اشاره کرد.
روستای قدیم چنگوره در انبوه درختان بید و صنوبر و گردو محصور بود که نمایی رؤیایی را به وجود آورده بود. این روستا دارای دو خیابان اصلی و چند محله با نام های باش محله - آرا محله - آشاغو محله - دره محله - غدرآباد و. . . بود. این روستا دارای یک حمام قدیمی به سبک دوره صفوی - مسجد - آب انبار و مدرسه بود.
حمام قدیم چنگوره به سبک دوره صفوی در وسط روستا ( میدان امام حسین ) بنا شده بود. این حمام دارای یک درب ورودی کوچک بوده که با گذر از حدود ۷ پله نسبتاً بلند به سمت پایین به اتاق رختکن می رسید. این رختکن دارای دو حجره گنبدی شکل با حوضچه کوچک در میان بود. سمت چپ پله ها دربی دیگر روستانشینان را از راهرویی عبور و به داخل حمام هدایت می کرد. داخل حمام حجره ای برای رختکن داخلی وجود داشت که با حصیر پلاستیکی فرش شده بود. رو به روی رختکن چهار پله بلند مسیر حوض اصلی یا خزینه حمام را مشخص می کرد. خزینه حمام مربعی به ابعاد سه متر در سه متر با عمق یک و نیم متر بود که از گوشه سمت راست و انتهایی با دریچه ای تغذیه می شد. دو طرف خزینه دو دالان وجود داشت که دالان سمت راست برای خروج فاضلاب و سمت چپ محلی دنج برای نظافت شخصی بود. گوشه روبه روی دالان سمت راست حوضچه ای کوچک با شیر آب سرد قرار داشت. سقف این حمام گنبدی با دریچه های شیشه ای بود. به نظر می رسید کل بنا با ساروج و سنگ ساخته شده باشد. کوره خانه این حمام پشت ضلع شرقی قرار داشت که سال ها توسط شخصی به نام حجت الله محمودی تعمیر و نگهداری می شد.
روستای قدیم چنگوره با توجه به بافت روستایی فاقد آب لوله کشی برای خانه ها بود؛ ولی شیرهای آب در هر کوچه تعبیه شده بود که نیاز روستائیان را بر طرف می کرد. آب شرب توسط لوله از کیلومترها دورتر از محلی به نام چهار چشمه به آب انبار روستا در یوغوش جنوبی هدایت و پس از تصفیه در معرض استفاده عموم قرار می گرفت. روستائیان به کمک شخصی خیّر به نام حاج حدادی بنای آب انبار را گذاشته و کلیه کارهای لوله کشی توسط این شخص انجام گرفته بود. آب انبار اتاقی کوچک ساخته شده از سیمان و آجر بود که محل جمع آوری آب چهار چشمه بود.

جملاتی از کاربرد کلمه چنگوره

تپه سلاو قاباقی مربوط به سده‌های اولیه دوران‌های تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان بوئین‌زهرا، بخش آوج، روستای چنگوره واقع شده و این اثر در تاریخ ۲ آبان ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۱۰۵۵۹ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.