چلنگری

چلنگری

معنی کلمه چلنگری در لغت نامه دهخدا

چلنگری. [ چ ِ ل ِ گ َ ] ( حامص ) قفل و کلیدسازی. ساختن چیزهای خرد آهنین از قبیل قفل و کلید و چفت و رزه و میخ و انبر و نظایر اینها. عمل چلنگر. کار و پیشه قفل ساز. و رجوع به چلنگر شود. || ( اِ ) دکان و کارگاه چلنگر. رجوع به چلنگرخانه شود.

معنی کلمه چلنگری در دانشنامه عمومی

چلنگری نوعی از آهنگری است که در آن اشیاء سبک وزن مانند قفل، کلید، میخ طویله، میخ سرکج، نیم ذرع بزازی، انبر و سیخ و سه پایه آهنی، زنجیر و سیخانک، قلم، سنبه، منقل آهنی، چفت و ریزه، تملیک، اسکنه، مقار، درفش، جوالدوز و امثال این ها می سازند.
برای انجام صنعت چلنگری فلز بریده شده به شکل مورد نظر را در کوره قرار داده و داغ و کمی نرم می کنند. سپس تکه آهن را با انبر گرفته و روی سندان گذاشته و با چکش روی آن می کوبند تا شکل ابزار مورد نظر را بگیرد. در صورت لزوم بارها تکه فلز را در کوره می گذارند تا دوباره نرم شده و روی آن می کوبند تا به شکل مورد نظر درآید. برای محکم تر شدن قطعه فلز آن را در حالی که داغ است در آب فرو کرده و به اصطلاح آن را آب دیده می کنند.
در کتاب تاریخ اجتماعی ایران درباره پیشه چلنگری آمده است:
چلنگر کسی بود که در چلنگرخانه به ساختن آلات خرد آهنی از قبیل کلید و قفل و چفت در و زره و زنجیر و انبر و زنبیل و میخ و غیره اشتغال داشت. در قرون وسطی در هر محله و برزنی یک یا چند دکان چلنگری ، نجاری، آهنگری و غیره وجود داشت.

معنی کلمه چلنگری در دانشنامه آزاد فارسی

چَلَنگری
(در تداول عامه، چَلَنْگر) از مشاغل سنّتی در ایران و عمل ساختن اسباب مصرفی سبک وزن آهنی، مانند میخ طویله و انبر سرکَج و سه پایۀ آهنی و منقل و دهانۀ اسب و رکاب و چفت وریزه و قفل و زنجیر و نعل و جز آن ها. چلنگری در واقع نوعی آهنگری سبک و محلی است. عمده ابزار کار چلنگری عبارت اند از دَم و کوره، سندان، چکش های سبک و سنگین، انبرهای کوتاه و بلند، بشکه یا ظرف آبی برای آب دادن آهن کوره رفته، چند قلم و سنبه و مقداری زغال سنگ یا زغال چوب برای آتش کوره. چلنگران به خلاف آهنگران، خود به تنهایی کار می کردند و شاگردی نداشتند. مهم ترین اسباب ساخته شده به دست چلنگران نعل بود و عمده ترین منبع درآمد آنان نیز به شمار می رفت، چه، مردمان را در استفاده از نعل باورهایی خرافه آمیز بود و به همین سبب از چلنگران می خواستند تا طلسم هایی بر نعل ها حک کنند. از این رو، چلنگران نیز بر جهل جماعت، سوار و برای برخی نعل های ساختۀ خود خواص خرافی و جادویی قائل می شدند و نعل را به مبلغی گزاف تر می فروختند.

جملاتی از کاربرد کلمه چلنگری

از تزئینات این خانه ارزشمند تاریخی می‌توان به سقف‌های چوبی منقوش، آجرکاری و کاشیکاری سنتی، گچبری‌های زیبا و درک‌ها و ارسی‌ها با شیشه‌های رنگی، مشبک‌های سنگی و چلنگری اشاره کرد.