پروت

معنی کلمه پروت در لغت نامه دهخدا

پروت. [ ] ( اِخ ) موضعی است به شمال چالداران.
پروت. ( اِخ ) پریت. یکی از آب راهه های رود دانوب است که از کوههای جنوبی کارپات در گالیچی سرچشمه می گیرد و در اول بجانب جنوب شرقی و بعد بسمت جنوب جاری میشود و این رود در قسمتی از طول خود خط سرحدی فاصل میان رومانی و روسیه است و سپس در نزدیکی گالاتسی به رود دانوب می پیوندد. و جنگ روس و عثمانی و شکست روس بدانجا از بالطه چی محمدپاشا سردار ترکیه مشهور است. طول آن 811 هزارگز است و تقریباً 200 هزارگز آن قابل کشتی رانی است.

معنی کلمه پروت در فرهنگ فارسی

یکی از آبراهه های رود دانوب

معنی کلمه پروت در دانشنامه آزاد فارسی

پروت (Prut)
(یا: پروتس؛ پروتول) رودی در اروپای شرقی، به طول ۹۰۰ کیلومتر. از کوه های کارپات، در جنوب غربی اوکراین، سرچشمه می گیرد، در جهت جنوب جریان دارد و در رنی به دانوب می پیوندد. در مسیر خود، بخش بزرگی از مرز بین رومانی و مولدووا را تشکیل می دهد.

جملاتی از کاربرد کلمه پروت

بیل همچنین یک میلیون دلار به موزهٔ طبیعت و علوم پروت در دالاس اهدا کرد. این موزهٔ در دسامبر ۲۰۱۲ افتتاح شد. شرکت‌های بیل بیش از ۲۰۰ کامپیوتر به مدرسهٔ مستقل دالاس برای استفادهٔ دانش‌آموزان اهدا کردند.
اولین بار در ۲۲ ژوئن ۱۹۴۱ از ناحیه ویژه نظامی کیف ایجاد شد. مرز غربی جبهه در ژوئن ۱۹۴۱ به طول ۸۶۵ کیلومتر، از رود پریپیات و شهر ولوداوا تا رود پروت و شهر لیپکانی در مرز با رومانی بود. از شمال با جبهه غربی که تا مرز لیتوانی امتداد داشت و از جنوب با جبهه جنوبی که تا شهر اودسا در دریای سیاه امتداد داشت.
به آن دسته از اعداد پروت که خود عددی اول باشند اعداد پروت می‌گویند.
جمهوری مولداوی کشوری محصور در خشکی در اروپای شرقی است که از غرب با رومانی و از شرق با اوکراین همسایه است. مرزهای مولداوی با رومانی در راستای رودهای پروت و دانوب کشیده شده‌است. پایتخت مولداوی شهر کیشیناو است. جمهوری مولداوی با ۳۳۷۰۰ کلیومتر مربع در شمال و جنوب و شرق با اوکراین و در غرب با رومانی همسایه است.
در جناح جنوبی گروه ارتش جنوب، تهاجم ارتش یازدهم ورماخت از روز ۲ ژوئیه آغاز شد. فن روندشتت به دنبال به محاصره درآوردن نیروهای دشمن در جنوب اوکراین توسط ارتش یازدهم در همکاری با ارتش هفدهم بود. بر این اساس، ارتش‌های سوم و چهارم رومانی نیز سواحل دریای سیاه را پاکسازی و اودسا را تصرف می‌کردند. ارتش یازدهم همان روز ۲ ژوئیه به رود پروت رسید. با مشاهده این وضعیت، تیولنف، فرمانده جبهه جنوبی شوروی، مجوز عقب کشیدن نیروهای خود از رود پروت به مواضع دفاعی در طول رود دنیستر را از استاوکا دریافت کرد.
جنگ هنگامی آغاز شد که ائتلافی از دانمارک-نروژ، ساکسونی و روسیه به قلمروی سوئد و هولشتاین-گوتورپ حمله کردند. در این هنگام، شاه سوئد کارل دوازدهم تنها ۱۸ سال داشت و عملاً فاقد هرگونه تجربه‌ای در امور نظامی بود. سوئدی‌ها در ابتدا روسیه و دانمارک را شکست داده و حتی طی پیمان تراوندال، دانمارک را مجبور به خروج از جنگ ساختند. سپس، کارل دوازدهم برای شکست دادن روس‌ها وارد خاک روسیه شد اما در نبرد پلتاوا در ۱۷۰۹ شکست خورد. کارل دوازدهم به سرزمین‌های امپراتوری عثمانی گریخت. امپراتوری عثمانی به کمک کارل شتافت و در لشکرکشی رودخانه پروت بر روس‌ها فایق آمد اما همچنان روسیه دست بالا را در نبرد داشت.
نبرد اصلی در ۱۸–۲۲ ژوئیه ۱۷۱۱ در حوضه رود پروت در نزدیکی استانیلشتی (رومانی امروزی)، پس از ورود تزار پتر کبیر به شاهزاده‌نشین تابع عثمانی مولدووا، به دنبال اعلام جنگ امپراتوری عثمانی به روسیه، روی داد. ۳۸۰۰۰ روس غیر آماده با ۵۰۰۰ مولداویایی خود را در محاصره ارتش عثمانی تحت رهبری وزیر اعظم عثمانی، محمد بالتاچی پاشا دیدند. پس از سه روز نبرد و تلفات سنگین، تزار و ارتشش پس از موافقت با ترک قلعه آزف و قلمرو اطراف آن، اجازه عقب‌نشینی پیدا کردند. پیروزی عثمانی منجر به پیمان پروت در ۱۷۱۱ شد که با پیمان آدریانوپل در ۱۷۱۳ تأیید شد.
پس از اینکه روس‌ها، سوئدی‌ها و کازاک‌های اوکراینی طرفدار امپراتوری سوئد را به رهبری ایوان مازپا در نبرد پولتاوا در سال ۱۷۰۹ شکست دادند، کارل دوازدهم، پادشاه سوئد موفق شد سلطان احمد سوم عثمانی را متقاعد کند که در ۲۰ نوامبر ۱۷۱۰ به روسیه اعلان جنگ دهد. کارزار پروت پتر کبیر برای روسیه بسیار ناموفق پایان یافت. ارتش روسیه به رهبری تزار توسط ارتش برتر ترک-تاتار محاصره و مجبور شد با شرایط نامساعد صلح موافقت کند و طبق آن آزوف را که قبلاً تصرف شده بود به امپراتوری عثمانی بازگرداند.
گواهی ثبت اختراع کیسه هوا در ۱۹۱۹ و با هدف «محافظت از هواپیما و دیگر قطعات آن» توسط دو دندان‌پزشک با نام‌های هارولد روند و آرتور پروت از برمینگام انگلستان، در آمریکا ثبت شده و در سال ۱۹۲۰ تأیید شد.
در شرق، آب رودخانه‌های کوچک‌تر توسط رودهای سیرت و پروت جمع‌آوری می‌شود. در جنوب، رودخانه‌ها مستقیماً به دانوب می‌ریزند و در غرب، آب‌ها توسط رود تیسا در قلمرو مجارستان جمع‌آوری می‌شوند.