پروبوس

پروبوس

معنی کلمه پروبوس در لغت نامه دهخدا

پروبوس. [ پْرُ / پ ِ رُ ] ( اِخ ) ماریوس اورِلیوس والریوس. امپراطور روم متولد در سیرمیوم در حدود سال 232 م. ابتدا والریوس امپراطور بحمایت او پرداخت سپس در فنون نظامی مشهور گشت و امپراطور تاسیت فرماندهی مشرق را به او محول کرد پس از مرگ تاسیت سربازان او را به امپراطوری برداشتند و سنا آنرا تصویب کرد حکومت وی منشاء آثار خیر بود چون در امر نظام سخت گیربود و بعلاوه میخواست بخدمت دسته ای از سربازان خاتمه بخشد، سربازان بشوریدند و او را بکشتند ( 282 م. ).

معنی کلمه پروبوس در فرهنگ فارسی

ماریوس اورلیوس و الریوس امپراتور روم ( و. سیرمیوم حدود ۲۳۲ - مقت. ۲۸۲ م . ) ابتدا مورد حمایت والریوس امپراتور شد . سپس در فنون نظامی مشهور گردید و امپراتور تاسیتوس فرماندهی مشرق را بدو محول کرد . پس از مرگ تاسیتوس سربازان او را به امپراتوری برداشتند و سنا آنرا تصویب کرد . حکومت وی منشا آثار خیر بود . چون در امر نظام سختگیر بود و به علاوه میخواست به خدمت دستهای از سربازان خاتمه بخشد سربازان بر او شوریدند و او را کشتند .
ماریوس اورلیوس والریوس امپراطور روم

معنی کلمه پروبوس در دانشنامه عمومی

پروبوس با نام کامل مارکوس اورلیوس پروبوس ( به لاتین: Marcus Aurelius Probus ) ( زادهٔ حدود ۲۳۲ - درگذشتهٔ ۲۸۲ ) امپراتور روم از ۲۷۶ تا ۲۸۲ بود.
پس از مرگ امپراتور تاسیتوس در ژوئن ۲۷۶، برادر ناتنی او فلوریان قدرت را به عنوان امپراتور جدید در دست گرفت. اما لژیون های مستقر در سوریه این موضوع را نپذیرفته و در مقابل، فرماندهٔ خود به نام پروبوس را در اواسط ۲۷۶ به امپراتوری برگزیدند. به دنبال این انتخاب جنگ قدرتی بین دو طرف درگرفت و پروبوس، فرزند یک افسر ارتشی اهل بالکان، آمادهٔ رویارویی با فلوریان شد. فلوریان که با ارتشش از بسفر حرکت کرده بود مورد تأیید سنای روم قرار داشت و گل، اسپانیا، بریتانیا و ایتالیا از او حمایت می کردند. در مقابل پروبوس از حمایت سوریه، فنیقیه، فلسطین و مصر برخوردار بود. دو طرف درگیر جنگ هایی نامنظم در نزدیکی تارسوس شدند. پروبوس در مقایسه با فلوریان سپاهیان کمتری داشت و این در اصل استراتزی او بود تا با انجام نبردهای پراکنده به جای جنگ سخت تن به تن، آن را آنقدر طول بدهد تا سپاهیان فلوریان خسته شوند. سرانجام فلوریان پس از تنها چند ماه حکومت توسط سربازانش به قتل رسید ( برخی منابع احتمال داده اند که خودکشی کرده باشد ) و پروبوس به عنوان تنها امپراتور روم قدرت را در اوت یا سپتامبر ۲۷۶ در دست گرفت.
نخستین کاری که پروبوس پس از در دست گرفتن قدرت انجام داد مجازات قاتلان امپراتور اورلیان بود که احتمالاً در قتل تاسیتوس نیز دست داشتند. او سپس از شرق به سوی راین شروع به حرکت کرد و در این مدت از دریای مرمره و استان های تراکیه، موئسیا و پانونیا گذر کرد. در ۲۷۷ موفق شد تا گوت ها را شکست دهد و به عنوان گوتیکوس ملقب شود. پروبوس کمی پس از رسیدنش به راین، برای تصویب قدرتش در مجلس سنا به رم رفت.
بیشتر دوران فرمانروایی پروبوس به جنگ های دنباله دار با قبایل متجاوز در نواحی مرزی سپری شد. پس از مرگ پوستوموس، امپراتور گل ها در ۲۵۸، سرزمین گل به سرعت رو به زوال بود و همین امر سبب شده بود تا گروه های متعددی از مهاجمان وارد منطقهٔ راین شوند. از سوی دیگر در جنوب نیز قبایل لوگی و آلامانی موفق شده بودند تا از درهٔ نکار عبور کرده و خود را به گل برسانند. فرانک هاها نیز از راین عبور کرده و به مناطق شمالی تر در حال پیشروی بودند. پروبوس برای اینکه بتواند با تمامی این تهدیدات مقابله کند دست به تقسیم نیروهای خود زد. او فرماندهانش را برای مقابله با فرانک ها بسیج نمود و خود به نبرد علیه قبایل لوگی و آلامانی پرداخت. این استراتژی پیروزی بخش بود و پروبوس موفق شد تا حتی سمنون، رهبر لوگی ها و پسرش را اسیر نماید. دو گروه مهاجمین با شرایط روم موافقت کرده و هرآنچه که غارت کرده بودند را همراه با زندانی ها بازپس دادند. در پایان پروبوس نیز سمنون و پسرش را آزاد کرد.

جملاتی از کاربرد کلمه پروبوس

بونوسوس در اسپانیا و از والدینی بریتانیایی‌تبار و گل‌تبار زاده شد. او در دوران زمامداری پروبوس به یکی از فرماندهان موفق رومی بدل گردید اما در نبرد با ژرمن‌ها درمنطقهٔ راین در ۲۸۰ یا ۲۸۱ متحمل شکست سنگینی شد. بونوسوس که از تنبیه امپراتور وحشت داشت در همان زمان خود را در کلن امپراتور نامید و با پروکولوس، دیگر غاصب تاج و تخت همراه گردید. پروبوس برای سرکوب او وارد عمل شد و بونوسوس تا مدتی در برابر نیروهای امپراتور مقاومت کرد. اما او که از موقعیتش ناامید شده بود در نهایت خود را حلق‌آویز نمود. در مقابل پروبوس نیز از جان پسران و همسر بونوسوس گذشت.