هفتادر
معنی کلمه هفتادر در دانشنامه آزاد فارسی
روستایی تاریخی در ۳۴ کیلومتری شمال غربی اردکان در کنار جادۀ اردکان به نائین واقع در استان یزد. مورخان بنای این روستا را به «قباد ساسانی» نسبت می دهند. قباد در راه فارس به یزد، در ده فرسنگی شهرستان میبد آتشکده ای بنا کرد و فرمان داد تا هفت آتش از آتشگاه های بزرگ آن روزگار را به این محل بیاورند و در اطراف آتشکده، آبادی «هفت آذر» را ساخت این نام بعدها به «هفتادر» تغییر یافت. از بناهای تاریخی و دیدنی این روستا دروازه ای آجری و قدیمی مربوط به قرن ۹ق است که بخشی از آن به جا مانده است. این بنای تاریخی در شرق آبادی قرار دارد و روستاییان آن را دروازۀ «بزگله کن» می نامند. از مکان های تاریخی دیگر روستا امامزاده سیدمحمد است که ساختمان باشکوهی دارد و به روزگار صفوی مربوط می شود. مسجدجامع روستا از گل و خشت ساخته شده است و دارای گرمخانه و ایوان تابستانی است و سنگ قبرهایی به تاریخ قرن ۱۰ق در آن دیده می شود. از دیگر بناهای دیدنی این روستا می توان به «مسجدچادک» اشاره کرد. این روستا آب وهوای معتدل خشک دارد و در منطقه ای کویری واقع شده است.
جملاتی از کاربرد کلمه هفتادر
امامزاده سید محمد هفتادر مربوط به اواخر دوره صفوی است و در شهرستان اردکان، روستای هفتادر واقع شده و این اثر در تاریخ ۵ آذر ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۲۸۹۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آبانبار هفتادر مربوط به دوره پهلوی است و در اردکان، بخش عقدا، دهستان عقدا، روستای هفتادر واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۴۳۶۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.