نیمه تراوا
جملاتی از کاربرد کلمه نیمه تراوا
فیلتراسیون یک فرایند مکانیکی است که طی آن مواد معلق جامد از سیال (مایع یا گاز) جداسازی میشوند. اساس جداسازی در این روش اختلاف در اندازه ذرات جامد و سیال و استفاده از نیروی خارجی برای عبور مواد از یک غشاء نیمه تراوا است. روشها و دستگاههای بسیاری در صنایع مختلف و با ویژگیهای خاص برای مواد کاربرد مختلف وجود دارد. پارچههای نبافته که محصول روش مذاب دمشی ست، متخلخل هستند. در نتیجه میتوانند مایعات و گازها را فیلتر کنند. کاربردهای آنها شامل تصفیه آب، ماسک و فیلترهای تهویه مطبوع است. در طول همهگیری کووید-۱۹، استفاده از پارچههای نبافته و متعاقباً روش تولید مذاب دمشی بسیار مورد توجه قرار گرفته شد به طوری که قیمت مذاب دمشی از چند هزار دلار در هر تن به حدود ۱۰۰ هزار دلار در هر تن رسید.
اُسمز: حرکت محلول در یک محیط نیمه تراوا به سمت محیط غلیظ تر.
میکرودیالیز با استفاده از یک غشای نیمه تراوا به مولکولها و یونهای کوچک اجازه عبور میدهد. در عین حال، پروتئینها و پلیمرهای بزرگ اجازه عبور از غشا را ندارند. درنتیجه یک گرادیان اختلاف غلظت در دو طرف غشا ایجاد شده و به سیستم اجازه میدهد تا به آرامی به سوی تعادل حرکت کند. در این حالت ممکن است بلورهای پروتئینی تشکیل شوند.
دیالیز صفاقی یکی از شیوههای درمان جایگزینی کلیهاست که تقریباً از دو دهه پیش رواج فزایندهای یافتهاست که اساساً به دلیل سهولت و مناسب بودن و قیمت پایین آن است. در دیالیز صفاقی، انتقال آب و مواد حل شونده از خلال غشا که دو کمپارتمان حاوی مایع را از هم جدا میکند، انجام میشود. این دو کمپارتمان عبارتاند از: خون موجود در کاپیلرهای صفاقی که در نارسایی کلیه حاوی مقادیر بیشتری اوره، کراتینین، پتاسیم و… است و محلول دیالیز در حفره صفاقی که بهطور معمول حاوی سدیم، کلر استات و لاکتات است که با غلظت بالای گلوکز هیپراسمولار شدهاست. غشای صفاق به عنوان یک صافی عمل میکند، واقعاً یک غشا هتروژن، نیمه تراوا و حاوی سوراخها در اندازههای مختلف است که آناتومی و فیزیولوژی پیچیدهای دارد.