نماز میت

معنی کلمه نماز میت در دانشنامه آزاد فارسی

نماز میّت
مراسم نماز میت همسر امام خمینی (ره)
نمازی که پیش از دفن، و پس از انجام غسل و تکفین، بر میّت مسلمان که شش سال او پایان یافته باشد، خوانده می شود. بنابر احتیاط بهتر است که بر کمتر از شش سال نیز خوانده شود. این عمل، ارکان نماز را ندارد و در حقیقت نماز نیست، بلکه دعا است. حتی برخی فقیهان گفته اند که می توان به گفتن پنج بار تکبیر بسنده کرد. این نماز، وجوب کفایی دارد. طهارت در آن شرط نیست و بدون وضو و غسل می توان آن را به جا آورد. صورت آن پنج تکبیر است که بین آن ها دعا خوانده می شود. معمولاً پس از تکبیر اول شهادتین، بعد از تکبیر دوم صلوات بر پیامبر (ص) و آل او، بعد از تکبیر سوم دعا برای مؤمنان، و بعد از تکبیر چهارم دعا برای میّت می خوانند. عبارت های به کار رفته توقیفی نیست و می توان همین مفاهیم را با هر جمله ای ادا کرد. نماز میّت باید رو به قبله باشد و اذان و اقامه ندارد.

معنی کلمه نماز میت در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] نماز میت پس از مراسم غسل و کفن کردن میّت، بر جنازه او نماز مخصوصی خوانده میشود که نماز میّت نام دارد.
نماز خواندن بر میّت مسلمان، اگر چه بچه باشد، واجب است.
شروط وجوب نماز میت
باید پدر و مادر آن بچّه یا یکی از آنان مسلمان باشد و شش سال بچّه تمام شده باشد.
نحوه خواندن نماز میت
نمازگزار، نماز میّت را باید ایستاده و با قصد قربت بخواند؛ و در موقع نیّت، میّت را معیّن کند، مثلا" نیّت کند نماز می خوانم بر این میّت، قربت الی الله.
طهارت در نماز میت
...
[ویکی شیعه] نماز مَیّت از نمازهای واجب است که بر جنازۀ شخص مسلمان خوانده می شود. نماز میت از پنج تکبیر تشکیل شده است و پس از هر تکبیر، جز آخرین تکبیر، دعا و ذکرهای خاصی دارد. این نماز را باید ایستاده خواند.
نماز میت، رکوع، سجود، تشهد و سلام ندارد و برای خواندن آن نیازی به وضو، غسل، تیمم یا پاکی بدن نیست هرچند رعایت شرایط سایر نمازهای واجب بهتر است.
این نماز را می توان به جماعت خواند، هرچند خود مأمومین لازم است تکبیرها و دعاها را بخوانند.
[ویکی اهل البیت] خواندن نماز میت بر هر مسلمانی (و هر کسی که در حکم مسلمان است) در صورتی که شش سال او تمام شده باشد، واجب است. نماز میت را باید پس از غسل کردن میت و حنوط و کفن کردن او خواند و اگر نماز میت پیش از این ها یا در بین این ها خوانده شود کفایت نمی کند.
برای کسی که می خواهد نماز میت بخواند، لازم نیست شرایط لازم در نماز مانند طهارت بدن و لباس و غیره را دارا باشد یعنی کسی که می خواهد نماز میت بخواند، لازم نیست با وضو یا غسل یا تیمم باشد و بدن و لباسش پاک باشد و اگر لباس او غصبی هم باشد اشکال ندارد. اگر چه بهتر آن است که تمام چیزهایی را که در نمازهای دیگر لازم است، رعایت کند.
آنچه در نماز میت واجب است، عبارتند از:
از میان واجبات ذکر شده، نیت و قیام برای فرد قادر و تکبیرات رکن نماز میت هستند و بقیه واجب ها غیررکن هستند.
نماز میت پنج تکبیر دارد؛ به این صورت که لازم است نمازگزار پس از تکبیر اول شهادتین بگوید و پس از تکبیر دوم صلوات بر محمد و آل وی بفرستد و پس از تکبیر سوم برای مؤمنین و مؤمنات دعا کند و بعد از تکبیر چهارم برای میت دعا نماید و به دنبال آن تکبیر پنجم را بگوید و به این ترتیب نماز میت اقامه می شود.
البته نمازگزار هر چه قدر در دعاهای نماز جهد بیشتری داشته باشد و دعا بیشتر نماید و نمازش را با تفصیل بیشتری به جای آورد فضیلت افزون تری خواهد داشت. با توجه به آنچه گفته شد، اگر نمازگزار پنج تکبیر به ترتیب زیر بگوید کافی است:
ابتدا نیت کند و تکبیر اول را بگوید و پس از آن بگوید: «اشهد ان لا اله الا الله و أن محمداً رسول الله»؛ بعد تکبیر دوم را بگوید و پس از آن بگوید: «اللهم صل علی محمد و آل محمد»؛ بعد تکبیر سوم را گفته و پس از آن بگوید: «اللهم اغفرللمؤمنین والمؤمنات»؛ بعد تکبیر چهارم را گفته و پس از آن بگوید: «اللهم اغفر لهذا المیت» و اگر میت زن باشد، بگوید: «اللهم اغفر لهذه المیت»؛ و به دنبال آن تکبیر پنجم را بگوید.

جملاتی از کاربرد کلمه نماز میت

پیکر وی در روز دوشنبه ۱۵ دی ۱۳۹۳ در قم تشییع و پس از اقامه نماز میت توسط مکارم شیرازی در حرم فاطمه معصومه به خاک سپرده شد.
برای برگزاری مراسمی جهت وداع، پیکر روح‌الله خمینی در روز ۱۵ خرداد ۱۳۶۸ به مصلای تهران منتقل شد، یخچال بزرگی با دیوارهای شیشه‌ای بر روی چند کانتینر به‌طوری قرار گرفت تا مردم بتوانند جسد پیچیده در کفن را که عمامه‌ای سیاه به نشانه انتساب به سادات بر روی سینه داشت را ببینند. نماز میت در ساعات اولیه روز ۱۶ خرداد توسط سید محمدرضا گلپایگانی خوانده شد.
در صبح روز چهارشنبه، تشییع در تهران برگزار شد. در ابتدا مردم به سمت دانشگاه تهران در حرکت شدند و از آنجا به سمت میدان آزادی تشییع جنازه برگزار شد. در ساعت ۹ صبح، سید علی خامنه ای نماز میت خواند.‌ تشییع جنازه ابراهیم رئیسی در تهران، با پوشش زنده برخی شبکه‌های خبری همچون بی‌بی‌سی بود. در این مراسم، اسماعیل هنیه سخنرانی کرد. آمارهای اولیه از حضور چهار میلیون نفری تهرانی‌ها در این مراسم خبر می‌دهند.
خدیجه ثقفی در حدود ساعت ۹:۱۵ صبح ۱ فروردین ۱۳۸۸ در سن ۹۶ سالگی در بیمارستان خاتم‌الانبیا تهران درگذشت. در تاریخ ۲ فروردین و پس از اقامهٔ نماز میت توسط سید علی خامنه‌ای، در آرامگاه سید روح‌الله خمینی در بهشت زهرا و در کنار همسر و پسرش دفن شد.
به‌گفتهٔ ولیری، بیشتر منابع اوّلیه خاکسپاری فاطمه را شبانه، نهانی و بی حضور ابوبکر و عمر می‌دانند؛ ولی قول‌هایی نیز هست که ابوبکر در مراسم خاکسپاری حاضر بوده و نماز میت بر فاطمه خوانده‌ است. دنیس سوفی بر آن است که به خاطر تواتر روایت‌های رنجش فاطمه از ابوبکر، چنین می‌نماید که مراسم کفن و دفن فاطمه به‌خواستهٔ خودش شب‌هنگام برگزار شده تا ابوبکر، به‌عنوان رئیس اجتماع اسلامی، نتواند در مراسم تشییعش دستی داشته‌ باشد.
وی در واپسین روزهای دهه دوم محرم ۱۴۳۸ هجری قمری قم را ترک و عازم زیارت عتبات عالیات در عراق شد. او پس از زیارت ائمه در شهرهای نجف، کاظمین و سامرا؛ رهسپار کربلا شد. سرانجام در شامگاه ۶ آبان‌ماه ۱۳۹۵ هجری شمسی (مصادف با ۲۵ محرم ۱۴۳۸) در سن ۹۴ سالگی در کربلا درگذشت. سپس پیکر وی برای تشییع به نجف منتقل شد و در غرفه ۳۰ حرم علی بن ابی‌طالب امام اول شیعیان (در حجره کناری محل دفن ابوالقاسم خویی) به خاک سپرده شد، و نماز میت بر پیکر وی توسط فرزند روحانی‌اش، سیدحسین در شهر کربلا اقامه شد.
یعقوبی در ۲۰ بهمن سال ۱۳۹۶ هجری خورشیدی در سن ۹۳ سالگی درگذشت. یکروز بعد جسد وی در قم تا حرم فاطمه معصومه تشییع گردید و پس از اقامه نماز میت در صحن «امام رضا» حرم فاطمه معصومه در حجره «شهید مفتح» دفن گردید.
پیکر کشته‌شدگان حادثه در شب سه شنبه به تهران منتقل شدند. ابتدا در مراسمی با نام وداع به مصلی تهران منتقل شدند. پس از ساعاتی، پیکر برای مراسم نماز میت به امامت سید علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران به دانشگاه تهران منتقل شدند.
انصاریان در ۱۶ بهمن ۱۳۹۹ بنابر خواسته خودش، در قطعه ۲۲۲ بهشت زهرای تهران در کنار پدرش، اسماعیل انصاریان به خاک سپرده شد. عموی وی، حسین انصاریان بر پیکرش نماز میت خواند. مراسم خاکسپاری او با حضور خانواده، جمعی از دوستان، هنرمندان و ورزشکاران برگزار شد.
او طبق وصیتش، در قبرستان شیخان قم به خاک سپرده شد. برای مراسم تدفین دکتر محمد قریب، محمدرضا شاه پهلوی به همراه خودروهای دربار شخصا پیکر دکتر محمد قریب را از تهران تا قم همراهی کرد، و آیت‌الله سید شهاب الدین مرعشی نجفی نماز میت برای ایشان قرائت نمود.