نراق
معنی کلمه نراق در لغت نامه دهخدا

نراق

معنی کلمه نراق در لغت نامه دهخدا

نراق. [ ن َ ] ( اِخ ) قصبه مرکزی دهستان نراق از بخش دلیجان شهرستان محلات است. در 15هزارگزی مشرق دلیجان ، در ناحیه کوهستانی سردسیری واقع است و 3600 تن سکنه دارد. آبش از چشمه سارو قنات ، محصولش غلات و میوه های صیفی و سیب زمینی و لبنیات ، شغل اهالی زراعت و کرباس بافی و قالیچه بافی است. نراق یکی از قصبات قدیمی است و پیش از این اهمیتی بیش از این داشته. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ).

معنی کلمه نراق در فرهنگ فارسی

قصبه ای در مرکز دهستان تابع بخش دلیجان شهرستان محلات استان مرکز. در ۱۵ کیلومتری شمال خاوری دلیجان . کوهستانی سردسیر ۳۶٠٠ تن سکنه دارد. نراق یکی از قصبات قدیمی کشور و سابقا بیشتر اهمیت داشته است . صنایع دستی زنان قالیچه و کرباس بافی است .
قصبع مرکزی دهستان نراق از بخش دلیجان شهرستان محلات است در ناحیه کوهستانی سردسیری واقع است .

معنی کلمه نراق در دانشنامه عمومی

نَراق شهری در نزدیکی شهرستان دلیجان واقع در استان مرکزی ایران است. این شهر در میان شهرهای قم، کاشان و دلیجان و اصفهان است و آب وهوایی کوهستانی و سردسیر دارد. غار چال نخجیر در نزدیکی این شهر قرار دارد.
نراق در طول جغرافیایی ۵۰/۸۳۹۸۲۵۲۸ و عرض جغرافیایی ۳۴/۰۰۹۶۰۳۳ واقع گردیده است. این شهر از طرف شمال به کوه ال و از سوی شرق در ۱۸ کیلومتری به شهر دلیجان و از طرف جنوب به روستای سینقان راه دارد.
آب انبارهای شهر نراق یکی از شاهکارهای معماری دوره قاجار به شمار می روند. این آب انبارها در هر سه محله نراق یعنی محله بالا، محله پایین و محله بازار پراکنده اند. نیز در نراق بیش از ۱۵ آسیاب آبی وجود دارد و از همین روی در قدیم نراق را شهر آسیاب ها هم نامیده اند.
درباره نام نراق چند وجه تسمیه وجود دارد.
• گروهی بر این باورند که نام نراق ابتدا نراک به معنای شهر جاویدان بوده و بعدها که با ورود زبان عربی به ق تبدیل شده است.
• برخی دیگر اعتقاد دارند چون نراق اولیه را جمعی از اشعریون در قرن اول هجری بعد از ورود به قم و استقرار در این منطقه تأسیس کردند از قلب شده کلمه قرآن برای آن نام انتخاب کردند و کلمه نراق قلب شده کلمه قران می باشد.
• برخی می گویند نراق ابتدا نر عراق به معنای بلندی عراق عجم بوده که بعدها به نر آق یا نراق تقلیل یافته است.
• عده ای هم اعتقاد دارند نام ابتدا نر آق بوده به معنای بلندی که از دور سفیدی می زند. چون خاک بام نراق از یک نوع خاک رسی سفید رنگ تشکیل شده وجه تسمیه ان را نر آق نامیده اند.
• گروهی هم نراق را برگفته از نام ستاره ای می دانند.
نراق از قدمت تاریخی بالایی برخوردار است. برخی مورخان، تاریخ شکل گیری این شهر را قبل از اسلام می دانند و معتقدند در ابتدا ۷ روستای در مجاورت هم در این ناحیه وجود داشته است که اهالی آن ها به دین زرتشت و گبر بوده اند. نراق امروزی در دوره های پس از ورود اسلام به ایران و توسط شخصی ملقب به ریش بلند که سمت کدخدایی داشته، در مکان نراق سفلی احداث شده است. [ نیازمند منبع]
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۲٬۵۹۲ نفر ( ۸۷۲ خانوار ) بوده است.
از جاذبه های طبیعی نراق می توان به غار چال نخجیر اشاره کرد. غار آهکی و زنده که بیش از یک کیلومتر آن بهره برداری شده و امکان بازدید از آن مهیاست. دمای این غار در تمام سال ثابت بوده و از این بابت در همه فصول و ماه های سال پذیرای گردشگران است.
معنی کلمه نراق در فرهنگ فارسی

معنی کلمه نراق در دانشنامه آزاد فارسی

نَراق
آرامگاه بی بی زبیده خاتون، شهر شهری در استان مرکزی، بخش مرکزی شهرستان دلیجان. با ارتفاع ۱,۹۰۰ متر، در منطقه ای کوه پایه ای، در ۱۰۵کیلومتری شرق اراک و پانزده کیلومتری شرق شمالی دلیجان، سر راه دلیجان به کاشان، قرار دارد. اقلیم این شهر معتدلِ مایل به سرد و خشک و جمعیت آن ۳,۰۹۰ نفر است.

جملاتی از کاربرد کلمه نراق

مجموعه بازار نراق مربوط به دوره قاجار است و در نراق، بافت تاریخی شهر واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۲ آبان ۱۳۶۲ با شمارهٔ ثبت ۱۶۴۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
بخش مرکزی شهرستان دلیجان تنها بخش شهرستان دلیجان در استان مرکزی ایران است و مرکز آن شهر دلیجان است. نراق دیگر شهر آن است.
جوزغند یک نوع شیرینی محلی است که از نوعی هلوی محلی به اسم الگ که توسط زنان در روستا ها و شهر های منطقه کاشان بزرگ از جمله نراق از شهر های استان مرکزی و شهرستان های کاشان و نطنز درست می‌شود. این سوغات محلی از گرانترین سوغات‌های محلی شهرهای ایران به شمار می‌رود.
گو مبارک بی دلیلی کز نراق محفل ما را کشد سوی عراق
این محصول به غیر از نوع هلوی محلی (الگ) با میوه آلو، انجیر، گلابی و حتی انگور هم در نراق ساخته می‌شود.
او در شهر کاشان به دلیل بیماری وبای عمومی گسترده در کاشان و اطراف آن (از جمله نراق) در اول شب یکشنبه ۲۳ ربیع‌الثانی ۱۲۴۵ در نراق وفات کرد و در نجف، در صحن علی بن ابیطالب، در کنار آرامگاه پدرش تدفین شد. جنازه‌اش پیش از دفن به نجف اشرف منتقل و در جنب صحن آرامگاه حضرت علی در کنار قبر پدرش دفن گردید.