ملیله دوزی

معنی کلمه ملیله دوزی در لغت نامه دهخدا

ملیله دوزی. [ م َ لی ل ِ / ل ِ ] ( حامص مرکب ) عمل ملیله دوز. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ).عمل دوختن ملیله بر دامن و آستین و یقه لباس و جز آن : رواج ملیله دوزی و مفتول سازی و سرمه دوزی در البسه رسمیه. ( المآثر و الآثار ص 101 ). || ( ص مرکب ) به ملیله آراسته : نیم تنه ملیله دوزی.( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). رجوع به ملیله شود.

معنی کلمه ملیله دوزی در فرهنگ عمید

دوختن ملیله بر لباس یا چیز دیگر، عمل دوختن ملیله.

معنی کلمه ملیله دوزی در فرهنگ فارسی

۱ - عمل دوختن ملیله بر روی یقه آستین دامن لباس و غیره : [ رواج ملیله دوزی و مفتول سازی و سرمه دوزی درالبسه رسمیه ( بزمان ناصر الدین شاه ) . ] ( الماثرو الاثار . ۲ ) ۱٠۱ - ( صفت ) آنچه که ملیله دوزی شده : [ یقه جبه ملیله دوزی اش را صاف کرد . ]
ملیله دوزنده . آنکه ملیله دوزد .

جملاتی از کاربرد کلمه ملیله دوزی

خانم‌ها نیز مانند مردها شلوار می‌پوشیدند هنوز هم در روستاها زن‌ها بیشتر شلوار می‌پوشند و شلوار خانم‌ها در سده دوازدهم هجری از کمر تا قوزک پا با پنبه پر می‌شد آنچنانکه شناختن فرم پا مشکل بود خانم‌های متشخص و دولتمند شلوار گشاد تری می‌پوشیدند و چنان فاصله بین شلوار و ران و ساق پا با پنبه یا شبیه به آن پر یم شد که پاها به شکل گرز درمی‌آمد پیراهن خانم‌ها از کتان و پنبه یا ابریشم بود بر این پیراهن که خیلی بالاتر از زانو بود جلویش باز بود کمربندی که روی پیراهن بسته می‌شد از چرم یا پارچه‌ای معمولی یا ابریشم بود و معمولاً ملیله دوزی می‌شد که کمربند زنان ثروتمند در قسمت جلو با یک سگک زرین یا سیمین جواهر نشان بسته می‌شد به جای کمربند گاهی شال پنبه‌ای یا ابریشمی مورد استفاده قرار می‌گرفت.