مصحف عثمانی

معنی کلمه مصحف عثمانی در دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] مُصحَف عثمانی، نسخه ای از قرآن که به دستور عثمان تدوین شد. مصحف های عثمانی یا برخی از آنها را مصحف امام هم خوانده اند. علت گردآوری این مصحف، وجود نسخه های متفاوت از قرآن میان مسلمانان و اختلافات شدید میان آنان بوده است. پس از تهیه مصحف عثمانی، به دستور عثمان دیگر مصحف ها را نابود کردند. طبق دیدگاهی مشهور گردآورندگان مصحف عثمانی چهار نفر به نام های زید بن ثابت، عبدالله بن زبیر، سعید بن عاص و عبدالرحمان بن حارث بودند.
صحابه و امامان شیعه با یکسان سازی مصحف ها و مصحف عثمانی مخالفت نکردند؛ اما انتقاداتی درخصوص شیوه تدوین مصحف و برخی واژه های آن داشتند. به گفته محققان علوم قرآنی، خطاهای املایی در مصحف عثمانی راه یافته است. البته به باور آنها این مسئله دلیلی بر تحریف قرآن نیست؛ چراکه الفاظ قرآن حفظ شده اند.
شمار مصحف های عثمانی را از چهار تا نُه نسخه گزارش کرده اند. هریک از مصحف های عثمانی به یکی از شهرهای مهم جهان اسلام فرستاده شد تا مبنای قرائت قرآن قرار گیرد. امروزه اثری از آن مصحف ها در دست نیست؛ اما نسخه های فراوانی از روی آنها نوشته شد که قرآنی که امروزه در دست مسلمانان است، از روی آنها چاپ شده است.

جملاتی از کاربرد کلمه مصحف عثمانی

قریش صد و ششمین سوره قرآن بر اساس ترتیب مصحف عثمانی است که با موضوع یادآوری برخی نعمت‌های الهی به قریش و دعوت از آنان به پرستش خدای یگانه، در شهر مکه نازل شده‌است. ایلاف و ایلاف قریش از دیگر نام‌های این سوره است. این سوره مشتمل بر پنج آیه است که برخی دو آیهٔ آخر آن را یکی دانسته و در نتیجه تعداد چهار آیه برای آن گزارش کرده‌اند. تمام قراء و اغلب مفسران این سوره را مکی می‌دانند. از جهت ترتیب نزول، این سوره طبق نظر محمدهادی معرفت، از قرآن پژوهان شیعه، بر مبنای روایت ابن‌عباس، بیست و نهمین سوره‌ای است که بر محمد پیامبر اسلام نازل شده‌است.