مرتضی مطهری

معنی کلمه مرتضی مطهری در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] شهید آیت الله مرتضی مطهری یکی از شخصیت های برجسته و کم نظیر در تاریخ اسلام و یکی از دانشمندان اسلام شناس و محققان توانا به شمار می رود که با تلاش و مجاهدت فراوان توانست در تمامی رشته های معارف اسلامی، صاحبنظری ژرف اندیش و محققی دقیق و در پاره ای حوزه ها همچون فلسفه، فقه و اصول در قله اجتهاد قرار گیرد.
در روز ۱۳ بهمن ۱۲۹۸ شمسی، خدای کریم به عالم ربانی حاج شیخ محمد حسین مطهری و همسر مؤمنش ـ سکینه ـ فرزندی هدیه کرد
لمعاتی از شیخ شهید، ص ۸.
او در دوازده سالگی عطر روح بخش گلستان بزرگ حوزه علمیه مشهد را احساس کرد و عاشقانه به آن جا روی کرد
مجموعه آثار استاد شهید مطهری، ج ۱، ص۹.
مطهری با دقت، سرعت، نظم و تلاشی ستودنی به آموختن علوم اسلامی مشغول شد او نزد آیت الله صدوقی، کتاب «مطول» را فرا گرفت و در محضر آیت الله مرعشی نجفی، «شرح لمعه» را بیاموخت. او هم چنین از استادانی بزرگ همانند آیات سید صدر الدین صدر، سید محمد رضا گلپایگانی، سید احمد خوانساری، سید محمد تقی خوانساری، سید محمد حجت، سید محمد محقق یزدی ـ معروف به داماد ـانگجی و میرزا مهدی آشتیانی _که سلام خدا بر همگی آنان_ در علوم گوناگون بهره مند شد.دیدار با عالم ربانی حاج میرزا علی آقا شیرازی اصفهانی، مرتضی را وارد دنیایی جدید و شگفت انگیز کرد. حاج میرزا علی آقا با نهج البلاغه می زیست، با آن تنفس می کرد و روحش با این کتاب همدم و جمله های گرانقدر آن، ورد زبانش بود. و مهم تر آن که به هر آن چه می دانست عمل می کرد و راستی که مرد حقیقت و معنویت بود.
مطهری، مرتضی، سیری در نهج البلاغه، ص ۱۰ـ۱۲.
...
[ویکی شیعه] مرتضی مطهری (۱۲۹۸- ۱۳۵۸ش)، مشهور به شهید مطهری و استاد مطهری، متفکر و نویسنده شیعه در قرن ۱۴ و از شاگردان علامه طباطبائی و امام خمینی. او یکی از موثرترین روحانیان معاصر ایرانی در تفسیر آموزه های اسلام مطابق با نیاز روز محسوب می شود. مطهری در کلام و فلسفه اسلامی متبحر بود و آثاری در این باب دارد. پیش از انقلاب اسلامی، مبارزات فکری مطهری در مقابله با جریانات فکری مارکسیستی در ایران نقش قابل توجهی در رویگردانی جوانان از این تفکرات داشت. او از بنیان گذاران حسینیه ارشاد است. روزآمدسازی و تبیین آموزه های اسلام و تشیع، از ویژگی های فعالیت های فکری مطهری است. مطهری، آموزه های اسلامی را که پیشتر در قالب بیاناتی پیچیده ارائه می شد، به سبک ویژه خود، به صورت آسان و با زبان روز در اختیار مخاطبان قرار می داد. کتاب های او در موضوعات مختلف دینی بارها به زبان های مختلف منتشر شده است. مطهری از افراد تاثیرگذار و رهبران فکری انقلاب اسلامی ایران به شمار می رود. وی ریاست شورای انقلاب را تا روز شهادت بر عهده داشت.
سالروز شهادت مرتضی مطهری، در ایران روز معلم خوانده شده و آیین های بزرگداشتی در همین ارتباط برگزار می شود.
مرتضی مطهری در ۱۳ بهمن ۱۲۹۸ش در فریمان از توابع مشهد به دنیا آمد. پدرش محمدحسین مطهری از روحانیون خوشنام محلی بود. از ۱۳ سالگی (سال ۱۳۱۱ش) به حوزه علمیه مشهد رفت و بعد از چهار سال تحصیل در حوزه علمیه مشهد، در سال ۱۳۱۵ وارد حوزه علمیه قم شد. هشت سال در درس آیت الله بروجردی و ۱۲ سال در درس امام خمینی شرکت کرد.

جملاتی از کاربرد کلمه مرتضی مطهری

انسان و ایمان، نام کتابی از مرتضی مطهری است که به مقدمه‌ای بر جهان بینی اسلامی می‌پردازد.
جامعه و تاریخ کتابی از مرتضی مطهری است که پنجمین کتاب از مجموعه‌ای است که با عنوان مقدمه‌ای بر جهان‌بینی اسلامی از او منتشر شده‌است.
امامت و رهبری نام کتابی از مرتضی مطهری است که از مجموع شش سخنرانی وی در انجمن اسلامی پزشکان در زمستان ۱۳۴۹ گرفته شده‌است. این کتاب به زبان روسی نیز ترجمه شده.
آقانجفی در ماه‌های رمضان به قم می‌رفت و گاه در حجره پدر مرتضی مطهری می‌ماند.
یکی از نخستین عرصه‌های نقش‌آفرینی خامنه‌ای در جمهوری اسلامی، عضویت و فعالیت در شورای انقلاب بود. این شورا به دستور روح‌الله خمینی از اوایل آبان ۱۳۵۷ شکل گرفت و اعضای آن توسط او به‌تدریج انتخاب شدند، و به‌صورت رسمی در ۲۲ دی ۱۳۵۷ تشکیل گردید. خامنه‌ای در اواخر دی‌ماه به پیشنهاد مرتضی مطهری در این جلسات حضور پیدا کرد. شورا در این مقطع، مسئول تصمیم‌گیری‌های مهم از جملهٔ مذاکره با مقامات حکومت پهلوی و مقامات کشورهای خارجی بود.
در حین تدریس اخلاق به جمع کثیری از مستمعین، خمینی شروع به تدریس بخش‌های مهمی از درس فلسفه، مانند قسمت‌های مربوط به روح در اسفار اربعه از ملاصدرا و شرح منظومه از سبزواری، خطاب به گروهی منتخب از طلبه‌های جوان کرد که در بین آن‌ها نام مرتضی مطهری و حسینعلی منتظری نیز دیده می‌شد. این دو نفر بعدها و در جریانات مربوط به انقلاب کمک زیادی به خمینی کردند و از یاران اصلی او محسوب می‌شدند.
تفسیر منهج به لحاظ سلامت، روانی، جامعیت، از زمان نگارش آن مورد توجه عالمان بوده‌است و در میان امت اسلامی از معروفترین تفاسیر شیعه به‌شمار می‌رود. مرتضی مطهری در کتاب «خدمات متقابل ایران و اسلام» صفحه ۴۶۱، نوشته‌است: