مراسم تابوت

معنی کلمه مراسم تابوت در دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] مراسم تابوت یا تابوئیک یکی از شیوه های سوگواری امام حسین(ع) و واقعه عاشورا در شهر میانگ کابائو در کشور اندونزی. مراسم تابوئیک هر ساله از یکم تا دهم محرم در این شهر برگزار می شود. در این مراسم تابوت های عظیم توسط عزاداران حسینی به سوی ساحل دریا حمل می شود و همزمان برخی امور سوگوارانه انجام می گیرد و در نهایت «تابوئیک» به دریا انداخته می شود. این مراسم اختصاصی به شیعیان ندارد و شمار زیادی از اهل سنت نیز در آن مشارکت دارند.
این مناسک توسط سربازان شیعه ای که در دوران حکومت بریتانیایی ها در شبه قاره هند، در اندونزی ساکن شده بودند، در این منطقه رواج پیدا کرده است.
مراسم تابوئیک، حمل تابوت های نمادین و در پایان، انداختن آن به دریاست. این تابوت که «تابوئیک» نام دارد، با ارتفاعی بیش از ۱۰ متر، از چوب بامبو، خیزران و کاغذ ساخته شده است. گاه تابوئیک از نوعی چوب سخت، پارچه، کاغذهای رنگی و حتی از طلا ساخته می شود. در نوک تابوت ساخته شده، نمادی از بُراق (اسب تیزرو) قرار دارد.

جملاتی از کاربرد کلمه مراسم تابوت

در ناحیهٔ کارائیب، برای نمونه در جزیرهٔ ترینیداد نیز تعزیه به مراسمی نمادین مربوط می‌شود که به آن «تَجَه» یا «هوسَی» (حسین) می‌گویند. عمده‌ترین بخش آن آداب مربوط به مراسم تابوت است تجه را در روزهای محرم ساخته و پس از نمایش، آن را در آب غرق می‌کنند.
گفتنی است که این قبیل مراسم نمادین در نواحی دیگر جهان، از جمله در اندونزی با عنوان تابوت، نیز برگزار می‌شود. یکی از اصلی‌ترین مراسم سنتی مربوط به ماه محرم در اندونزی مراسم تابوت است. در یکی از نواحی اندونزی مردم تابوتی چوبی را که با کاغذهای رنگارنگ تزئین شده و بر روی آن قبر حسین بن علی تصویر شده است بر دوش می‌کشند و این تابوت را تمام روز به حرکت درآورده و در شهر می‌گردانند و در عصر عاشورا آن را به دریا می‌اندازند.
امام‌باره یا امام‌بارا اماکنی متعلق به شیعیان در هند است که برای عزاداری در ماه محرم کاربرد دارند. این واژه به معنای جایگاه امام است. به آن خانقاه نیز می‌گویند. مراسم تابوت که در میان شیعیان هند در ماه محرم برگزار می‌شود، در این مکان اجرا می‌شود.