مدافعان حرم

معنی کلمه مدافعان حرم در دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] مدافعان حرم، مدافعان حرم حضرت زینب(س) یا مدافعان حرم اهل بیت، گروه هایی که عمدتا پس از تخریب مقبره حجر بن عدی توسط گروه های تکفیری ـ تروریستی و تهدید این گروه ها مبنی بر حمله به حرم حضرت زینب، با هدف مقابله با داعش و دیگر گروه های مهاجم و جلوگیری از پیشروی آنها، به سوریه رفتند. عبارت مدافعان حرم، از اوایل ۱۳۹۲ش وارد ادبیات اجتماعی شد.
دهم اردیبهشت ۱۳۹۲ش، گروه تروریستی تکفیری جبهه النصره شاخه القاعده در سوریه، علاوه بر نبش قبر حجر بن عدی، تهدید به تکرار این اقدام در حرم حضرت زینب (س) کرد. سید حسن نصرالله، در اولین واکنش ها، ضمن آنکه حمله به حرم حضرت زینب را دارای پیامدهای بسیار خطرناک دانست، از کسانی سخن گفت که در حال دفاع از حرم حضرت زینب هستند و در این راه به شهادت می رسند.
پیش از نبش قبر حجر بن عدی، در سوم شهریور ۱۳۹۱ش، مزار محسن بن حسین(ع) در منطقه المشهد حلب در سوریه، مورد حمله نیروهای مخالف دولت سوریه قرار گرفت و پس از آن بود که گروه هایی برای جلوگیری از تکرار این اقدام درباره حرم سکینه دختر امام حسین(ع)، اقدام به دفاع از آن کردند. تشکیل تیپ ابوالفضل العباس در عراق، و اعزام به سوریه برای دفاع از حرم حضرت زینب(س) هم اقدامی بود که در بهمن ۱۳۹۱ رخ داد، اما استفاده از عبارت «مدافعان حرم»، اواخر اردیبهشت ۱۳۹۲ش در رسانه های ایرانی و فارسی زبان رایج شد.

جملاتی از کاربرد کلمه مدافعان حرم

نوروز ۱۳۹۸ که صدیق و همسرش مهمان برنامه تحویل سال نو در شبکه پنج بودند، او از تشریح نحوهٔ کشته شدن نیروهای مدافع حرم در جنگ داخلی سوریه در ساعات تحویل سال جدید انتقاد کرد. در بخشی از برنامه که حضور یک نیروی نظامی از تیپ فاطمیون با صدیق و همسرش هم‌زمان شده بود، آن شخص به بیان خاطراتی از مخاطرات خود در سوریه پرداخت و امیرحسین صدیق نسبت به صحبت‌های او دربارهٔ «نحوه مُردن» مدافعان حرم در جنگ سوریه انتقاد کرد و گفت که صحبت از قتل و خشونت در شب‌های منتهی به سال نو و عید نوروز جایز نیست و باید از خوبی‌ها حرف زد.
بزرگواری در اواخر و بعد از دوره نمایندگی خود در مجلس شورای اسلامی راهی سوریه شد و اکنون بعنوان یکی از مدافعان حرم فعالیت میکند.
حمله به حلب یا عملیات بازپس گیری حلب که اسم رمز آن از سوی ارتش سوریه عملیات فجر پیروزی خوانده می‌شود، آفندی است از سوی نیروهای مسلح سوریه و گروه‌های هم پیمان به ویژه مدافعان حرم تحت حمایت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی علیه بخش‌های تحت کنترل شورشیان در حلب. این عملیات پس از آن شروع شد که وقفه در حملات هوایی روسیه پایان یافت و نیروهای مسلح روسیه حمله با موشک‌های هوایی و کروز به شورشیان را در سرتاسر شمال غرب سوریه از سر گرفتند.
حسن صیادخدایی در سال ۱۳۵۱ در روستای باشماق از توابع دهستان کله‌بوز غربی از توابع بخش مرکزی شهرستان میانه در استان آذربایجان شرقی به دنیا آمد. صیاد خدایی در سال ۱۳۶۶ به عضویت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درآمد. وی بعدها با درجه سرهنگ به عنوان عضوی از مدافعان حرم فعالیت کرد. این عبارت درباره کسانی گفته می‌شود که به عنوان بخشی از سپاه قدس در سوریه و عراق علیه داعش می‌جنگند و مسئول عملیات فراسرزمینی هستند.‌ از صیاد خدایی به عنوان یکی از مهره‌های تاثیرگذار در صنعت نظامی ایران و یکی از کسانی که فناوری موشک و پهبادهای نقطه زن را به لبنان منتقل کرده است، یاد می‌شود.