محمود شهابی

معنی کلمه محمود شهابی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] «محمود شهابی»، فیلسوف و دانشمند بزرگ در سال ۱۲۸۲ ش، در تربت حیدریه ، از شهرهای خراسان ، در خانواده ای اهل علم متولد شد.
در پنج سالگی، بر حسب سنت خاندان های علمی، راه مکتب خانه را پیش گرفت و در مدت شش ماه پس از فراگیری الفبا و هجای کلمات، یک دوره کامل قرآن را فراگرفت. وی، پس از فراگیری مقدمات فارسی و عربی، عازم حوزه علمیه مشهد که استادان بنامی در آن به تدریس و تحقیق اشتغال داشتند، شد؛ استادان مبرزی، مانند آقا بزرگ حکیم ، آقا میرزا محمد فرزند آخوند خراسانی ، ادیب نیشابوری .
تحصیل و تدریس
وی، در جلسه درس همه بزرگان یاد شده و برخی دیگر از استادان متخصص و متبحر گمنام که جمعی از خواص و حقیقت جویان از محضر آنان استفاده می کردند، حاضر شد و در تمام حوزه های درسی از شاگردان نکته دان و شاخص بود. در همان زمان که خود به فراگرفتن دروس سطح و خارج و مطالعه و مباحثه و نوشتن تقریرات استادان می پرداخت، به خواهش جمعی از طالبان علم که در مرحله سطح (متوسطه) اشتغال داشتند، منطق و معانی و بیان و اصول و برخی دیگر از علوم درسی، برای آنان تدریس می کرد و شاگردان بسیاری از درس پرمایه ایشان برخوردار می شدند.
اجازه اجتهاد
در حدود سال ۱۳۰۵ ش، درس های اصلی خود را که عبارت از فلسفه عالی و دوره اجتهاد و فقه و اصول و ادبیات عالی بود، در مشهد به پایان رسانید و از چند تن از استادان بزرگ به دریافت اجازه اجتهاد نایل شد و چون شنیده بود که در اصفهان استادان بنامی، خاصه در فلسفه وجود دارند، رهسپار اصفهان گردید، اما پس از برخورد با استادان حوزه آن جا، خود را از حضور در جلسات درس آنها بی نیاز دید؛ فقط با چند تن از افاضل جوان آن جا که مجتهد یا قریب به اجتهاد بودند، جلسات مذاکره و مباحثه برقرار کرد و بیشتر اوقاتش به تدریس فلسفه و علوم منقول صرف می شد.
اقامت در اصفهان
...

جملاتی از کاربرد کلمه محمود شهابی

خواجه محمود ابن اسحاق شهابی سیاوشانی یا محمود شهابی از خوشنویسان و نستعلیق‌نویسان مهم و از شاگردان میرعلی هروی است. پدرش خواجه اسحاق شهابی سیاوشانی هروی مدتی کلانتر هرات بود. سیاوشان قصبه‌ای است در حوالی هرات. او ازجمله کسانی است که در سال ۹۳۵ عبیدخان ازبک از هرات به بخارا کوچ داد. در آنجا مدتی شاگردی میرعلی هروی را کرد اما بعدها میرعلی از او رنجیده خاطر شد چرا که او برخی از آثارش را بنام میرعلی امضا می‌کرد.
کاتوزیان در سال ۱۳۳۱ از پایان‌نامه خود با عنوان «عقد ضمان» دفاع کرد و مدرک کارشناسی خود را با درجه بسیار خوب به اتمام رساند. محمد سنگلجی، استاد دانشگاه تهران و از استادان او، در پشت رساله‌اش تصدیق نمود که او به درجه‌ای از اجتهاد رسیده‌است. کاتوزیان، در سال ۱۳۳۹ با دفاع از رسالهٔ دکترایش با عنوان «وصیت درحقوق مدنی ایران» و نظریهٔ ابتکاری‌اش با نام «شخصیت حقوقی ترکه»، دکترای حقوق گرفت. او نخستین دانشجوی ایرانی بود که در ایران دکترای حقوق می‌گرفت. محمود شهابی خراسانی، از استادان مهم او در حقوق بوده‌است.
از مهم‌ترین استادان فلسفه او می‌توان به حسن‌زاده آملی، مهدی حائری یزدی و سید رضی شیرازی و از استادان حقوق به سید حسن امامی، احمد متین دفتری و محمود شهابی اشاره کرد.