محمود شبستری

معنی کلمه محمود شبستری در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] شبستری، شیخ محمود بن عبدالکریم بن یحیی، عارف و شاعر نامدار آذربایجانی در قرن هشتم می باشد.
لقب او سعدالدین بود و حاجی خلیفه لقب او رانجم الدین خوانده است.
زندگی نامه
دربارۀ زندگی او اطلاعات اندکی در دست است.ظاهرآ در نیمۀ دوم قرن هفتم در شبستر به دنیا آمد. برخی محققان متأخر ، در تعیین زمان دقیق ولادت شبستری، از روی تذکره هایی که وفات او را در ۷۲۰ و عمر وی را ۳۳ سال نوشته اند، به اشتباه، ولادت او را در ۶۸۷ دانسته اند.
اساتید
در سعادت نامه منسوب به شبستری از فردی به نام امین الدین به عنوان استاد وی یاد شده است. لاهیجی نیز منظور شبستری را از «مرد کار دیده» در ابتدای گلشن راز، امین الدین دانسته است.تنهاصوفی ای که در آن دوره به این نام شناخته شده، امین الدین حاج بُلَه است.به نوشتۀ لویزن شاید منظور از امین الدین، حاجی امین الدین عبدالسلام بن سهلان خُنجی باشد.شخصی به نام بهاءالدین یعقوب تبریزی را نیز از استادان او دانسته اند.
شاگردان
...

جملاتی از کاربرد کلمه محمود شبستری

در کتاب سعادتنامه اثر شیخ محمود شبستری آمده که حفده عطاری پرسید: «جهان مُحدَث است یا قدیم؟» و بابافرج پاسخ داد: «که فرج تا که چشم بگشاده‌است نظرش بر جهان نیفتاده‌است. وصف چیزی چه بایدت پرسید که دل و دیده هرگز آن بندید؟». امام با شنیدن این سخن، «مرد کار را بشناخت» و «تختهٔ علم را در آب انداخت».
برخی خواجه جلال الدین را از نوادگان شیخ محمود شبستری و برخی برادر او دانسته‌اند.
این بنا توسط تیمور گورکانی ملقب به تیمور لنگ در سال ۷۸۰ هجری قمری بدستور خود وی جهت بزرگداشت شیخ محمود شبستری ایجاد شده است و در سال ۱۳۸۷ هجری شمسی توسط خیری به نام محمد رضا دادرس با همکاری شهرداری شبستر بصورت مجموعه فعلی که شامل سینما، آمفی تئاتر، سالن نمایشگاه، کلاس‌های صنایع دستی و … است، تکمیل شده است.
شاعر و عارف بزرگ ایرانی شیخ محمود شبستری قرن ۶۸۷ ه.ق در وصف چشم دجال و عیسی توضیح کامل داده.
بقعه شیخ محمود شبستری مربوط به دوره تیموریان است و درداخل بافت شهری شهرستان شبستر واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۰ مهر ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۱۹۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.