محمد خالصی زاده

معنی کلمه محمد خالصی زاده در دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] محمد خالصی زاده (۱۳۸۳ـ۱۳۰۸ق) از علمای مبارز علیه استعمار انگلیس در ایران و عراق بود. خالصی زاده بعد از حمله انگلیس به بندر فاو در ۱۳۳۲، به همراه پدرش و یکی از علمای کاظمین، مردم این شهر را برای جنگ با انگلیسی ها بسیج کردند. در قیام مردم عراق در ۴ شوال ۱۳۳۸/ ۱۹۲۰ به مردم انقلابی پیوست. حکومت عراق به خاطر تحریم انتخابات عراق، خالصی زاده و پدرش را تبعید کرد.
خالصی زاده در تهران روزنامه اتحاد اسلام را منتشر کرد و به دلیل تحریک مردم به اغتشاش زندانی و یا به مناطق مختلف کشور تبعید شد. دولت ایران وی را به زادگاهش کاظمین تبعید کرد.
محمد خالصی زاده در ۱۳۰۸ق در شهر کاظمین به دنیا آمد. پدرش شیخ مهدی خالصی از مراجع شیعیان از خاندان خالصی در کاظمین عراق بود. او پس از مراجعت از مراسم سخنرانی به مناسبت جشن میلاد پیامبر اکرم، دچار عوارضی شبیه مسمومیت شد و مدتی بعد در آذر ۱۳۴۲ در بغداد درگذشت و در حجره درس خود در صحن حرم کاظمین به خاک سپرده شد.
[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از دانشنامه جهان اسلام است
محمد خالصی زاده از علمای مبارز علیه استعمار انگلیس در ایران و عراق است.
شیخ محمد، از علمای مبارز علیه استعمار انگلیس در ایران و عراق. او در 1308 در شهر کاظمین به دنیا آمد. پدرش شیخ مهدی خالصی از مراجع شیعیان از خاندان خالصی در کاظمین عراق بود.
شیخ محمد، علوم اسلامی را نزد پدر و عموهایش (شیخ صادق خالصی و شیخ راضی خالصی) و سپس نزد استادانی چون محمدکاظم خراسانی، میرزامحمدتقی شیرازی و شیخ عبدالحسین کاظمی فراگرفت و در جوانی به درجه اجتهاد نایل آمد. وی علاوه بر علوم اسلامی، علوم دیگر مانند ریاضیات، طبیعیات و طب را نیز فراگرفت و به زبانهای انگلیسی، فرانسه، ترکی و فارسی تسلط یافت.
پس از آغاز جنگ جهانی اول و حمله انگلیس به بندر فاو در 1332، خالصی زاده به همراه پدرش و آیت اللّه سید مهدی حیدری از علمای کاظمین، مردم این شهر را برای جنگ با انگلیسی ها بسیج کردند.(هاشم دباغ، ج1، ص126ـ127)
در قیام مردم عراق در 4 شوال 1338/1920 به رهبری میرزا محمدتقی شیرازی در کربلا، خالصی زاده به مردم انقلابی پیوست و در کنار رهبری این قیام، یکی از گردانندگان اصلی آن شد.
انگلیسی ها برای سرکوب قیام، کربلا را محاصره کردند و تسلیم شدن هفده نفر از رهبران قیام را از شروط ترک مخاصمه دانستند و سرانجام وارد کربلا شدند، ولی نتوانستند شیخ محمد را دستگیر کنند.
در 1340/1921 ملک فیصل قرارداد تحت الحمایگی انگلیس را در قبال پادشاهی عراق پذیرفت که به اعتراضات گسترده مردمی انجامید. در پی آن، کمیته ای پنج نفره از شخصیت های سیاسی و مذهبی تشکیل شد که خالصی زاده نیز عضو آن بود. اعضای این کمیته در دیدار با ملک فیصل مخالفت مردم عراق با قیمومت انگلستان را اعلام نمودند.

جملاتی از کاربرد کلمه محمد خالصی زاده

مرحله اول، در زمان سلطنت احمدشاه و رییس‌الوزرا بودن رضاخان بود و رضاشاه هنوز به سلطنت دست نیافته بود. در این زمان، وی به جرم مخالفت با جمهوری‌خواهی و برگزاری تظاهرات به حمایت از سید حسن مدرس و محمد خالصی زاده و نیز انتشار مقالات تند در روزنامه اتحاد اسلام و تحریک مردم به قتل ماژور ایمبری کنسول آمریکا، در اواخر تیرماه ۱۳۰۳ ش. به همراه سید رضا فیروزآبادی و سید محمدتقی هراتی به مدت هفت ماه به منطقه کلات نادری مشهد تبعید شد. در میان راه، شایعه ی حکم اعدام لنکرانی به اطلاع او می‌رسد و او با ارسال تلگرامی آتشین به حکام وقت، ایشان را از عواقب شوم این کار برحذر می‌دارد که حکم اعدام وی شایعه ای بیش نبود.