مجتهد مطلق

معنی کلمه مجتهد مطلق در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مجتهد مطلق به شخص قادر بر استنباط حکم شرعی در همه ابواب فقهی اطلاق می شود.
مجتهد مطلق، مجتهدی است که به واسطه ملکه اجتهاد ، بر استنباط همه احکام شرعی از ادله آنها ( اماره یا اصل عملی ) در تمام ابواب فقه قادر است.بعضی، قدرت بر استنباط همه احکام شرعی را، توانایی بر استنباط نوع آن احکام دانسته اند، زیرا به یقین، مراد این نیست که مجتهد مطلق، توانایی استنباط تمام احکام شرعی را داشته باشد، چون ممکن است به واسطه پیچیدگی و مشکل بودن آن، دچار تردید گردد.
مباحث مطرح شده درباره مجتهد مطلق
در کتاب های اصولی درباره مجتهد مطلق و اجتهاد مطلق، مباحثی مطرح است، از جمله:۱. آیا اجتهاد مطلق در خارج، امکان تحقق دارد یا محال است؟۲. پس از پذیرش امکان اجتهاد مطلق، مسائل زیر مطرح می گردد:ا) آیا مجتهد مطلق می تواند فتوا بدهد یا خیر؛ یعنی آیا منصب افتا برای او ثابت است، و آیا خود نیز می تواند به رای و نظر خویش عمل نماید یا خیر؟ب) آیا منصب قضا برای او ثابت می شود و او حق صدور حکم در دعاوی و خصومات را دارد یا خیر؟ج) آیا او شایستگی تصدی مسئولیت حکومت بر جامعه را دارد یا خیر؟
عناوین مرتبط
اجتهاد مطلق (متجزی).

جملاتی از کاربرد کلمه مجتهد مطلق

«از فرستادن حضرت معظم له به ایران بنا به تقاضای جنابعالی و سایر مؤمنین چاره نیست، لذا با نهایت دشواری و سختی از مفارقت ایشان، وسائل حرکت جناب معظم له را فراهم نمودم و بحمدالله المتعال، جامع کمالات علمیه و عملیه در نهایت تقوا و ثقه عدل جلیل نبیل، ذو قوه قدسیه و سلیقه مستقیمه و ملکه را سخه، مجتهد مطلق جائز الحکم، نافذالامر ان شاء الله تعالی در آنچه می‌نویسند اگر جایی افاده تازه و تحقیقی داشته باشند، به جهت حقیر بفرستند تا من و رفقا مستفیض شویم.»