قم و حوزه علمیه

معنی کلمه قم و حوزه علمیه در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بی شک در جهان اسلام به خصوص در تاریخ تشیع، یکی از پدیده های مهم و بزرگی که تاکنون منشأ آثار و برکات عظیم و بسیاری شده، و موجب تحولات علمی، فرهنگی و سیاسی ریشه دار و فراگیری گشته است، حوزه های علمیه قم می باشد، از این رو شایسته است که همواره مورد توجه قرار گیرد و مسلمانان جهان، با این حوزه عظیم و آثار آن آشنا باشند.
برای این منظور به سه موضوع مهم در این زمینه به طور اختصار می پردازیم.۱. دور نمایی از تاریخچه حوزه علمیه قم از عصر امام صادق علیه السّلام تاکنون.۲. نظری به آثار درخشان حوزه و فرزانگان برخاسته از آن.۳. نگاهی بر تحولات برجسته فرهنگی، اجتماعی و سیاسی حوزه.
دور نمایی از تاریخچه حوزه علمیه قم
← چگونگی گسترش تشیع در قم
هدف اصلی حوزه های علمیه، فراگیری علوم اسلامی و در رأس آن، فقه جعفری، و تبلیغ و ترویج آن علوم است. بنابراین هدف اصلی حوزه بر دو پایه نهاده شده:۱. اسلام شناسی عمیق؛ ۲. اطلاع رسانی به مسلمانان سراسر جهان.آثار درخشان حوزه علمیه قم بسیار فراوان و فرزانگان برخاسته از آن بی شمار ولی ما به عنوان نمونه به ذکر چند اثر و چند نفر اشاره می کنیم.۱. پرورش اساتید برجسته در رشته های گوناگون اسلامی همانند علوم قرآنی و تفسیر و فقه، اصول، و ادبیات، منطق، کلام، فلسفه، اخلاق و تاریخ اسلام و تشیع ایران و....۲. تربیت نویسندگان توانا و برجسته و محققین نامدار که این ها نهضت عظیم فکری به راه انداختند.۳. تربیت علما و رجال سیاسی همچون حضرت امام خمینی، آیت الله صدوقی، شهید قدوسی، شهید مطهری، دکتر بهشتی و صدها دانشمند و محقق و عالم بزرگ که هر کدام استوانه های بزرگ علم و کمال اند از این حوزه برخاستند.۴. ایجاد بیش از یکصد مرکز تحقیقاتی در سطح حوزه علمیه قم.
تحولات برجسته فرهنگی، اجتماعی و سیاسی حوزه
...

جملاتی از کاربرد کلمه قم و حوزه علمیه

شهیدی از شاگردان برجستهٔ علی‌اکبر دهخدا و بدیع‌الزمان فروزانفر در دانشگاه تهران بود و در سال ۱۳۴۰ دکترای خود را در رشته ادبیات فارسی و تاریخ دریافت کرد. او همچنین در حوزه علمیه قم و حوزه علمیه نجف زیر نظر سید حسین طباطبائی بروجردی، سید ابوالقاسم خویی تحصیل کرد و درجه اجتهاد داشت.