قره چای. [ ق َ رَ ] ( اِخ ) دهی از بخش رامیان شهرستان گرگان واقع در 10000 گزی جنوب رامیان. موقع جغرافیایی آن کوهستانی و سردسیر است. سکنه آن 85 تن. آب آن از چشمه و محصول آن غلات ، لبنیات ، ابریشم. شغل اهالی زراعت و گله داری و صنایع دستی زنان بافتن پارچه های نخی ، ابریشمی ، شال است. راه مالرو دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ). قره چای. [ ق َ رَ ] ( اِخ ) دهی از دهستان کسبایر بخش حومه شهرستان بجنورد واقع در 3 هزارگزی خاورمالرو عمومی بجنورد به شقان. موقع جغرافیایی آن کوهستانی و سردسیر است. سکنه آن 58 تن. آب آن از چشمه و محصول آن غلات ، بنشن ، میوه جات. شغل اهالی زراعت است. راه مالرو دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ). قره چای. [ ق َ رَ ] ( اِخ ) دهی از دهستان مرکزی بخش مانه شهرستان بجنورد واقع در 11هزارگزی جنوب خاوری مانه و 4 هزارگزی خاور مالرو عمومی بجنورد به محمدآباد. موقع جغرافیایی آن دامنه و گرمسیر است. سکنه 229 تن. آب آن از رودخانه و چشمه ومحصول آن غلات ، پنبه. شغل اهالی زراعت و مالداری است. راه مالرو دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).
معنی کلمه قره چای در فرهنگ فارسی
دهی از دهستان کسبایر بخش حومه شهرستان بجنورد واقع در ۳ هزار گزی خاور مالرو عمومی بجنورد به شقان و موقع جغرافیایی آن کوهستانی و سردسیر است .
معنی کلمه قره چای در دانشنامه عمومی
قره چای (روستا). قره چای روستایی است از توابع بخش مرکزی شهرستان ساوه در استان مرکزی ایران. این روستا در دهستان قره چای قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۸۵۴ نفر ( ۱۷۰ خانوار ) است. قره چای (قبه). قره چای ( به ترکی آذربایجانی: Qaraçay ) یک منطقه مسکونی در جمهوری آذربایجان است که در شهرستان قوبا واقع شده است. قره چای ۱۲۴۵ نفر جمعیت دارد. قره چای (مانه). قره چای، روستایی در دهستان اترک بخش مرکزی شهرستان مانه در استان خراسان شمالی ایران است. بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، جمعیت این روستا برابر با ۱۹۴ نفر ( ۶۰ خانوار ) بوده است.
معنی کلمه قره چای در دانشنامه آزاد فارسی
قَرَه چای قومی ترک زبان، ساکن کوه پایه های شمالی کوه های قفقاز. در قرن ۱۶ زیر سلطۀ کَبَردیها بودند. از ۱۷۳۳ تا ۱۸۲۸ ترکیه بر آن ها حکومت می کرد و سپس روس ها بر آن ها حاکم شدند. در ۱۹۴۳ قره چایی ها، که متهم به همکاری با آلمانی ها شده بودند، به دستور استالین به بخش آسیایی روسیه تبعید شدند و در ۱۹۵۷ اجازۀ بازگشت به سرزمین خود را یافتند. قره چای ها در جمهوری مردمی منطقۀ کوهستانی، در جمهوری خودمختار قره چای ـ چرکس (۱۹۲۲) و جمهوری خودمختار قره چای (۱۹۲۶)، که چهارپنجم جمعیت آن از قره چایی ها تشکیل می شد نیز حضور داشتند. جمهوری خودمختار قره چای در ۱۹۴۳ منحل شد.
جملاتی از کاربرد کلمه قره چای
در استان مرکزی ایل کلهر زندگی میکند که ریشه در ایل کلهر استان کرمانشاه دارد. ایل کلهر در حوالی شهرستان ساوه و در بین رودخانه قره چای و شهرستان همدان سکنا دارد.
نعمتیه یا خارپهلو روستایی در دهستان جاورسیان بخش قره چای شهرستان خنداب استان مرکزی ایران است. شغل اصلی مردم روستا کشاورزی و باغداری است.
روستای خلیله ده از جهت شمال با روستای شیروانه ده از جهت جنوب شرقی با روستای جوریم، از جهت شرق با روستای قره چای و از غرب با روستای خشندرق همجوار است.
خانقاه علیا روستایی در دهستان جاورسیان بخش قره چای شهرستان خنداب استان مرکزی ایران است.
خنداب از سه محله تشکیل شدهاست که اکثراً به زبان ترکی و اقلیتی لری سخن میگویند. اکثر مردم خنداب آذری هستند به زبان ترکی آذربایجانی سخن میگویند همچنین بخش قره چای هم از مردم لر میباشند به زبان لری سخن میگویند.که عمدتاً در منطقه شراو (بخش قره چای) و روستایهای هممرز ملایر و شازند زندگی می کنند.
جنگل و ارتفاعات اولنگ بخشی از چشمانداز منطقهٔ جنگلی در جنوب شهرستان رامیان در استان گلستان و همچنین شمال شهر شاهرود است که به علت وجود اقلیم مرطوب و خنک و جاده آسفالت در هر چهار فصل سال پذیرای بسیاری از مسافران و گردشگران است. این جنگل تا شهر رامیان ۳۵ کیلومتر و تا شاهرود ۵۰ کیلومتر فاصله دارد. سرچشمه رودخانه قره چای رامیان از ارتفاعات اولنگ سرچشمه میگیرد.
حسینیه ، روستایی با ۱۴۰ خانوار و ۵۹۲ نفرجمعیت و از توابع [[بخش قره چای شهرستان خنداب|در استان مرکزی ایران است.
انجیلاوند -دهی است از ساوهٔ جبل و آنرا انجیل بن نوذر بنا کردهاست و چون او بدین موضع فرود آمدهاست این موضع بیشهای بودهاست پر از درخت انجیر بدان موضع این دیه بنا کردهاست و انجیلاوند نام نهاده. (از تاریخ قم ص ۸۵) در فرهنگ جغرافیایی دو ده بدین نام بشرح زیر آمده: انجیل آوند علیا که دهی است از بخش مرکزی شهرستان ساوه. آب آن از رودخانهٔ قره چای و محصول آن غلات، پنبه، چغندرقند و زیره است. انجیل آوند سفلی که دهی است از بخش مرکزی شهرستان ساوه آب آن از رودخانهٔ قره چای و محصول آن بنشن، پنبه و چغندرقند است. (فرهنگ جغرافیایی ایران ج ۱)
همچنین رودهای بمپور، هلیل رود، ماشکل، شور، کال شور، جوین، کر (۲۸۰کیلومتر)، زایندهرود (۴۰۵ کیلومتر)، حبله رود، قره چای (۵۴۰ کیلومتر)، کرج (۲۴۵کیلومتر)، جاجرود و کشف رود (۳۰۰ کیلومتر) نیز به حوضه مرکزی میریزند.
بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت بخش قره چای شهرستان خنداب در سال ۱۳۹۰ برابر با ۳۲۶۹۷ نفر بوده است.