قرطاجنه

معنی کلمه قرطاجنه در لغت نامه دهخدا

( قرطاجنة ) قرطاجنة. [ ق َ ن َ ] ( اِخ ) کارتاژ. و آن را قرطاجنه اندلس گویند. شهری است در اسپانیا بر کنار دریا که لنگرگاه و مرکز صنعتی است. در این شهر کلیسای بزرگی از قرن سیزدهم م. و آثاری از رومانیهاست. این شهر را سردار قرطاجنه ای هسدروبعل به سال 243 ق.م. بنیاد کرد و به نام قرطاجنه نو نامیده شد. در عهد رومانیها و اعراب این شهر عظمت و رونق گرفت و به سال 1269م. به اسپانیا داخل گردید. جمعیت آن به سال 1954م. پنجاه هزار نفر بود. ( الموسوعة العربیة ). رجوع به کارتاژ شود.
قرطاجنة. [ ق َ ن َ ] ( اِخ ) روستای کوچکی بود در خلیج تونس ، و آن را قرطاجنه تونس گویند. در ده میلی شمال پایتخت تونس گروهی از کنعانیان که به سرکردگی ملکه فنیقی دیدو از صور بیرون شدند آنجا را بنیاد کردند. این ده به نهایت درجه نیرو و ثروت رسید و در کنار دریای سفید تمدن شگرفی را به وجود آورد و در قرن ششم ق. م. پس از آنکه شهر صور به بابل تسلیم شد قرطاجنه مرکز مستعمرات کنعانی در شمال آفریقا و اسپانیا گردید. گویند جمعیت این شهر به هفتصدهزار تن بالغ میگردید. نوع حکومت آن جمهوری اشرافی بود که دو حاکم که مدت حکومت هر یک ، یک سال است آن را اداره میکردند و دارای مجلس سنا مرکب از سیصد نماینده بود، که تا آخر عمر به نمایندگی انتخاب میگردیدند. مردم آن دین کنعانیان را داشتند و بعل و ملقرت صور را میپرستیدند و آدمیان قربان میکردند. لشکریان آن را جیره خواران تشکیل میدادند ولی نیروی واقعی آن در ناوگان دریایی نیرومند و بازرگانی وسیع آن نهفته بود. صادرات بازرگانی آن تا قصدیر که معتقدند در جنوب غربی انگلستان ( کورنویل ) یا جنوب غربی اسپانیا قرار دارد میرسید. این شهر با یونان در لیبی و در صقلیه ( سیسیل ) به مبارزه برخاست و به سال 536 ق.م. مردم آن کوشش یونانیان را برای پیاده شدن در کورسیکا به شکست منجر ساختند و به سال 480 ق.م. یونانیان از کوشش مردم قرطاجنه برای تصرف بقیه سیسیل جلوگیری کردند. آنگاه مردم قرطاجنه با رومیان به پیکار پرداختند. در جنگ دریائی نخستین ( 268 - 241 ق.م. ) مردم قرطاجنه به سرکردگی هملقاربرکه شکست خوردند و مجبور شدند که دژها و استحکامات نظامی خود را در جنوب سیسیل از دست بدهند. اینان در اسپانیا شالوده یک امپراطوری راریختند و از آنجا ابن هملقارحانی بعل جنگ دوم ( 218 -202 ق.م. ) را رهبری کرد و از جبال پیرنه و آلپ عبور کردند و به رومیها شکستهای فاحش وارد ساختند ولی رومیها به قرطاجنه یورش بردند و ابن هملقار ناگزیر شد که به افریقا بازگردد. قرطاجنیان در زاما ( الجزایر ) به سال 202 ق.م. شکست خوردند و به سال 146 ق.م. رومان ها آن شهر را پس از محاصره طولانی که مردم از خودمقاومت های قهرمانانه بروز دادند ویران ساختند. و به سال 45 ق.م. قیصر گروهی از رومیان را بر آن حکومت داد و این شهر رونق و اعتبار یافت. فندال به سال 439م. آن را تصرف کرد و به سال 553 م. به امپراطوری بیزانس پیوست. اعراب به سال 698 م. آن را فتح کردند و در این گیرودار متحمل زیانهای فاحشی گردید. در این شهر قدیس لویی نهم امپراطور فرانسه به سال 1270 م. وفات یافت. وی سرکردگی جنگ صلیبی را به عهده داشت و چون فرانسویان تونس را تصرف کردند در قرطاجنه کلیسای بزرگی به نام وی بنا کردند که در آن کاخ پادشاهی قرارداشت. ( الموسوعة العربیة ). و رجوع به کارتاژ شود.

معنی کلمه قرطاجنه در فرهنگ فارسی

یکی از شهرها و بنادر قدیم اسپانیا واقع در جنوب شرقی کشور در ساحل بحرالروم ( مدیترانه ) از ایالت مورسی ۱۴۳/٠٠٠ تن سکنه دارای معادن سرشار سرب و نقره صنایع فلزکاری کشتی سازی شراب سازی و تصفیه نفت . این شهر در ۲۲۳ ق م . توسط مردم قرطاجنه بنا شد . مدتها در دست اعراب مسلمان و مرکز اشاعه تمدن اسلامی بود .
روستای کوچکی بود در خلیج تونس و آنرا قرطاجنه تونس گویند در ده میلی شمال پایتخت تونس گروهی از کنعانیان که بسرکردگی ملکه فنیقی دید و از صور بیرون شدند آنجا را بنیاد کردند .

معنی کلمه قرطاجنه در دانشنامه آزاد فارسی

قَرطاجنه
رجوع شود به:کارتاژ

جملاتی از کاربرد کلمه قرطاجنه

بعداز رسیدن نیروهای کمکی، حسان دوباره عازم قرطاجنه شد و توانست رومیان به شدت را منهزم سازد و کنترل شهر را بدست بگیرد و پس از آن راهی غرب شد تا نیروهای رومی به کلی منهدم و نابود سازد و کنترل مناطق غربی را بدست بگیرد.
پیش از رسیدن صلیبیون به خاک تونس، شورایی از علما و بزرگان و فقها در دربار مستنصر تشکیل شد که از مهم‌ترین تصمیمات اولین جلسهٔ آن، زمین‌گیر کردن نیروهای صلیبی در ساحل قرطاجنه بود تا نتوانند به سایر نقاط ساحلی دسترسی پیدا کنند. گروهی از افراد این شورا اعتقاد داشتند، به هیچ‌وجه نباید به آن‌ها اجازه ورود به بندرگاه پایتخت داده شود. از دیگر اقدامات فوری حفصی‌ها، تشکیل سپاه مخصوص هزار نفری از نیروهای کارآمد با لباس مخصوص بود که اطراف محل سکونت مستنصر را تحت مراقبت داشتند؛ زیرا تونس با توجه به حضور انبود یهودیان و مسیحیان وضعیتی خاص داشت و بارها شایعه شده بود که خلیفه به قیروان فرار کرده‌است.