فورسپس
معنی کلمه فورسپس در لغت نامه دهخدا

فورسپس

معنی کلمه فورسپس در لغت نامه دهخدا

فورسپس. [ فُرْ س ِ ] ( فرانسوی ، اِ ) آلت جراحی که در موقع دشواری وضع حمل به کار می برند. ( فرهنگ فرانسه به فارسی نفیسی ). بوسیله فرسپس نوزاد را در حالات دشوار از رحم بیرون می کشند.

معنی کلمه فورسپس در فرهنگ فارسی

آلت جراحی که در موقع دشواری وضع حمل بکار می برند . به وسیله فورسپس نوزاد را در حالات دشوار از رحم بیرون می کشند .

معنی کلمه فورسپس در دانشنامه عمومی

فورسپس ( به انگلیسی: Forceps ) یا انبر ابزاری دستی بوده و برای گرفتن و نگه داشتن اشیاء بکار می رود. زمانی از فورسپس استفاده می شود که به علت عمیق بودن ناحیه عمل، ناچار به وسیله ای با دسته بلند و جا انگشتی برای فیکس کردن انگشتان می باشیم که فورسپس همین ویژگی ها را دارا می باشد. در خارج از رده پزشکی و نزد عوام ( انگلیسی زبان ) معمولاً از فورسپس به عنوان موچین، انبرک، انبردست ها، کلیپ یا گیره اشاره می شود.
• فورسپس پزشکی از جنس فولاد کربنی بوده و قابلیت استریل شدن در دمای بالای اتوکلاو را دارد. در دندانپزشکی نیز به گیره مخصوص کشیدن دندان، فورسپس گفته می شود.
امروزه نوع یکبارمصرف و از جنس پلاستیک نیز مورد استفاده دارد. نوع دیگری از فورسپس در مامایی استفاده می شود و فورسپس مامایی نام دارد که توسط خانوادهٔ چمبرلین اختراع شد؛ کار آن ها قابلگی بود. نوزادان اغلب با سر به دنیا می آمدند، برای همین فورسپس مامایی که توسط آن ها طراحی شد، دارای دو تیغهٔ مسطح با اندکی قوس بود و سر نوزاد را به طور کامل دربر می گرفت. با یک کشش بسیار ملایم سر نوزاد بیرون می آمده و بقیه بدن به راحتی خارج می شد.
پنست در زیر مجموعه خانواده بزرگ فورسپس ها قرار می گیرد و تفاوت آن با این خانواده آن است که فاقد جاانگشتی و ضامن قفل می باشد و از آن برای گرفتن نسوج ( بافت ها ) ظریف استفاده می شود.

جملاتی از کاربرد کلمه فورسپس

ست لاپاراتومی به همراه فورسپس سنگ و کلمپ پدیکول کلیه.
آنتوان دوبوا (زادهٔ ۱۸ ژوئن ۱۷۵۶ – درگذشتهٔ ۳۰ مارس ۱۸۳۷) جراح زنان و زایمان اهل فرانسه بود. مطالعات و تحقیقات او در ساخت برخی از ابزارهای جراحی به‌ویژه فورسپس بوده‌است.
در شاخ خلفی بطن جانبی که به آن شاخ پس سری نیز می گویند، با جهت اولیه جانبی به سمت لوب پس سری امتداد می یابد و سپس در سمت جانبی به سمت داخل و پایین خمیده می شود. تاپتوم جسم پینه ای سقف و لبه جانبی را به دلیل روشن بودن تشکیل می دهد. انتهای خلفی و قدامی جسم پینه، بسته‌بندی محکم‌تری را نشان می‌دهد که به نام فورسپس شناخته می‌شود، که در اطراف شیار مرکزی خمیده می‌شود و قسمت بالایی سمت داخلی شاخ خلفی را تشکیل می‌دهد. بقیه لبه داخلی در تماس مستقیم با ماده سفید قشر لوب پس سری است.
اگر سزارین به دلیلی (از جمله عدم دسترسی به جراح) مقدور نباشد برای زایمان طبیعی (در مواردیکه جفت سرراهی کامل نیست) در حالتیکه سر نوزاد ابتدا قرار دارد باید از فورسپس استفاده کرد و در شرایطی که پای نوزاد ابتدا نزول می‌کند (پرزانتاسیون بریج) باید نگران آسیب لگنی نوزاد بود.