فندخت
معنی کلمه فندخت در دانشنامه عمومی
وجود دو آتشکده در روستا که یکی نام اُستا ( اوستا کتاب مقدس زرتشتیان ) را به خود گرفته است نشان از قدمت بالای روستا دارد. در همسایگی فندخت روستای بیدخت واقع شده که تغییرشکل یافته «بغدخت: دختر خدا» است ( با بیدخت گناباد اشتباه نشود ) . و به نظر می رسد همان قاعده نام گذاری بیدخت در نام فندخت نیز مراعات شده بدین ترتیب که ایرانیان به عنوان دعا و آرزوی فتح ناپذیری آبادی هایشان نام دختر بر آن می نهاده اند تا همچنان که دختر هنوز دور از دسترس است آبادی آنها نیز فراتر از دستیابی بیگانگان قلمداد شود. این وجه تسمیه در نام هایی چون «پلدختر»، «چلدختر»و. . . قابل ردیابی است. نکته جالب دیگر که این ظن را تقویت می کند نام روستاهای دیگر این منطقه است: اسفاد: اسب پاد ( محل نگهداری اسب ) ، استند ( آماده و برپا که قابل مقایسه با stand که به معنی ایستادن، موضع و ایستگاه است ) . این نام ها یادآور وجهه نظامی و دفاعی این آبادی هاست.
از جمله مکان های مناسب این روستا برای تفریح گردشگران عبارتند از:
• قنات روستا که در دامنه شاسکوه واقع شده و در تمام فصول منظره ای زیبا دارد.
• استخری عمومی در نزدیکی قنات که در لهجه محلی سِقاوه یا سِقابه خوانده می شود.
• کویر روستا در فصل بهار طبیعتی بسیار زیبا دارد و در گذشته محل قشلاق بوده است که ازجمله مناطق دیدنی آن می توان به دق لپّو اشاره کرد.
• دره ای معروف به دره ی روباه که دارای پوشش گیاهی درخت بنه و بادام مشکی می باشد.
• کِشمو ( محل کشت ) و باغِستو ( باغستان )
• کوه شاسکوه و. . . .
جملاتی از کاربرد کلمه فندخت
بیدخت نام دهکده ای در شاسکوه بوده است که بعد از زلزله به پایین دست منتقل شده است و در بین روستای بهمن آباد و فندخت مستقر است. این روستا از بخش شاسکوه، شهرستان زیرکوه استان خراسان جنوبی ایران است که حدود ۲۵۰ نفر در آن ساکن می باشند.