گشتاور نیرو

گشتاور نیرو

معنی کلمه گشتاور نیرو در فرهنگستان زبان و ادب

{torque} [فیزیک] گشتاور چرخشی اعمال شده بر جسم براثر نیروی مماسی مؤثر از فاصله ای از محور چرخش آن

معنی کلمه گشتاور نیرو در دانشنامه عمومی

گَشتاوَر نیرو یا نیروی چرخشی یا مُمان نیرو ( به انگلیسی: moment of force ) یا تُرک ( به انگلیسی: Torque ) ، عاملی است که باعث دَوَران یا چرخش جسم می شود، همان گونه که نیرو باعث حرکت جسم می شود. به عبارت دیگر، اثر گشتاور در حرکت چرخشی، مانند اثر نیرو در حرکت انتقالی است.
برای مثال، برای باز کردن در، نیرویی از راه دستگیره ( عمود بر در ) به آن وارد می کنیم تا در به دور محور چرخش ( لولا ) ، بگردد. اگر نیرو به لولا نزدیکتر باشد یا زاویهٔ نیرو با در کمتر از ۹۰ درجه باشد، باید نیروی بیشتری نسبت به حالت قبل به در وارد کنیم تا در به مانند قبل بگردد. پس گشتاور نیرو هم با مقدار نیرو و زاویه اعمال آن و هم با فاصلهٔ آن از محور چرخش رابطهٔ مستقیم دارد.
گشتاور از رابطه τ = r × F به دست می آید که در آن، r فاصله نقطهٔ واردشدن نیرو تا تکیه گاه، یا فاصله تا مرکز جرم جسم است.
گشتاور، کمیت بُرداری است. یکای آن در سامانه استاندارد بین المللی یکاها، نیوتن متر است.
حاصل ضرب خارجی بردار مکان نقطهٔ اثر نیرو در بردار نیروی وارد بر یک نقطه را گشتاور گویند. جهت گشتاور با استفاده از قانون دست راست تعیین می شود.
τ = r × F با توجه به اینکه یکای نیرو، نیوتون و یکای فاصله، متر است، یکای گشتاور، نیوتون متر است.
اندازه بردار گشتاور از رابطه τ = r F sin ⁡ θ به دست می آید، که در آن θ ، زاویه بردار نیرو و بردار مکان است.

معنی کلمه گشتاور نیرو در دانشنامه آزاد فارسی

گَشْتاوَرِ نیرو (moment of force)
در فیزیک، کمیتی برای نشان دادن میزان اثر چرخشی نیروی وارد بر جسم. مقدار آن برابر است با حاصل ضرب مقدار نیرو در فاصلۀ عمودی خط اثر نیرو تا نقطه یا محوری که جسم به دور آن می چرخد. یکای آن در دستگاه بین المللی یکاها نیوتون متر است. اگر بزرگی نیرو برابر F نیوتون و فاصلۀ عمودی برابر d متر باشد، گشتاور نیرو عبارت است از Fd= گشتاور نیرو. نیز ← جفت_نیرو

معنی کلمه گشتاور نیرو در ویکی واژه

گشتاور چرخشی اعمال‏شده بر جسم براثر نیروی مماسی مؤثر از فاصله‏ای از محور چرخش آن.

جملاتی از کاربرد کلمه گشتاور نیرو

ملاحظه کردیم که برای پایسته بودن بردار اندازه حرکت زاویه‌ای باید گشتاور نیروی کل برآیند وارد بر ذره صفر باشد (جمع بردارها). از طرف دیگر، بردار گشتاور نیرو را به صورت حاصل‌ضرب برداری بردار مکان ذره در نیروی وارد بر آن تعریف نمودیم؛ لذا با توجه به تعریف حاصل‌ضرب برداری، شرط این که گشتاور نیرو یا حاصل‌ضرب برداری نیرو در بردار مکان صفر باشد، این است که نیرو در امتداد بردار مکان ذره یا به صورت موازی با آن اعمال شود.
دیدیم که بردار گشتاور نیرو به صورت مشتق زمانی بردار اندازه حرکت زاویه‌ای است. این رابطه شبیه رابطه ای است که برای قانون دوم نیوتن نوشتیم. در آنجا نیرو کمّیتی است که باعث حرکت انتقالی ذره می‌شود، لذا نیرو با مشتق زمانی اندازه حرکت خطی برابر است. در اینجا نیز گشتاور نیرو سبب دوران ذره می‌شود و لذا به صورت مشتق زمانی اندازه حرکت زاویه‌ای تعریف می‌شود.
حال اگر اندازه حرکت زاویه‌ای ذره مقدار ثابتی باشد، در این صورت مشتق زمانی آن صفر خواهد شد و لذا گشتاور نیرو یا به عبارت بهتر برآیند کل گشتاور نیروی وارد بر ذره صفر خواهد بود. در این صورت بردار اندازه حرکت زاویه‌ای بقا خواهد داشت.